Karada 4 gün yaşayabilen Asyalı istilacı balık, Amerika'ya yayıldı

Söz konusu balık türü, ilk örneklerin görülmesinden bu yana geçen 20 yılda, Amerika'da daha fazla eyalete yayıldı

Yılanbaşlar, ABD'deki 14 eyalette bulunan mevcut balık popülasyonu için ciddi tehlike oluşturmaya başladı (Yahoo News)

Sudan çıktığında bile hayatta kalabilen istilacı bir balık türünün Amerika'nın Georgia eyaletinde ilk kez görülmesi, balık popülasyonunun Amerika'ya yayıldığını gösterdi.

Kuzey yılanbaşı; Çin'e, Rusya'ya ve Güneydoğu Asya'nın bazı bölgelerine özgü bir tür. Avrupa'da ilk kez eski Çekoslovakya'da 1950'lerde bildirilmişti. ABD'deki ilk yılanbaşlarsa 2002'de görülmüştü.

O zamandan beri balık, 14 eyaletteki çeşitli bölgelerde kendini en üst düzey avcı olarak kabul ettirdi ve mevcut balık popülasyonuna ciddi tehdit oluşturmaya başladı.

ABD’de yakalanan en büyük örnek 2018’de Maryland'de ok ve yayla öldürülen, 9 kg'lık ve 89,2 cm'lik bir balık oldu.

Türün alışılmadık solunum sistemi yılanbaşın su dışında da hayatta kalmasını sağlıyor; bazı vakalarda balığın su dışında 4 gün hayatta kalabildiği gözlemlendi. Balık aynı zamanda kıvrılma hareketiyle farklı su kaynakları arasında göç edebiliyor ve insanlar tarafından taşındığında hayatta kalabiliyor.

Georgia Yaban Hayatı Kaynakları Departmanı, oltayla avlanan balıkçıların türe karşı "ilk savunma hattını" oluşturduğunu söyleyerek, yılanbaşların yanlışlıkla beslenmesini engellemek için insanları, balık tutmadıkları anlarda yemlerini sudan uzak tutmaya ve sonrasında da yemden uygun şekilde kurtulmaya çağırdı.

Bir yılanbaş yakaladığınız durumunda resmi tavsiye, balığı bırakmak değil, "derhal öldürmek ve dondurmak" yönünde.

Balıkçılar aynı zamanda balığın fotoğrafını çekmeleri, hangi su kaynağında yakalandığını not etmeleri ve bunu yetkililere bildirmeleri için de teşvik ediliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yılanbaşlar bu ismi, çıngıraklı yılan gibi türlerde görülen desenlere benzeyen, ayırt edici izlere sahip olduğu için aldı.

Kuzey yılanbaşı iki yıldan daha az bir sürede nüfusunu ikiye katlayabilir. Dişileri yılda 100 bin yumurta bırakıyor ve cinsel olgunluğa erişmeleri iki-üç yıl sürüyor.

Bu balıklar durgun su kaynaklarını ve çamurlu kıyıları habitat olarak tercih ediyor. Çoğunlukla diğer balık türleriyle beslenirken, kabukluları, diğer omurgasızları ve amfibileri de yiyor.

YouTube'daki balıkçılara göre yılanbaşlar, pişirildiğinde çok lezzetli oluyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/environment

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU