Geçen hafta öldürülen El-Kaide liderlerinden Ömer, bin Ladin'i evinde saklamış

Geçtiğimiz günlerde el-Kaide liderlerinden Asım Ömer'in öldürüldüğü duyuruldu. Ömer'in, el-Kaide lideri Usame bin Ladin'i yıllarca Pakistan'da saklayan isim olduğu belirlendi

Fotoğraf: Twitter

Terör örgütü El Kaide’nin Hint alt kıtası lideri Pakistanlı Asım Ömer’in öldürüldüğünün açıklaması, eski El-Kaide lideri Usame Bin Ladin ile ilişkisini ortaya çıkardı.

Radikal hareketler uzmanı Amr Abdulmunim, “Asım Ömer, 11 Eylül 2001 saldırısından 2011 yılında öldürülene kadar Bin Ladin’in saklanmasının gerçek mimarıydı” dedi.

Şarku’l Avsat’a konuşan Mısırlı araştırmacı Abdulmunim şunları söyledi:

Asım Ömer, Pakistan’ın Abbottabad şehrinde Bin Ladin’in saklanması hususunda İbrahim el-Kuveyti kod isimli İbrahim Said tarafından görevlendirildi. Çoğu aşiretle iletişimi bulunan Ömer, Bin Ladin’e lojistik destek sağladı. Aşiretler arasında barış içinde yaşayabilmesi için ona uygun evi buldu ve atmosferi oluşturdu. El Kaide’nin, tanık olduğu savaş ve kriz zamanlarında aşiretlerden destek almasını garanti etti. Bin Ladin, yıllarda burada yaşadı, ABD kuvvetleri tarafından öldürülmeden önce de kimse burada olduğunu bilmiyordu.

Bin Ladin'in yardımcılığına yükseldi

Uzman, “Ömer, Bin Ladin’i İbrahim el-Kuveyti ile tanıyan, El Kaide içerisinde üst düzey askeri bir komutandı. Daha sonra Bin Ladin’in yardımcılığına yükseldi. Biriyle konuşup, Bin Ladin’in yerinin belirlenmesine yol açarak hata yapana kadar bu böyle devam etti. Bu konuşmalar, araştırma ekibini onu takip etmeye yönlendirdi. O ve kız kardeşi, Mayıs 2011’de Abbottabad’da Bin Ladin’in devrilmesinin anahtarı oldu” dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Afganistan istihbaratı, birkaç gün önce “Asım Ömer, Eylül sonlarında ABD ve Afganistan ortak operasyonunda Helmand’da 12 çocuk da dahil ölen 40 kişinin arasındaydı” açıklamasında bulunmuştu.

Amr Abdulmunim de “ABD istihbaratının soruşturmaları sırasında El Kaide tutuklularının tamamı, Ömer ve Kuveyti’nin ilişkisini sakladı” dedi.

2014'te El-Kaide'nin Güney Asya emiri oldu

Asım Ömer’in ilk kez başkent İslamabad’da göründüğünü söyleyen Abdulmunim, “Eylül 2014 başlarında, bir videosu yayınlandı. El Kaide lideri Eymen ez-Zevahiri, Ömer’in Güney Asya’daki örgüt emirliğini devraldığını ve Güney Asya’da örgüt sözcüsü olduğunu ilan ediyordu” şeklinde konuştu.

Abdulmunim, “Orta Asya ve Kafkasya’da DEAŞ ve El Kaide arasında Birleşik Arap Emirlikleri’ne karşı mücadele kapsamında Ömer, Asya’da El Kaide için, Suriye ve Irak’ta DEAŞ’ın genişlemesi üzerine yeni cephe açtı” dedi.

2013 yılında Ömer, göründüğü bir videoda, Hint Müslümanlara örgüte katılma çağrısı yapıyordu. Asım Ömer, Pakistan’daki Taliban Hareketi tarafından ortaya koyulan çeşitli videolarda da yer aldı. İslamcılar arasında kendisine büyük ün kazandıran, cihat çağrısı yaptığı dört kitap yazdı.

Amr Abdulmunim, “Ömer, El Kaide’nin teorisyenlerindendi. Nisan 2014’te örgütün meşru üst düzey lideri olduktan sonra yarımadanın en meşhur El Kaide liderine dönüştü. Pakistan’da Taliban’ın okullarında büyüdü” dedi.

Abdulmunim’in ifadeleri, Pakistan kaynaklarının yayınladıklarıyla da tutarlıydı. Kaynaklara göre Ömer, Afganistan’da en az 16 yıl geçirdi ve Karaçi’de üniversitede İslami ilimler okurken, ilk kez cihat çevrelerine dahil oldu. Asım Ömer ayrıca, Taliban’ın babası olarak bilinen Sami el-Hak’ın yönettiği Pakistan’daki el-Hakkani İlimleri Okulu’nda da eğitim aldı.

 

Şark'ul Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU