Özbekistan lüks düğün ve cenazelere para cezası kesecek

Yeni yasa tasarısında "rahatsızlık verici" düğün ve cenazelere kısıtlama yapılması teklif ediliyor

Özbekistan’ın güneyindeki Tirmiz şehrinde bir düğün (Reuters)

Özbekistan Adalet Bakanlığı’nın teklif ettiği yeni yasa tasarılarına göre ülkedeki gürültülü kutlamalar yasaklanabilir.

Getirilecek kısıtlamalarla “rahatsızlık verici düğünlere, aile kutlamalarına, kampanyalara ve seremonilere” yaklaşık bin 300 TL para cezası verileceği aktarıldı.

Tasarıları, nüfusun yüzde 11,4’ünün yoksulluk sınırının altında yaşadığı ve ortalama aylık ücretin yaklaşık bin 100 TL olduğu ülkede müsrif kutlamaları kısıtlamayı amaçlayan bir dizi girişim takip etti.

Geçen ay Özbek Meclisi evlilik kutlamalarına 250 davetli, iki müzik grubu ve üç araçlık konvoy sınırı getiren düzenlemeleri kabul etmişti.

Etkinliklerin artık sadece saat 11-18 arası düzenlenmesine izin veriliyor; yas merasimlerinin de üç günden uzun sürmemesi gerekiyor.

Haber sitesi Eurasianet’e göre yeni yasa tasarısıyla organizatörlere yaklaşık bin 300 TL, davetin yapıldığı yerin sahiplerine de yaklaşık 4 bin TL para cezası verilebilir. Suçun bir yıl içinde tekrarlanması durumunda 7 bin TL’lik ceza uygulanabilir.

Birçok yurttaş tasarılar hakkında olumlu yorumlarda bulunurken bir kişi “lüks nedimeler için borca girmek zorunda kalıyorduk” diyerek şikayet etti.

Senatör Iqbol Mirzo'ysa bazı ailelerin cezaları karşılayamayacağına dair endişelerini dile getirdi.

 

 

Özbekistan Devlet Başkanı Şevket Mirziyoyev savurgan davetlerde aileleri ağır borç altında bırakabilecek şekilde harcanan para miktarını defalarca eleştirmişti.

Mirziyoyev “20 kilogram et için para harcamaktansa fakir birinin evini boyamak ya da ona TV seti almak daha iyi” demiş, “sıradan bir insanın” kızının düğün faturalarını ödemek için “kendini daha erken asabileceğini” öne sürmüştü.

Yüzlerce davetliye yemek servis edilen ve birçok limuzinin kiralandığı ortalama bir Özbek düğününün yaklaşık 115 bin TL tuttuğu söyleniyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/asia

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU