Kaliforniya'da özel hapishaneler ve göçmen gözaltı merkezleri yasaklanıyor

Bu hamle, yeni eyalet valisinin seçim vaatleri arasında yer alıyordu

Yasa 1 Ocak'ta yürürlüğe girecek (AFP) 

ABD'nin Kaliforniya eyaletinin valisi, özel cezaevlerini ve federal göçmen gözaltı merkezlerini eyalet genelinde yasaklayan yasayı imzaladı.

Yıl başında yürürlüğe girecek yeni yasa, mahkemenin belirlediği mahkum barındırma sınırları aşılması gerekmediği sürece, Kaliforniya Ceza ve Islah Dairesi'nin eyalet hapishanesi işleten özel şirketlerle yeni sözleşme imzalamasını ve mevcut sözleşmeleri uzatmasını engelliyor.

Söz konusu kanun ayrıca, kişilerin özel şirketlerce işletilen tesislerde 2028 itibarıyla hiçbir suretle hapsedilmesine izin vermeyecek.

Vali Gavin Newsom, Reuters’a verdiği demeçte, bu yasanın Ocak 2019'da koltuğa gelirken verdiği özel hapishaneleri kapatma sözünü yerine getirdiğini belirterek "çünkü aralarında Kaliforniya mahkumlarını hapsedenlerin ve göçmen veya sığınmacıları gözaltında tutanların da yer aldığı hapishaneler ve gözaltı merkezleri aşırı tutuklamaya katkı yapıyor" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Açıklamada, "Bu kar amaçlı hapishaneler değerlerimizi yansıtmıyor" ifadelerini kullandı.

Yasa Kaliforniya eyaletindeki toplamda 5 binden fazla kişiyi barındıran yedi düşük güvenlikli tesisi etkileyecek. Bu cezaevlerinin hepsini ya Florida merkezli GEO Group ya da Tennessee merkezli CoreCivic şirketleri işletiyor.

Kaliforniya ceza ve ıslah sistemindeki geri kalan üç özel işletmeli hapishaneyse yasaya göre gelecek dört yıl içinde kapatılacak. Bu ıslahevlerindeyse toplam bin 400 kişi bulunuyor.

Diğer yandan, ABD Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza Kurumu (ICE) eyalette bulunan ve özel işletmeye tabii yaklaşık 4 bin kişiyi barındıran 4 gözaltı merkezini kaybedecek.

Özel mülkiyete ait ancak eyaletin ceza ve ıslah kurumunun işlettiği ve kendi çalışanlarının bulunduğu hapishaneler bu yeni yasadan etkilenmeyecek.

Özel ve kar amaçlı hapishanelerin varlığı ülke çapında uzun süredir aktivistlerin muhalefetiyle karşı karşıya kalıyor. Aktivistler bu işletmelerde gözetimin düşük olduğunu ve işletmelerin mahkumları hapsetmeyi onları rehabilite etmekten daha düşük maliyetli hale getirdiği için ülkenin yüksek hapsetme oranına katkı yaptığını öne sürüyor.

Ajanslardan da yararlanılmıştır

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/americas

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU