Türkiye’den iadeler başladı, IŞİD mensubu bir kişi sınır dışı edildi

Alman uyruklu 7 IŞİD'linin de 14 Kasım’da sınır dışı edileceği bildirildi

İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı. (Fotoğaf: AA)

İçişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Çataklı, işlemleri tamamlanan ABD uyruklu bir IŞİD’linin Türkiye'den sınır dışı edildiğini açıkladı.

Çataklı, "Geri gönderme merkezlerindeki Alman uyruklu 7 yabancı terörist savaşçının seyahat programları yapıldı, 14 Kasım'da sınır dışı edilecekler" dedi.

Soylu, “Çatlasanız da patlasanız da göndereceğiz” demişti

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, güvenlik güçlerinin yakaladığı IŞİD'lilerin pazartesiden itibaren ülkelerine iade edileceklerini söylemişti:

Şimdi biz 'bunları size iade edeceğiz' diyoruz, pazartesiden itibaren başlıyoruz. İade edeceğiz, ayağa kalkıyorlar. 'Biz bunları vatandaşlıktan attık, siz ne yaparsanız yapın'. Yok öyle yağma. Çatlasanız da patlasanız da, silseniz de saklasanız da, vatandaşlıktan çıkarsanız da çıkarmasanız da, sizin ülkenize göndereceğiz.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçen gün açıklamada Türkiye'deki cezaevlerinde 1149 IŞİD mensubu bulunduğunu ve bunlardan 737'sinin yabancı olduğunu söylemişti.

Almanya kabul edecek

Almanya İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Steve Alter de konuyla ilgili Türkiye makamlarıyla yakın diyalog içinde olduklarını vurgulamıştı. Alter, Almanya vatandaşı IŞİD'lilerin sınır dışı edilmeleri halinde Almanya tarafından geri kabul edileceklerini söylemekle birlikte bunun için iade sürecinde, Almanya hükümeti tarafından belirlenen ilkelerin gözetilmesi gerektiğini vurgulamıştı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU