Davranışlarından medyayı sorumlu tutan Trump bir dizi asılsız iddiada bulundu ve ifşacının avukatının vatana ihanetten yargılanmasını istedi

Başkan Trump, “Bataklığı kuruttum, hepsini kuruttum, bunu benden başkası yapamazdı” dedi

Trump, gerçek olmayan bir iddia ortaya atarak 2016 seçimlerinde ezici çoğunlukla zafer elde ettiğini ileri sürdü (AFP)

ABD Başkanı Donald Trump azil soruşturmasının uydurma olduğu iddia ederek davranışlarından medyayı sorumlu tuttu ve ifşacının avukatına vatan hainliğinden dava açılması gerektiğini öne sürdü.

Trump, “başkana yakışmayacak davranışlarının” ülkeyi küçük düşürdüğü eleştirilerine yüksek perdeden konuşarak verdiği iki dakikalık yanıtta, hakkındaki “yalan haberlere” (kendisini kötü şekilde yansıtan haberler yayımlayan medya kuruluşlarını tanımlamak için her zaman kullandığı aşağılayıcı ifade) sert tepki gösterdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sözlerine asılsız bir iddiayla devam eden Trump, 2016’daki seçimi ezici çoğunlukla kazandığını ve “ülke tarihindeki en büyük ekonomiyi yarattığını” savundu.

ABD başkanlık seçimlerinde ezici çoğunlukla kazanılan son seçim 1984’te yaşanmıştı. Ronald Reagan o yıl 538 delegenin 525’ini kazanırken, Trump ise 2016’da 304 delege kazanmıştı.

Trump ayrıca başkanlık seçiminde rakibi Hillary Clinton’dan ülke genelinde 2,8 milyon daha az oy almıştı.

Trump’a milyarder yatırımcı Leon Cooperman’ın, davranışlarını değiştirmeye hazır olmadığı sürece 2020’deki seçimlerde yeniden seçilmek için aday olmamasını söylediği hatırlatıldı.

Yöneltilen soruya Trump şu yanıtı verdi: 

Hayır, davranışlarımı gerçekten siz şekillendirdiniz çünkü buraya geldiğim ilk günden itibaren, asılsız olduğu ortaya çıkan sahte dosyalar gibi, üstesinden geldiğim sahte soruşturmalar gibi birçok asılsız şeyle karşılaştım (...) Davranışlarımın birçoğu yalan haberler ve öbür taraf tarafından şekillendirildi.

Trump sözlerine şöyle devam etti:

Bütün şeyler… yalan haberler… devam eden kötü şeyler göz önüne alınacak olursa, buna bataklık denir, ne yaptığımı biliyorsunuz, büyük bir iyilik yaptım ve bataklığı kuruttum. Hepsini kuruttum, bunu benden başkası yapamazdı, devam eden tüm bu yozlaşmayı kuruttum.

ABD Başkanı daha sonra da destekçilerinin Demokratların azil soruşturmasına “öfkeli” olduğunu ileri sürdü. Azil soruşturmasında Trump’ın Ukrayna’dan siyasi rakibi Joe Biden’ı soruşturmasını istediğine dair iddialar araştırılıyor.

Trump, “Bunlar (Demokratlar) yalancı insanlar, seçimi kaybettiler, delege sayısına bakıldığında gerçekten ezici çoğunlukla kazanılmış bir seçimdi (…) Bu bir uydurmaca. İfşacı, telefon görüşmeme ilişkin sahte bir rapor verdi… Raporda yazdığı neredeyse her şey yalan, telefon görüşmem mükemmeldi. İfşacı kulağa kötü gelmesini sağladı. O ülkemiz için yüz karası, o ifşa edilmeli” diye konuştu.

 

 

İfşacının avukatlığını yapan ve 2017’de bir tweet’inde Trump’ın azledileceği tahmininde bulunan Mark Zaid’i de eleştiren Trump, “Mümkün olan en kötü şeyi iki yıl önce söyleyen ifşacının avukatına dava açılması gerekiyor, belki de vatana ihanet suçlamasıyla ama dava açılmalı. Bu avukat bir rezalet” dedi.

Trump yanıtını “Bütün bunlara rağmen onların canlarına okuyoruz” diye tamamladı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Cenk Korkmazer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU