BMGK'nın Türkiye'yi kınama teklifine ABD ve Rusya onay vermedi

BM Güvenlik Konseyi'nde AB üyesi beş ülke Türkiye'ye "tek taraflı operasyonu durdurması" çağrısı yaparken, ABD ve Rusya, Türkiye'nin kınanması teklifine onay vermedi

Fotoğraf: Reuters

Türkiye'nin Suriye Milli Ordusu ile birlikte Suriye'nin kuzeyinde sürdürdüğü Barış Pınarı Harekatı'nı görüşen Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) bazı ülkelerin operasyonun kınanması teklifine ABD ve Rusya onay vermedi. 

BMGK, Avrupa Brliği (AB) üyesi 5 ülkenin talebi üzerine  Suriye'nin kuzeydoğusundaki gelişmeleri ve Türkiye'nin Barış Pınarı Harekatı'nı kapalı oturumda görüştü.

ABD ve Rusya "kınama" kelimesini kullanmadı

Almanya operasyonu "güçlü şekilde" kınarken, diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre bazı ülkeler de BMGK'nin operasyonu ortak açıklamayla kınanmasını teklif etti ancak ABD ve Rusya bu teklife onay vermedi. Her iki ülke de açıklamalarında ''kınama'' kelimesini kullanmadı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"IŞİD militanlarından artık Türkiye sorumlu"

Toplantının ardından gazetecilere açıklama yapan ABD'nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Kelly Craft, ABD'nin Türkiye'nin operasyon kararını desteklemediğini söyledi. 

Suriye'de Hıristiyanlar da dahil azınlık gruplar ve Kürt nüfusunun korunmasından ve insani kriz yaşanmamasından Türkiye'nin sorumlu olduğunu belirten Craft, "Bütün IŞİD savaşçılarının tutuldukları hapishaneden kaçmamasından ve hiçbir şekilde yeniden yapılanmamasından şimdi Türkiye sorumlu" dedi. 

Craft, sivillerin korunmamasının ve IŞİD'in tekrar ortaya çıkmasının ise sonuçları olacağını söyledi. 

AB üyesi 5 ülkeden Türkiye'ye operasyonu "durdur" çağrısı 

AB üyesi 5 ülke İngiltere, Almanya, Fransa, Belçika ve Polonya ise toplantı sonrası ortak açıklama yaptı. 

Türkiye'nin askeri operasyonundan "derin endişe" duyulduğu ifade edilen açıklamada, Türkiye'ye tek taraflı operasyonunu durdurması çağrısı yapıldı. 

Açıklamada Türkiye'nin mültecilerin geri dönüşü için teklif ettiği güvenli bölge planının ise "BM Mülteciler Yüksek Komiserliğinin belirlediği uluslararası kriterleri karşılamayabileceği'' kaydedildi. 

 

AA

DAHA FAZLA HABER OKU