Ruslar, ABD’li Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham’ı kendilerini Hulusi Akar diye tanıtarak işletmiş

Senatörü işleten Ruslar daha önce başka siyasetçileri de arayarak kandırmıştı

Graham'ı Rus istihbaratıyla bağlantısı olduğu düşünülen iki kişi tarafından arandığı belirtildi (AP)

Türkiye’nin, Barış Pınarı Harekatı’nı eleştirerek yaptırım tasarısının hazırlanmasında yer alan ABD’li Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham’ın, kendini Türkiye Cumhuriyeti Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar diye tanıtan bir Rus tarafından işletildiği ortaya çıktı.

Politico dergisinin yayımladığı ses kayıtlarında Rus istihbarat birimleriyle bağlantısı olduğu iddia edilen iki kişinin Graham’ın ofisini aradığı işitiliyor. Türkiye’nin Savunma Bakanlığı’ndan arama yaptıklarını belirten kişiler senatörle yaklaşık 15 dakikalık bir görüşme gerçekleştiriyor.

Lindsey Graham, Ankara’nın Rusya’dan füze sistemi satın almasına yönelik yürütülen görüşmelerde ABD’nin önde gelen temsilcilerinden biri haline gelmişti. Natasha Bertrand’ın haberinde belirtildiğine göre Graham bu yüzden gelen telefona şaşırmadı. Görüşmede senatörün, “Beni aradığınız için çok teşekkürler sayın bakan. Mümkünse bunu her iki taraf için de kazançlı bir uzlaşı haline getirmek istiyorum” dediği duyuluyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Fakat daha sonra aramanın Türkiye’den değil, Rus istihbaratıyla bağlantısı olduğu düşünülen Alexey Stolyarov ve Vladimir Kuznetsov tarafından gerçekleştirildiği ortaya çıktı. The Guardian’ın haberine göre ikili daha önce ABD Temsilciler Meclisi üyesi Demokrat Adam Schiff’in de aralarında yer aldığı tanınan siyasetçileri benzer biçimde aramıştı. 

Politico’nun belirttiğine göre Graham’ın sözcülüğünü yapan Kevin Bishop telefon görüşmesinin doğruluğunu onayladı. Bishop, “Senatör Graham’a ve ofise yönelik gerçekleştirilen şaka girişimlerini önlemedeki pek çok girişimde başarılı olduk, fakat bu çatlaklardan sızmış. Onu yakaladılar” dedi. 

Görüşmede Graham, Trump’ın kişisel avukatı Rudy Giuliani’nin ABD’de yürütülen Halkbank davasında Reza Zarrab’ın da avukatlığını yapması nedeniyle Trump’ın davayla ilgilendiğinden de bahsediyor. 

Telefon görüşmesinde senatörün ayrıca, “YPG Kürtleriyle ilgili sıkıntınız büyük bir problem. Başkan Trump’a, Obama’nın YPG Kürtlerine güvenerek büyük bir hata yaptığını söyledim. Endişelendiğim her şey gerçekleşiyor ve şimdi Türkiye’nin Suriye’deki bu tehditten korunduğundan emin olmalıyız. YPG sorununa dair sizi anlıyorum ve açıkçası başkan da anlıyor” dedi. 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU