Barselona'da ayrılıkçılara tepki gösteren 80 bin kişi eylem yaptı

Dışişleri Bakanı Josep Borrell, Katalonya'da son iki haftada çıkan olaylarda yaklaşık 200 polisin yaralandığını hatırlatarak, emniyet görevlilerine fedakarlıklarından dolayı teşekkür etti

Fotoğraf: AA

Barselona'da ayrılıkçılara tepki gösteren 80 bin kişi eylem yaptı

İspanya'nın doğusundaki Katalonya özerk yönetimindeki bağımsızlık yanlısı girişimlere karşı çıkan sivil toplum kuruluşları ve siyasi partiler Barselona'da gösteri yaptı.

20191027_2_39017255_48908108.jpg
Fotoğraf: AA


Katalonya Sivil Toplumu adlı STK'nin çağrısıyla Barselona kent merkezinde düzelenen gösteriye, iktidardaki Sosyalist İşçi Partisi ile muhalefette bulunan sağ görüşlü siyasi partiler de destek verdi.

20191027_2_39017255_48908106.jpg
Fotoğraf: AA


"Birlikte yaşam için uyumlu olun" çağrısı

İspanyol bayrakları ile yürüyen yaklaşık 80 bin kişi, Katalonya'da son yıllarda giderek artan bağımsızlık yanlısı girişimlere tepki göstererek ayrılıkçı partilere "birlikte yaşam için uyumlu olmaları" çağrısında bulundu.

Dışişleri Bakanı Josep Borrell, Katalonya'da son iki haftada çıkan olaylarda yaklaşık 200 polisin yaralandığını hatırlatarak, emniyet görevlilerine fedakarlıklarından dolayı teşekkür etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ayrılıkçılara polis müdahalesi

Öte yandan Barselona'da, ayrılıkçı radikal grupların dün akşam organize ettikleri izinsiz gösteriye polisin müdahalesi sonrasında çıkan olaylarda 44 kişinin yaralandığı, 7 kişinin de gözaltına alındığı bilgisi verildi.

Barselona'da dün yapılan bağımsızlık yanlısı grupların izinli gösterisine ise 350 bin kişinin katıldığı belirtilmişti. Göstericiler, tutuklu Katalan siyasetçilerin serbest bırakılmalarını ve kendi geleceğine karar verme hakkının tanınmasını istemişti.

İspanya'nın Katalonya Özerk Bölgesi'nde, Anayasa Mahkemesi'nin yasa dışı ilan etmesine rağmen 1 Ekim 2017'de bağımsızlık referandumu yapılmıştı.

Katalan siyasetçilere hapis cezası

Bu referandumu organize etmekten yargılanan 12 Katalan siyasetçi ve sivil toplum örgütü liderinden tutuklu olan 9'una, 9 ila 13 yıl hapis cezası verilmişti.

Kararın ardından başlayan Barselona merkezli kitlesel protestolarda şimdiye kadar 600 kişi yaralanırken, yaklaşık 200 kişi de gözaltına alındı.

İspanyol polisi, son bir haftadır barışçıl olan gösterilerin ilk günlerindeki şiddet eylemlerinin organize olduğunu savunuyor.

Hükümetten taviz yok

İspanya'daki geçici sosyalist hükümet, ayrılıkçı Katalanların kendi geleceğine karar verme hakkı adıyla gündeme getirmeye çalıştıkları bağımsızlık referandumu talebinin hiçbir şekilde müzakere edilemeyeceğinin altını çiziyor. 


AA

DAHA FAZLA HABER OKU