Şili Devlet Başkanı, “şu an savaştayız” diyerek OHAL’in kapsamının genişletileceğini söyledi

Haftasonu 7 kişinin öldüğü protestoların ardından pazar günü geç saatte yaptığı açıklamada Sebastian Pinera hükümetin OHAL’i kuzey ve güneydeki şehirlere de genişleteceğini belirtti

Sebastian Pinera cuma günü başkentte OHAL ilan etmişti (AFP)

Şili Devlet Başkanı Sebastian Pinera, ülkenin başkenti Santiago’daki ordu karargahından bir televizyon yayınına bağlanarak yaptığı açıklamada, “Herhangi bir sınır tanımadan şiddet kullanmaya istekli güçlü bir düşmana karşı savaştayız” ifadelerini kullandı.

Pinera cumartesi ordunun sokaklara inmesine neden olan Santiago için ilan edilen olağanüstü halin (OHAL) başkentin kuzeyine ve güneyine doğru da genişletilebileciğini söyledi. 

Öğrencilerin önayak olduğu protestolar iki hafta önce toplu taşımaya zam getirilmesi üzerine başlamıştı.

Pinera, Santiago’nun metro ve otobüs hatlarının, hastanelerin, bazı okulların ve kreşlerin pazartesi günü kısmen çalışacağını belirterek, “Yarın bizim için zor bir gün olacak. Organizasyonun derecesinin (gösterilerin suçlularının), lojistiğinin gayet farkındayız, tipik bir suç organizasyonu” dedi. 

Bugün anlam karmaşasına ayıracak vaktimiz yok. Yurttaşları şiddete ve suçluluğa karşı birleşmeye çağırıyorum.

Pazar günü erken saatlerde Santiago’da düzenlenen bir basın konferansında İçişleri Bakanı Andres Chadwick de “şiddetin ve yıkıcı faaliyetlerin artmasıyla” acil durum önlemlerinin genişletileceğini söylemişti. 

Chadwick, yaptığı açıklamada 40 süpermarketin yağmalanmasının da yer aldığı 70 “ciddi şiddet olayının” gerçekleştiğini belirterek başkentte bulunan yaklaşık 10 bin 500 polis ve askere gerekli görüldüğü durumda takviye yapılacağını ifade etti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Cumartesi Santiago’da uygulanan OHAL, Antofagasta, Valparaiso, Valdivia, Chillan, Talca, Temuca ve Punta Arenas şehirlerine yayılabilir. 

DW’nin aktardığına göre, yetkililer şu ana kadar 614’ü Santiago’da olmak üzere yaklaşık bin 400 kişinin gözaltına alındığını belirtti. 

Santiago Belediye Başkanı Karla Rubilar da konuyla alakalı, “İnsanlardan evde kalmalarını istiyoruz. Bağırarak, yakarak, şiddetle tartışmayın” dedi. 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU