81 yaşındaki Jane Fonda’ya ters kelepçe

İklim protestosunda tutuklanan Amerikalı oyuncu, çevre aktivisti Greta Thunberg’den ve gençlerin başını çektiği grevlerden ilham aldığını söylüyor

Jane Fonda eylemlerine her cuma devam edeceği sözünü verdi (ABC) 

Ünlü oyuncu ve aktivist Jane Fonda, ABD'de Kongre binası civarındaki merdivenlerde düzenlenen iklim protestosu sırasında tutuklandı.

Eylemde gözaltına alınan 16 aktivist arasında yer alan Fonda’ya ters kelepçe takıldığı görüldü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Fonda’nın protestolara katılacağını Twitter hesabından duyurmasının ardından polisin müdahalesinin geldiği belirtildi.

CBS News kanalının haberine göre eylemcilere alanda toplanma, engel teşkil etme ve rahatsızlık etme gibi suçlamalar yöneltildi.

Fonda’nın tutuklanması, ünlü oyuncunun Washington Post gazetesine yaptığı açıklamada, iklim değişikliğiyle mücadelede daha aktif rol üstlenmek için başkent Washington'a taşınma kararı aldığını söylemesinin ardından geldi.

Aktivist duruşuyla da tanınan aktrist Fonda, 1970’te ABD’nin Vietnam Savaşı’na karşı çıkan gösterilerde yer aldığı için tutuklanmıştı.

 

Cleveland Polisi.jpeg
Fonda, 1970'de tutuklanmasının ardından çekilen fotoğrafta bu pozu vermişti (AP)

 

İklim değişikliğiyle mücadele için yer değiştiren Fonda, her cuma Kongre binasının merdivenlerinde gösteri yapacağına dair ant içmiş, sivil itaatsizliğe geçeceklerini ve “her cuma tutuklanacaklarını” söylemişti.

Fonda, “Fire Drill Fridays” (Yangın Tatbikatı Cumaları) adını verdiği hareketle ilgili açtığı internet sitesindeki bildirisine, "Greta Thunberg'in de dediği gibi 'Evimiz yanıyor' ve harekete geçmemiz gerekiyor" söyleriyle" başlamış ve yazının devamında şu ifadeleri kullanmıştı:

İklimimiz için verdiğimiz mücadelenin merkez üssüne daha yakın olmak için Washington DC’ye taşındım. Gençliğimizin yarattığı inanılmaz hareketten ilham ve cesaret alarak yağmur çamur demeden her cuma Kongre binasında olacağım. Bundan böyle seyirci kalamam ve seçilmiş yetkililerimizin meseleyi görmeden gelmesine, -daha da kötüsü- gezegenimizi kendi çıkarları için yok eden sanayileri cesaretlendirmelerine izin veremem. Bu durumu daha fazla sineye çekemeyiz.

Ünlü oyuncu, iklim değişikliği aktivisti 16 yaşındaki İsveçli Greta Thunberg’den ve gençlerin başını çektiği iklim grevlerinden ilham aldığını söylüyor.

81 yaşındaki Fonda’nın ocak ayına kadar planladığı gösterilerde, Yeşil Yeni Anlaşma’dan, yerli toprakların korunmasına kadar her hafta ayrı bir konuya odaklanılması bekleniyor.

 

Independent Türkçe için derleyen: Elvide Demirkol

 

DAHA FAZLA HABER OKU