Aslı Erdoğan 'Türklere okulda Kürtlerden nefret edilmesi öğretiliyor' dedi mi?

Yazar Aslı Erdoğan'ın 'Türklere Kürtlerden nefret edilmesi öğretiliyor' dediği iddiasının yanlış çeviriden kaynaklandığı ortaya çıktı

Fotoğraf: Twitter

Özgür Gündem gazetesinin yayın danışma kurulu üyesi olduğu gerekçesiyle 19 Ağustos 2016'da tutuklanan ve 4.5 ay cezaevinde kaldıktan sonra serbest bırakılan yazar Aslı Erdoğan'ın 'Türklere Kürtlerden nefret edilmesi öğretiliyor' cümlesini kullandığı iddia edilmişti, ancak gerçek bu şekilde değil.

Sorunun Belçika gazetesi Le Soir'ın, Erdoğan'ın 15 Ekim'de İtalyan gazetesi La Repubblica'ya verdiği röportajı kötü bir şekilde çevirmesi, Erdoğan'ın ağzından çıkmayan cümlelere yer vererek nakletmesi ve Türk basınının olayı doğrulamadan haberleştirmesinden kaynaklandığı anlaşıldı.

Bu ifadelere kaynak olarak gösterilen Le Soir'a açıklamalarda bulunmadığını ifade eden Aslı Erdoğan, kendisine ait olduğu öne sürülerek yayımlanan sözleri yalanladı.

Konuya ilişkin T24'e konuşan Aslı Erdoğan, sözlerinin yanlış ve yalan ifadelerle aktaran Le Soir gazetesine herhangi bir açıklama yapmadığını, bu gazetenin kullandığı, yabancı ajanslar ve Türk medyasının da yayımladığı ifadelerin kesinlikle kendisine ait olmadığını söyledi.

"Böyle çocukça bir cümleyi kurmam mümkün değil"

Yurtdışında yaşayan yazar, kamuoyunda yaşanan tartışmalar hakkında bilgi sahibi olmadığını ve iddiaları kısa süre önce bir yakınından öğrendiğini ifade ederek, "Ben böyle şeyler asla ve asla söylemedim. Bütün milletvekilleri teröristtir, gibi çocukça bir cümleyi kurmam mümkün değil. Ben terörist sözcüğünü zaten hiç kullanmam" dedi.

La Repubblica'nın 'Aslı Erdoğan: Bize okulda da Kürt düşmanlara karşı doktrin (öğreti) veriliyor" başlığıyla yayınladığı 15 Ekim tarihli röportajda Erdoğan şu ifadelere yer verdi: 

"Bu saldırı tüm bölge için bir trajedi. Sadece Kürtler için değil Araplar, Türkmenler ve Hıristiyanlar için de. Bileşik bir toplum, uzun süreli barış inşa edenler için de. Türk istilası nedeniyle derinden utanıyorum"

Erdoğan'ın mülakatının tam metni şu şekilde:

- Neden Suriye'ye yönelik istilayı eleştiren herkes soruşturmaya uğrıyor, yargılanıyor ya da tutuklanıyor?

-Görüyorsunuz Avrupalılar ne yazık ki Türk basınını takip etmiyor. Ama eğer etselerdi endoktiransyonun (belli bir öğretinin mutlak bir doğruymaşçısına, dogmalaştırılarak ve eleştirel düşüncenin varolmadığı bir ortamda telkin veya dikte edilmesi) işlediğini anlayabilirlerdi.

-Endoktrinasyon mu? 

-Kesinlikle, okullardaki kitaplar yoluyla. Türkiye Cumhuriyeti bir ideolojiyle, Kemalizmle doludur. Bunun Mustafa Kemal Atatürk döneminde bir işlevi olabilir. Ancak bu ideoloji o zamandan bu yana giderek aşırı milliyetçiliğe doğru ilerledi. Türkiye her zaman kendini tehdit altında hissediyor. Bugün bu dinle karıştı. Savaşta ölenler şehit oluyor. Kim ölse 'ülkesi için öldü' deniyor. Hayır, ona söylemeliyiz: 'Ülken için ölmüyorsun, bir hükümet için ölüyorsun.'"

- Bu aynı zamanda asker selamı veren milli takım oyuncularını da ilgilendiriyor mu? 

-Sadece futbol değil. Güreş şampiyonlarını, kadın atletleri gördüm. Türk bayrağıyla selfie çekme eğilimi var. Bu bir histeri. Çalışmak için önemli bir konu: Neyi denemek istiyorlar?

- Geçmişte durum nasıldı?

- Sadece Ermeni soykırımını düşünün. Sonraki aptal bir faşizmin bir diğer kanlı konusu. 

-Ancak Erdoğan terörizmle savaştığını söylüyor.

-Bu bir şekilde gerekçelendirilmeli. Ancak IŞİD Suriye'de iken kimse o terörizmin orada olduğunu söylemedi. Sınırlar açıktı ve cihatçılar buradan geçiş yapıyordu. Gerçek terörist onlardı. Şimdi Türkiye'ye yönelik bir saldırı orada yok. Kimse ülkeyi tehdit etmiyordu.

-Erdoğan'ın gizli amacı Suriye'den biraz toprak ele geçirmek mi?

-Sadece bu olduğunu düşünmüyorum. Tabii ki Osmanlı İmparatorluğu zamanındaki duruma geri dönme fantazisi var. Mantık şu: Toprak bizim, Kürtler'in bir hakkı yok. Onlar kafadan terörist. Katil, hırsız... Türk solu da onları tehdit ediyor. 

- Nasıl?

- Evet, CHP. Sosyal demokrasiden etkilenmiş, Atatürk'ün kurduğu parti. Onlar ilk olarak milliyetçi. Daha doğrusu şovenist. Terörist olarak görülen Kürt savaşçılarına yönelik savaşı destekliyorlar. 

-Ama Erdoğan Suriyeli mültecileri evlerine göndermek istemiyor mu?

-Erdoğan, Avrupa konusunda dürüsttü. 'Beni eleştirirseniz, size mültecileri gönderirim.' Ahlak dışı bir tartışma. Asıl soru şu: Neden Avrupa buna izin veriyor? Erdoğan güç kaybediyordu, ekonomi krizde, son seçimler bir felaketti. Bir savaşa ihtiyacı vardı. Şimdi onunla beraberler, kazanan o olacak"

 

Tükenmez Haber

DAHA FAZLA HABER OKU