ÇKP Propaganda Dairesi Başkanı: Soğuk Savaş zihniyeti siber dünyadaki karşılıklı güveni zedeliyor, birçok ülke siber saldırı düzenliyor

Çin Komünist Partisi (ÇKP) Propaganda Dairesi Başkanı Huang Kunming, Dünya İnternet Konferansı’nda konuştu

Konferans, Çin'in Zhejiang bölgesinin Wuzhen şehrinde bugün başladı (Reuters)

Çin’in Wuzhen şehrinde düzenlenen Dünya İnternet Konferansı’nda konuşan Çin Komünist Partisi Propaganda Dairesi Başkanı, siber dünyadaki “Soğuk Savaş” zihniyetinin ve “zorbaca davranışların” karşılıklı güveni zedelediğini söyledi. Huang Kunming ulusal güvenlik kılıfı altında bazı ülkelerin diğer ülkelere ve şirketlere siber saldırı düzenlediğini belirtti.

Reuters'ın haberine göre, özel olarak herhangi bir ülkenin ismini geçirmeyen Kunming, “Soğuk Savaş zihniyeti ve bir aktörün kazancının diğerinin kaybına eşit olduğu bir hamle anlayışı, siber dünyadaki karşılıklı ilişkileri zedeliyor ve durduruyor. Ayrıca bu alandaki zorbaca davranışlar karşılıklı güven açısından olumsuz bir etki yaratıyor” dedi. 

Ulusal güvenliği bir bahane olarak kullanarak, bazı ülkeler diğer ülkelere ve şirketlere saldırı düzenliyor. Bu tavır siber dünyadaki belirsizliği, karşı karşıya gelişleri ve olumsuzluğu artırıyor.

Çin’in en önemli teknoloji konferansı olan Dünya İnternet Konferansı’nın bu yıl perde arkasında ABD-Çin arasında yükselen gerilimin olması nedeniyle teknoloji sektörü gölgede kaldı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Washington, ticaret açısından bir kara liste oluşturarak ABD’li şirketlerin Çinli teknoloji firmalarına ihracat yapmasını yasaklamış ve her iki ülke karşılıklı gümrük vergileri uygulayarak teknoloji arz zincirini de etkileyen ticaret savaşını alevlendirmişti. 

Çin’in her yıl düzenlenen üç günlük etkinliğinde bu yılın katılımcıları arasında Alibaba Group, Baidu Inc., Microsoft Corp. ve Qualcomm Inc de yer alıyor. 

Çin, küresel internet yönetiminde daha büyük bir rol almak için çabalıyor ve Pekin’in uygun olduğu düşünüldüğü müddetçe ülkelerin kendi internet altyapılarını kontrol etmede ve sansürlemede özgür olması gerektiği yönündeki “siber egemenlik” fikrine destek arıyor. 

DAHA FAZLA HABER OKU