Irak'ta il ve ilçe meclisleri feshedildi…IKB’li üst düzey yetkili, “Kazanımlarımıza zarar gelirse konfederalizm talebinde bulunacağız” dedi

Irak'ta hükümet karşıtı gösteriler devam ederken parlamento, meydanlarda dile getirilen taleplere karşılık bir dizi karar aldı. Kürtler, IKB’nin kazanımlarını tehlikeye atacak düzenlemelere karşı

Irak Parlamentosu, tüm il,ilçe ve nahiye meclislerini feshetti / Fotoğraf: AA

Irak Parlamentosu dün gerçekleştirdiği oturumda, göstericilerin taleplerini göz önünde bulunduran bazı maddeleri ele alarak onayladı. Parlamento il, ilçe ve nahiye meclislerinin lağvedilmesine karar verdi.

Kentlerdeki idari ve mali işleri yürütme sorumluluğu valilere verildi. Valileri denetleme yetkisi ise parlamentoda olacak.

Tüm üst düzey yöneticilere maaş dışı ödenekler iptal edildi

Alınan kararlardan birisi de, Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Meclis Başkanı ile tüm üst düzey devlet yetkililerine tanınan maaş dışı ödenek ve diğer ayrıcalıkların iptal edilmesi oldu.

Parlamento ayrıca Anayasa değişikliği için komisyon kurulmasına karar verdi. Komisyon tarafından hazırlanacak Anayasa değişiklik taslağı en geç 4 ay içinde Parlamento Başkanlığı’na sunulacak.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Irak Kürdistan Bölgesi’nde (IKB) haftalık yayın yapan BasNews Gazetesi’nin haberine göre, IKB’den üst düzey bir yetkili konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Irak kanunlarında yapılacak yeni düzenlemelerin halka zarar verici nitelikte olması halinde, IKB’nin konfederalizm statüsü talebinde bulunacağını belirtti.

“Kazanımlarımıza zarar verecek düzenlemelere izin vermeyiz”

Irak Parlamentosu’nun Kürtlerin kazanımlarına zarar verecek düzenlemelere izin vermeyeceklerini ifade eden Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Irak Parlamento üyesi Hedar Zuber, “Haklarımız çiğnendiğinde bizimde söyleyecek son sözümüz olur. Ama şimdiye kadar hangi maddelerin düzenleneceği veya yenileceği ile ilgili net bir şey yok” dedi.

Erbil-Bağdat arasındaki iyi ilişkilere vurgu yapan ve Irak’ın Kürtlerin haklarını belirleyen maddelere dokunma ihtimalinin az olduğunu savunan Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Irak Parlamento üyesi Taha Hemed Emin, tüm ihtimallere karşılık Kürt tarafının her olasılığa hazır olması gerektiğini söyledi.

 

Independent Türkçe
 

DAHA FAZLA HABER OKU