Putin: Suriye'ye meşru hükümete destek için girdik, bunun altını çiziyorum; bilhassa meşru hükümete

Putin, "Türkiye ve İran'la daha yakın işbirliği yapıyoruz ve bunu herkes biliyor. Ancak Suudi Arabistan'ın desteği olmadan Suriye'deki çözüm sürecinde bu olumlu trendi yakalamak mümkün olmazdı" dedi

Fotoğraf: AA

Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin, Suudi Arabşstan ziyareti öncesi Russia Today (RT), El-Arabiya ve Sky News Arabia televizyonlarına bir röportaj verdi.

Sputnik'in aktardığı habere göre Putin, şunları söyledi:

Suriye'ye meşru hükümete destek vermek için girdik, bilhassa meşru hükümete, bunun altını çizmek istiyorum. Bu, orada iç sorunlar olmadığı anlamına gelmiyor. Bu, mevcut yönetimin oluşan durumda hiçbir sorumluluğu bulunmadığı anlamına gelmiyor. Ancak bu, terör örgütlerinin Suriye topraklarını ele geçirmesine ve orada bir sözde terör devleti kurmasına izin vermemiz gerektiği anlamına kesinlikle gelmiyor.

Rus lider, bölgedeki militanların Rusya topraklarına sızmasına izin veremeyeceklerini ifade ederek "Bunun sonrasında bölgedeki militanların şeffaf sınırlara ve vizesiz rejime sahip olduğumuz eski SSCB ülkelerine akın etmesine, militanların o ülkelerden Rusya topraklarına sızmaya başlamasına izin veremezdik. Bunları yaşadık ve Kuzey Kafkasya'daki ve diğer çeşitli gelişmeler nedeniyle bunların nelere yol açabileceğini biliyoruz. Tüm bunlar, meşru Suriye hükümetine destek verme kararı almamızda önemli etken oldu." diye konuştu.

"Anayasa Komitesi'nin kurulmasından çok memnunum, sadece meşru hükümete yardım etmedik"

Rusya'nın sadece meşru hükümete yardım etmediğini ve iç siyasi ihtilafların yalnızca siyasi metotlarla çözülebileceğini düşündüklerini kaydeden Putin, bundan dolayı Suriye Anayasa Komitesi'nin kurulmasında ısrar ettiklerini ve komitenin kurulmasından çok memnun olduğunu ifade etti.

"Suriye'nin Arap Birliği'ne dönme vakti geldi"

Suriye Anayasa Komitesi kurma fikrinin, hükümet ve muhalifler de dahil farklı siyasi güçlerin temsil edildiği Soçi Ulusal Diyalog Kongresi'nde doğduğunu anımsatan Rus lider, "O zaman Suriyeliler yeni anayasa oluşturulması için komite kurulmasına karar verdiler. Komitenin kurulması için zor, ağır ve uzun bir yoldan geçtik. Komitenin önümüzdeki günlerde Cenevre'de BM himayesinde ilk adımlarını atmasını bekliyorum" diye konuştu. Putin, Suriye'nin Arap Birliği'ne dönme vaktinin geldiğini sözlerine ekledi.

"Suudi Arabistan'ın desteği olmadan çözüm sürecinde olumlu trendi yakalamak mümkün olmazdı"

Putin, Rusya, Türkiye ve İran'ın Suriye'de çözüme yönelik olarak sonuç veren bir çalışma gerçekleştirdiğine işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

Riyad, Suriye krizinin çözümünde olumlu bir rol oynadı. Türkiye ve İran'la daha yakın işbirliği yapıyoruz ve bunu herkes biliyor. Ancak Suudi Arabistan'ın desteği olmadan Suriye'deki çözüm sürecinde bu olumlu trendi yakalamak mümkün olmazdı. Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz ve Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'a pozitif tutumları için teşekkür ediyorum. Bu ziyaretin ikili ilişkilerin ve uluslararası işbirliğinin gelişmesine ivme kazandıracağından eminim.

 

Sputnik

DAHA FAZLA HABER OKU