Cinsel şiddet ile mücadele çağrısı: #ÖyleDeğilBöyle

Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği, cinsel şiddete karşı bir video hazırladı. Videoda, “#ÖyleDeğilBöyle diyerek cinsel şiddete maruz bırakılanı suçlayan ve faili aklayan toplumsal algı ve yaklaşıma müdahale ediyoruz” ifadelerine yer verildi

Kadınlar için şiddet hayatın en önemli sorunlarından biri. 

Karşı karşıya kalınan şiddet türlerinden biri de cinsel şiddet. 

Cinsel şiddet her türlü cinsellik içeren şiddet biçimlerini ifade ediyor ve çoğu kez içinde fiziksel şiddeti de barındırıyor. 

Mor Çatı cinsel şiddeti "Cinselliğin kontrol etmek, denetlemek, küçük düşürmek, aşağılamak ve cezalandırmak amacıyla bir şiddet aracı olarak kullanılmasına 'cinsel şiddet' denir" diye tanımlıyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Cinsel şiddet biçimleri Türk Ceza Kanunu’nda (TCK)  cinsel taciz, cinsel saldırı ve nitelikli cinsel saldırı şeklinde tanımlanıyor. 

Aile ve Sosyal Çalışmalar Bakanlığı ve Hacettepe Üniversitesi‘nin birlikte yürüttüğü  2014'te yayımlanan Türkiye’de Kadına Yönelik Aile İçi Şiddet Araştırması'na göre Türkiye'deki kadınların en az üçte biri fiziksel ve/veya cinsel şiddete maruz kalıyor. 

Araştırmaya göre kadınların sadece yüzde 11’inin bunu resmi kurumlara bildiriyor, üstelik söz konusu oran sadece evli kadınlar için geçerli.

Bir başka deyişyle şiddete maruz kalan kadınların resmi sayılardan çok daha fazla olduğu tahmin ediliyor. 

Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği konuya daha fazla dikkati çekmek için bir video hazırladı.

Sosyal medya hesabından yayınlanan videoda "Öyle Değil Böyle diyerek cinsel şiddete maruz bırakılanı suçlayan ve faili aklayan toplumsal algı ve yaklaşıma müdahale ediyoruz. Çünkü öğrenilen bir şiddet biçimi olan cinsel şiddet, ancak onu besleyen toplumsal algının dönüşmesiyle önlenebilir.  #cinselşiddetlemücadele" ifadeleri kullanıldı.

Derneğin hazırladığı videoda Tülin Özen, Ceren Moray, Berrak Tüzünataç, Hasibe Eren, Esra Dermancıoğlu, Laçin Ceylan, Seyhan Arman, Ayça Damgacı gibi oyuncular da yer aldı. 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU