New York Times: Anlaşma Türkiye için bir zafer

New York Times gazetesi ABD ile Türkiye arasındaki anlaşma ile ilgili analiz haberinde Türkiye'nin zafer kazandığını yazdı

Fotoğraf: AP

ABD'nin New York Times gazetesi dün ABD ve Türkiye arasında varılan anlaşma sonucu Barış Pınarı Harekatıı'nın durması ve 120 saatlik süre içinde YPG'nin güvenli bölgeden çekilecek olması kararını "Türkiye için zafer olarak nitelendirdi. 

"Türkiye savaşı durdurmayı kabul etti, fakat güçlerini kuzeydoğu Suriye’den çekmeyecek" başlığını taşıyan haberde ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence'in anlaşmayı "Başkan Trump için bir diplomatik zafer" olarak tanıtırken Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun anlaşmanın ardından bir 'ateşkes' değil, 'operasyon durdurma' kararı alındığını vurgusuna yer verildi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çavuşoğlu'nun anlaşma sonrası "Cumhurbaşkanımızın başarı liderliği sayesinde istediğimizi aldık" ifadelerine yer veren haberde "Pek çok açıdan Türkiye için bir zafer çünkü istediklerini aldı ve Trump’ın ülkelerine yönelik ekonomik yaptırım tehditlerini bertaraf etti" ifadelerine yer verildi. 

Haberde ayrıca Cumhuriyetçi Parti'den Utah senatörü ve eski Başkan aday adayı Mitt Romney'in "ABD Türkiye'nin dayatmalarını kabul edecek kadar diplomatik anlamda bu kadar yetersiz ve zayıf mı?" sözleri de yer aldı.

“Kürt güçlerinin 2012’den itibaren Suriye hükümetinin denetimi dışında kalan Türkiye sınırı boyunca otonom bir bölge oluşturmak için Suriye iç savaşının yarattığı kaostan faydalandığını” yazan New York Times, “Onlar (terör örgütü YPG) bölgeden IŞİD’i çıkarmak üzere Amerikan güçleriyle ortaklık yaparak topraklarını geniş ölçüde büyüttü” değerlendirmesinde bulundu.

 

Independent Türkçe, NYT

DAHA FAZLA HABER OKU