Boris Johnson’dan AB’ye birbiriyle çelişen iki “erteleme” mektubu

Johnson, Brüksel’e imzasız yolladığı mektupta Brexit’in üç ay daha ertelenmesini istedi, imzaladığı diğerindeyse böyle bir hamlenin “hata” olacağını savundu

Brexit için verilen son tarih yaklaşıkça Birleşik Krallık'taki siyasi trafik de hızlandı (AP) 

Başbakan Boris Johnson’ın Avrupa Komisyonu Başkanı Donald Tusk’a gönderdiği imzasız bir mektupta, Birleşik Krallık’ın Avrupa Birliği’nden (AB) çıkışı için sözünü verdiği 31 Ekim tarihini uzatma arayışında olduğu ve sürecin 31 Ocak 2020’ye ertelenmesini istediği görüldü.

Tusk’a imzalı gönderdiği ikinci mektuptaysa, bugüne dek iki kez ertelenen Brexit için son tarihin yine ileriye alınmasına dair bir arayış içinde olmadığını belirterek, “kötü bir fikir” olduğunu düşündüğü uzatmanın gerek ülkesinin gerekse AB'nin çıkarlarına zarar vereceğini dile getirdi.

Johnson’ın başbakanlık ofisinden bir kaynak da AB'den bir anlaşmayla çıkılmaması halinde gerekli yasalar uyarınca başbakanın AB’den erteleme istemesi şartı üzerine bir mektup fotokopisi gönderdiğini ancak metnin altına imzasını atmadığını söyledi.

 

AFP mektup.jpg
İmzasız mektupta üç aylık erteleme isteğinden bahsedildi (AFP)

 

Kaynağın referans gösterdiği “Benn Yasası” Johnson’a 19 Ekim 2019’a kadar anlaşma sağlanamaması durumunda Birleşik Krallık’ın en erken 31 Ocak 2020'ye kadar AB’den üyeliğini uzatma talebinde bulunması mecburiyetini getirmişti.

Başbakan Johnson, imzaladığı diğer mektuptaysa Brexit’i bu ayın sonu itibarıyla daha fazla uzatmak istemediğini kaydederken "Bir sonraki aşamaya geçip, halklarımızın paylaştığı bu kıtadaki komşular ve arkadaşlar olarak uzun tarihimizin temelleri üzerine yeni bir ilişki kurabilmek için bu süreci bir sonuca ulaştırmalıyız" ifadelerini kullandı.

 

AFP imzalı mektup.jpg

Johnson, ertelemenin hata olacağına dair mektubunu imzalı gönderdi (AFP)

 

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk da sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Erteleme talebi ulaştı. Nasıl karşılık verileceği konusunda şimdi AB liderleriyle istişareye başlayacağım” ifadesini kullandı.

Johnson, AB ile vardığı anlaşmayı 31 Ekim'e kadar parlamentodan geçirmeyi başarırsa, yeni bir ertelemeye gerek kalmayacak.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ancak parlamentonun anlaşmaya onay vermemesi veya AB'nin erteleme talebini reddetmesi durumunda İngiltere, ay sonunda AB'den anlaşmasız olarak ayrılacak.

AB’yle varılan yeni Brexit anlaşmasının parlamentoda oylanması dün ertelenmişti. 

Parlamento, 37 yıl sonra ilk kez bir cumartesi günü toplanarak yeni Brexit anlaşmasını görüşmüş, oylama sonrası konuşan Johnson, yeni bir ertelemeye karşı olduğunu belirtmişti.

Johnson, 31 Ekim'de AB'den ayrılmak için gelecek hafta parlamentoya bir yasa tasarısını sunacaklarını söyleyerek, "AB ile bir ertelemeyi müzakere etmeyeceğim ve yasalar da beni buna zorlayamaz” demişti.

Ajanslardan da yararlanılmıştır

 

DAHA FAZLA HABER OKU