“Dünyanın en iyi işvereni” Google seçildi, Koç Holding 35. sırada

Teknoloji şirketlerinin üst sıralarda yer aldığı listede, ortalamadaysa finans ve bankacılık endüstrisinin ağırlığını koyduğu görüldü

Google, 2015'te Alphabet çatısı altında yeniden yapılandırılmış ve birçok kardeş şirkete ayrılmıştı (Reuters)

Forbes dergisinin 2019 için hazırladığı “Dünyanın En İyi İşverenleri” listesinde ABD'li Google'ın ana şirketi Alphabet birinci sıraya otururken, Türkiye'den Koç Holding ise 35. sıraya yükseldi.

Derginin istatistik veri tabanı Statista ile birlikte hazırladığı yıllık araştırma için dünyanın en büyük 2 bin şirketinde çalışan 1,4 milyon kişiyle görüşüldü.

Dünyanın en çok çalışılmak istenen şirketleri iki aşamalı bir değerlendirme sürecinin sonunda belirlendi.

Öncelikle çalışanların kendi işverenlerini bir yakınlarına ya da aile üyelerine tavsiye edip etmeyecekleri boyutuyla değerlendirdiği araştırmanın ikinci bölümü sektörlerindeki diğer şirketlere yönelik algıyı ölçtü.

Araştırmaya katılanlardan "Kendi sektöründe çekici bir işverendir" ve "Etkili-iyi yönetilen bir şirkettir" sorusunu değerlendirmeleri istendi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Son aşamadaysa tüm şirketlerin skorları Forbes Global 2000 listesindeki en yüksek puana sahip ilk 500 işvereni belirledi.

Google’ın ana şirketi Alphabet, üçüncü kez listenin birinci sırasına yerleşti. Bünyesinde 80 binden fazla çalışanı bulunan Alphabet, 2017’de yaklaşık 118 milyar dolar satış, 16,6 milyar dolar kazanç, 206,9 milyar dolarlık varlık ve 766,3 milyar dolar da piyasa değerine sahipti.  

Alphabet’i listede sırasıyla ABD’li Microsoft, Red Hat ve Apple firmaları takip etti. Alman yazılım devi SAP ise 43 sıra yükselerek 5. sıraya çıktı.

Bu yılın en iyi işverenlerinde zirveye teknoloji şirketleri damgasını vururken, genel değerlendirmedeyse finans ve bankacılık endüstrisinin ağırlığını koyduğu görüldü. Ayrıca 500 işveren içinde 52 bölgesel bankanın adı yer aldı.

Listeye giren Türk firmaysa, 59 basamak birden yükselerek 35. sıraya çıkan Koç Holding oldu.

Firmadan yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Koç Holding CEO’su Levent Çakıroğlu, “Dijital teknolojiler gibi, nesnelerin interneti, öğrenen algoritmalar ve biyoteknoloji gibi birçok gelişmenin olduğu bir dünyada yeni fırsatlar yaratmaya odaklanmak gerekiyor. Fırsatlar yaratmak için doğru çevresel koşullara da ihtiyaç olduğu bilinen bir gerçek. Bu doğrultuda biz de topluluk olarak çalışma arkadaşlarımız için daha dinamik, esnek ve çevik iş ortamları yaratıyoruz” ifadelerini kullandı.

Ajanslardan da yararlanılmıştır

 

DAHA FAZLA HABER OKU