Anketlere göre seçmenlerin neredeyse yarısı ABD başkanının görevden alınmasından yana

2020 seçimlerine tam bir yıl kala yapılan iki anket, Beyaz Saray’ın Batı Kanadı’na kasvetli haberler getirdi

Ekim başında yapılan ankette azil soruşturmasına verilen desteğin oranı yüzde 51'di (Reuters)

2020 ABD başkanlık seçimlerine tam bir yıl kala ABD’li seçmenlerin neredeyse yarısı Donald Trump’ın azledilerek görevinden alınmasından yana.

Pazar günü yayımlanan iki yeni ankette, seçmenlerin yüzde 49’unun Trump’ın Ukrayna’dan zorla siyasi destek almaya çalıştığı iddialarına yönelik ABD Temsilciler Meclisi’nin yürüttüğü azil soruşturmasını desteklediği ortaya çıktı.

İsmi açıklanmayan bir CIA muhbiri ABD Başkanı’nı siyasi rakibi Joe Biden ve oğlu Hunter Biden’a yolsuzluk soruşturması açmayı kabul etmezse Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’i Doğu Avrupa ülkesinden neredeyse 400 milyon dolarlık (yaklaşık 2 milyar TL) askeri yardımı geri çekeceği konusunda tehdit etmekle suçlamıştı.

NBC/Wall Street Journal'ın anketi, yüzde 49’luk dilimin başkanın azledilerek görevden alınması gerektiğini düşündüğünü, yüzde 46’sının da buna karşı çıktığını ortaya çıkardı. Bu oran bir önceki aya kıyasla parlamentoda Demokratların yürüttüğü soruşturmaya olan desteğin yüzde 6 arttığını gösteriyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Aynı zamanda Fox News'un anketi de bütünüyle benzer bir sonuca ulaştı. Trump'ı partizanca desteklemesiyle bilinen, sunucularının destekleme ve bahane konusunda hayli çaba gösterdiği kanalın sonucu Beyaz Saray'da alarm zillerinin çalmasını gerektiriyor.

Fakat Fox’un sonuçları, ekimin başında azil soruşturmasına verilen yüzde 51’lik desteğin aslında 2 puan azaldığını ve kanalın izleyicilerinin Trump'a verdikleri onayda hafif bir yükseliş meydana geldiğini açığa çıkardı. Bu yükseliş muhtemelen Trump’ın IŞİD lideri Ebubekir Bağdadi’nin 27 Ekim’de Suriye’de öldürülmesini övünerek duyurmasından kaynaklanıyor.

Temsilciler Meclisi soruşturmaya ABD’nin diplomatik heyetlerinin üst düzey üyeleriyle kapalı görüşmeler yaparak devam ediyor ve Zelenskiy’nin mayısta göreve başlamasını takiben ABD yönetimiyle aralarında neler yaşandığını gün yüzüne çıkarmaya çalışıyor. Başkan Trump’sa 25 Temmuz’da Kiev’e yaptığı aramanın “mükemmelliği” ve soruşturmanın görevinden alınmasını isteyen düşmanlarının icat ettiği yeni bir Washington “Cadı Avı” olduğu konusunda ısrarcı.

Trump konuyla ilgili pazar attığı son tweetinde “Muhbir konuyu çoook yanlış anlamış, bu yüzden ortaya çıkmalı” dedi ve şunları ekledi:

Yalan Haber Medyası onun kim olduğunu biliyor ama Demokrat Parti’nin bir kolu oldukları için onu açığa çıkarmak istemiyor çünkü bedeli çok ağır olurdu. Muhbiri açığa çıkarın ve azil yalanını sonlandırın!

Ayrıca NBC/WSJ anketi, yüzde 45’lik kesimin onayına karşı katılımcıların yüzde 53’ünün başkanın görev performansından hoşnutsuz olduğunu ve Biden’ın da Elizabeth Warren’ın da sandıkta onu mağlup edeceğini gösterdi.

Ancak Trump için tüm haberler kötü değil. Ankete katılanların yüzde 50’si Trump’ın ABD ekonomisini yönetme şekline onay veriyor ve Cumhuriyetçilerin yüzde 91’i azil soruşturmasına prensip olarak karşı çıkıyor. Bu da Demokratların ve bağımsızların yüzde 89’unun soruşturmaya onay vermesine rağmen Trump’ın Cumhuriyetçi Parti tabanının sağlam kaldığını gösteriyor.

 

 

Bununla birlikte Beyaz Saray’ın Batı Kanadı’nda Fox anketinin okumaları sert olacak.

Katılımcıların azle verdiği yüzde 49’luk onaya ek olarak 10 kişiden 6’sı Trump’ın Zelenskiy’e siyasi rakiplerini incelemesi için baskı yaptığına inanıyor.

Ankete katılanların sadece yüzde 39’u azil soruşturmasını “düzmece” diye değerlendirirken soruşturmaya karşı çıkanların yüzde 57’si yeni kanıtların ortaya çıkması durumunda fikirlerinin değişebileceğini kabul etti.

Şu ana kadar Temsilciler Meclisi heyetine eski Beyaz Saray danışmanı Fiona Hill, Ukrayna büyükelçisi Bill Taylor ve Ulusal Güvenlik Konseyi’nin Rusya uzmanı Yarbay Alexander Vindman gibi isimler tarafından sunulan görevden alma ifadeleri ufak ama istikrarlı ifşalara neden oldu.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/americas/us-politics

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU