Şevki Yılmaz: Kadının hukukunu Avrupa'da aramak ahmaklıktır

20. Dönem Rize Milletvekili Şevki Yılmaz, İstanbul Sözleşmesi ile ilgili "Kadının hukukunu Avrupa’da arayanlar ahmaktır; ne zaman *ezevenkliği siz medeniyet yaptınız?" dedi

Fotoğraf:AA

Eski Refah Partisi Rize milletvekili Şevki Yılmaz, Rize'de Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi'nde İstanbul Sözleşmesi, 28 Şubat süreci ve ekonomi ile ilgili açıklamalar yaptı. 

Yılmaz, İstanbul Sözleşmesi olarak anılan "Kadına Yönelik Şiddet ve Ev İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye Dair Avrupa Konseyi Sözleşmesi" ile ilgili konuştu:

Şu hale bak ya. Kızın diyor eve dostuyla gelirse saygılı olacaksın. Vay vay vay. Bir de çay ısmarlayalım kavata öyle mi? Allah ıslah etsin ya. Kadın diyor bir dostunu eve getirdi sakın ha kadına el kaldırma hapse girersin diyor. Yahu ne zaman *ezevenkliği siz medeniyet yaptınız? Allah’tan korkun ya! Kadının hukukunu Avrupa'da aramak ahmaklıktır. 

Avrupa Konseyine üye olan 47 devletten 34’ünün imza koyduğu metin kadınlara yönelik şiddet konusunda bağlayıcılığa sahip ilk uluslararası sözleşme olarak biliniyor.

İstanbul Sözleşmesi fiziksel ve psikolojik şiddet, takip, tecavüz, zorla evlendirme, kürtaja zorlama veya zorla kısırlaştırma, kadın sünneti ve taciz dahil kadına yönelik şiddetin tüm türlerini içeriyor ve ev-içi şiddeti yeniden tanımlıyor.

İstanbul Sözleşmesi'ne karşı çıkanlar, sözleşmenin Türk toplumunun aile yapısını bozduğunu söylüyor.

Türkiye Aile Meclisi Platformu, Saadet Partisi Gençlik Kolları, Yedi Hilal, HÜDA-PAR gibi dernek ve siyasi yapılar, kadına şiddet olgusu üzerinden erkeğin şeytanlaştırıldığı, cinsel eşitlik adı altında LGBT bireylerin savunuculuğunun yapıldığını, aile yapısının ve aileye dair değerler dünyasının sarsacak söylemlerin kullanıldığını öne sürüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Kur'an öğretilmesin diye ilkokulları 8 yıl kesintisize çıkardılar"

28 Şubat sürecindeki Batı Çalışma Grubu'nu eleştiren Yılmaz "Bin yıl savaşacağız diyorlardır bin yıl, Batı Çalışma Grubu, yani bermuda çetesi grubu, nerede o çete şimdi. Bin yıl sürecek diyordu Çevik Bir. Sen neredesin Çevik Bir, ben Rize'deyim şimdi." diye konuştu.

Şevki Yılmaz, 1997'de hayata geçirilen 8 yıllık zorunlu eğitim ile ilgili ise şunları söyledi: 

Kur'an öğrenilmesin diye ilkokulların 8 yıl kesintisize çıkartıldığını kaydeden Yılmaz, şu değerlendirmeleri yaptı:  Ne çileler çekildi Kur'an'ın bugüne kadar ulaşması için. 28 Şubat’tan sonrakine bakın. Eskileri biz görmedik ama bu zulmü 28 Şubat içinde gördük. Ne zulümler Kur'an'a yasak koymak için, Kur'an öğrenilmesin diye ilkokulları 8 yıl kesintisize çıkarttılar ki çocuklar hafızlık yapmasın, 8 yaşından sonra 15 yaşına geçmiş kişi hafız olmaz diye, meslek okullarını bile bizim yüzümüzden katlettiler. İmam Hatip okullarının temeline dinamit lokumu koymaya kalktılar. 10 yaşından küçük çocuğa imam Allah'ın kitabını öğretirse o imama 3 yıl hapis cezası getirdiler. 2 yıl vermiyor 2 yıl verse belki memuriyetine imam olarak dönecek ölene kadar imamlık hakkını ortadan kaldırmak için 3 yıl ceza getirdiler. Tuttu mu tutmadı.

"Ekonomi düzelmezse AK Parti erimeye gider diye korkuyorum"

Türkiye'nin yeni partiye ihtiyacı olmadığını söyleyen Şevki Yılmaz, toplumda arayış olmadığını vurguladı. 
 

 

Bugün Kocaeli gazetesine konuşan Yılmaz, AK Parti'nin Barış Harekatı sonrası ekonomiyi yeniden canlandıracağını belirtti:

Bin parti kurulsa AK Parti'ye zarar veremez ama ekonomiyi düzeltmezse o zaman tabii AK Parti iktidarı mutlaka tedbirlerini almalı. Parti kurulmasa da erime sürecine girer diye korkuyorum ama inşallah olmayacak. 

1970’lerde Milli Selamet Partisi (MSP) üyesi olan Yılmaz, 1974 yılında kurulan CHP-MSP koalisyonunda Adalet Bakanı Özel Kalemi olarak görev yapmış, MSP’nin devamı olarak kurulan Refah Partisi’nden (RP) 1987 yılında Rize Milletvekili Adayı olmuş ancak kazanamamıştı.

Yılmaz 1994'de yapılan yerel seçimlerde Rize Belediye Başkanı seçilmiş, 1995 yılında yapılan genel seçimlerde ise Rize Milletvekili olarak Meclis’e girmişti.

28 Şubat sürecinin en dikkat çeken isimlerinden biri olan Yılmaz'ın yaptığı konuşmalar 28 Şubat’ın ardından partisinin kapatılmasında önemli bir etken olmuştu.

Yılmaz 90'lı yıllarda yaptığı konuşmalardaki küfürbaz üslubuyla anımsanıyor.

Daha önce TBMM'ye “*ezevenkler meclisi” diyen Yılmaz, dönemin CHP Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Celal Doğan’a “*ezevenk adam” şeklinde hakaret etmiş, katıldığı bir televizyon programında "Türkiye'de 2.5 milyon fahişe var'' diye konuşmuştu.

 

Independent Türkçe

 

DAHA FAZLA HABER OKU