Zuckerberg, Ocasio-Cortez'in beyaz üstünlükçülük hakkındaki soruları karşısında bocaladı

Kripto para üzerine tartışmak için Washington'a giden Facebook CEO'su bunun yerine bir dizi soruyla karşı karşıya kaldı

Zuckerberg şirketin Uluslararası Doğruluk Kontrolü Ağı'na dayandığını söyledi (CNBC)

Facebook CEO'suna beyazların üstünlüğünü savunan gruplarla bağı olduğu bilinen sağcı bir haber kuruluşunun sosyal medya devinin içeriğini denetlemek için uygun bir doğruluk kontrolü grubu olup olmadığını soran kadın kongre üyesi Alexandria Ocasio-Cortez'in çetin sorularıyla karşılaşan Mark Zuckerberg bocalar göründü.

Facebook CEO’sunun, şirketinin tercih ettiği kripto para birimini tartışmak için çağrıldığı çarşamba günkü kongre ifadesinde Zuckerberg'in karşısına Ocasio-Cortez çıktı. Ama Demokrat Parti üyesi kripto paralar yerine Facebook'un, siyasetçilerin paylaştığı mesajların açıkça yanlış olduğu durumlarda da siyasi reklamların doğruluğunu teyit etmeme kararıyla ilgili Zuckerberg'i sorguya çekti.

Ocasio-Cortez ayrıca Zuckerberg'in muhafazakarlar ve sağcı şahsiyetlerle düzenli olarak yemek yediğini kabul ettiği önceki itirafıyla ilgili soru sordu. Zuckerberg'se bunun, çeşitli görüşlerden haberdar olma stratejisinin bir parçası olduğunu söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ocasio-Cortez, “Beyazların üstünlüğüne inanan kimselerle belgelenmiş bağları olan yayın kuruluşu Daily Caller'i neden Facebook'un resmi doğruluk kontrolü organı olarak adlandırdığınızı açıklayabilir misiniz?" diye sordu.

Zuckerberg Facebook'un kendi platformunun teyitçilerini atamadığını, bunun yerine dürüst gazetecilik grubu Poynter'in kurduğu doğruluk kontrolü organizasyonu olan Uluslararası Doğruluk Kontrolü Ağı'na (IFCN) dayandığını söyleyerek cevap verdi.

Ocasio-Cortez'se şöyle cevap verdi:

Beyazların üstünlüğüne bağlı yayın organlarının doğruluk kontrolü için titiz bir ölçüte sahip olduğunu söyleyebilir misiniz yani?

Bu noktada Zuckerberg başını çevirip bir süre sanki bir çeşit kılavuz arar gibi uzağa baktı.

Ardından cevap verdi:

Kongre üyesi, bu standardı değerlendirenlerin biz olmadığımızı söyleyebilirim, standardı belirleyen Uluslararası Doğruluk Kontrolü Ağı.

The Independent yorum ve açıklama için IFCN'le irtibat kurdu.

Kendisine tanınan 5 dakika boyunca Ocasio-Cortez Facebook CEO'sunu şirketin, yalana dayalı siyasi reklamlar veren siyasetçilerin doğruluğunun kontrol edilmediğine dair son açıklamasıyla ilgili de sorguya çekti. Şirketin bu kararı, sırf ispat olsun diye kampanyasının bilerek yanlış reklam paylaşacağını söyleyen ve yarışlarda önde giden Demokrat başkanlık adayı Elizabeth Warren'ın da yer aldığı siyasetçiler arasında öfkeye yol açmıştı. Warren açıkça Facebook gibi büyük teknoloji şirketlerinin parçalanması çağrısında bulundu.

Ocasio-Cortez, “Ağırlıklı olarak siyahi posta kodlarını hedef alıp onlara seçim tarihini yanlış bilgilendiren reklamlar göndermek için ödeme yapabilir miyim?" diye sordu.

"Hayır, kongre üyesi, yapamazsınız" diye cevaplayan Zuckerberg haber değeriyle ilgili bir açıklama yapmaya girişti ama Ocasio-Cortez onu yarıda keserek şöyle dedi:

Ama reklamlarımın doğruluğunu kontrol etmeyeceğinizi söylediniz.

Zuckerberg cevaben, "Eğer herhangi biri, siyasetçiler de dahil, şiddete sebebiyet verebilecek, gerçekleşmesi muhtemel fiziksel tehdit oluşturabilecek veya oy ya da diğer seçmen kanaatlerini bastıracak şeyler söylüyorsa o içeriği kaldırıyoruz" dedi.

Ocasio-Cortez cevap olarak bu durumda belli şartların olduğunu sordu.

Ocasio-Cortez, “O halde ön seçimlerde Yeşil Yeni Anlaşma lehine oy verdiklerini söyleyerek Cumhuriyetçileri hedef alan reklamlar koyabilir miyim?" diye sordu.

Zuckerberg daha sonra cevabı "net olarak bilmediğini" ama "muhtemelen" öyle reklamlar koyabileceğini düşündüğünü belirtti.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/americas/us-politics

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU