Hong Konglu bir aktivist protesto sırasında bıçaklandı

Bir gösterici, "Carrie Lam bizi hiçbir suretle dinlemiyor. Bu Çin'de işleyebilir ama Hong Kong'da işlemez" diyor

İki haftalık nispi sakinliğin ardından cumartesi günü bölgede tekrar gösteriler patlak verdi (AFP)

Hong Kong'da iki haftalık nispi durgunluğun ardından, demokrasi yanlısı 10 binlerce gösterici şehrin birçok sokağına barikat kurdu ve polislerle çatıştı.

Yürüyüşün kamu güvenliği endişeleri nedeniyle yasa dışı ilan edilmesinin ardından, çok sayıda polis memuru sokaklarda uygun adım yürürken kalabalıklara göz yaşartıcı gaz attı.

Göstericiler polisin müdahalesine Tsum Sha Tsui polis karakoluna molotof kokteyli atarak cevap verdi.

Çatışmalar, bir duvarın yanında demokrasi yanlısı mesajlar içeren broşürler dağıtan genç bir aktivistin bıçaklanarak yaralanmasından bir gün sonra başladı.

Polis, bahsi geçen bıçaklı saldırıyla ilişkili olduğu gerekçesiyle 22 yaşında bir adamı tutukladı.

Hong Kong, Çin'in şehir üzerindeki kontrolünü sıkılaştırdığı endişesiyle başlayan gösterilerle aylardır felç olmuş durumda.

Tam adını vermek istemeyen 24 yaşındaki aktivist Ray, “Hükümet, şehri yıkmak istiyormuşuz gibi davranıyor” dedi.

Dünyanın, şehri yerle bir edenin onlar olduğunu öğreneceği kadar uzun süre sokaklarda olacağız.

Hong Kong, bağımsız yargı gibi anakarada olmayan özgürlükleri şehre müsaade eden "tek ülke, iki sistem" formülüyle yönetiliyor.

Göstericiler, Pekin yanlısı olduğunu düşündükleri şehrin lideri Carrie Lam'e öfkeli.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

33 yaşındaki gösterici Cheung, Lam için "bizi hiçbir suretle dinlemiyordu" dedi.

Gösterici, “Bu Çin'de işleyebilir ama Hong Kong'ta işlemez" diye ekledi.

İki haftalık nispi sakinliğin ardından cumartesi günü bölgede tekrar gösteriler patlak verdi.

Maskeli göstericiler, kaldırımdan söktükleri taşları yollara yayarak birçok sokağa barikat kurdu. Kalabalıklar plastik güvenlik bariyerlerinden ve metal korkuluklardan da geçici barikatlar oluşturdu.

Yürüyüş sırasında yüzlerce dükkanı da tahrip ettiler. Bu dükkanlar arasında, sahibinin Pekin yanlısı olduğunu söyledikleri indirimli bir marketi zinciri de yer alıyor. Bunların yanı sıra, iki yangın söndürücüyü devre dışı bırakarak metro istasyonlarını ve Çinli banka şubelerini ateşe vermeye çalıştılar.

Pek çok gösterici, maske takmalarını engelleyen yeni yasaya meydan okuyarak yüzlerini kapattı. Ayrıca protesto hareketinin marşını söylediler ve Çin bayrağını Nazi gamalı haçı şeklinde tasvir eden pankartlar taşıdılar.

Polisse göstericileri saptamakta kullandıkları mavi boya püskürten birkaç toma yerleştirdi. Bu sıvıya temas eden birçok kişinin öksürüğe tutulması suyun tahriş edici bir maddeyle karıştırılmış olabileceği fikrini uyandırdı.

Şehrin kuzeyindeki Kolwoon bölgesinde yer alan bir cami de püskürtülen suyun hedefi oldu ve bina mavi sıvıyla kaplandı.

Bölge sakinleri sokakta yürüyen çevik kuvvet polislerini yuhaladı. Polis memurlarıysa karşılık olarak bu kişilere yasa dışı bir gösterinin parçası olduklarını söyledi.

Gecenin bastırmasıyla birlikte, göstericiler birçok sokağın ortasında çöpleri ateş verdi ve polis daha fazla göz yaşartıcı gaz atarak yanıt verdi.

 

 

Göstericilerin 5 temel talebi var: Genel oy hakkı, polisin göstericilere yönelik tavrına karşı bağımsız bir soruşturma, suçlanan göstericiler için af, göstericileri isyancı olarak tanımlamanın sona ermesi ve mahkumların Çin'e teslim edilmesine izin veren tartışmalı yasa tasarısının resmen geri çekilmesi.

Tasarı, bu yazın başında gösterileri tetiklemişti. Lam, yasanın terk edildiğini ilan etse de yasa henüz resmen geri çekilmedi.

Lam, diğer talepleri reddetti ve pazar günü polise yönelik şikayetlere dair soruşturmanın yıl sonuna kadar tamamlanacağını söyledi.

Haziranda gösterilerin kızışmasından bu yana iki kişi polis kurşunuyla vurularak yaralandı, binlerce kişiyse sakatlandı.

Ajanslardan da yararlanılmıştır

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/asia

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU