Erdoğan’dan AB’ye: Harekata işgal derseniz kapıları açarız, 3,6 milyon mülteciyi yollarız

Erdoğan, Barış Pınarı Harekatı ile ilgili "109 terörist öldürüldü, tabii yaralılar da var” açıklamasını yaptı

Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Suriye’nin kuzeyine başlattığı operasyona tepki gösteren Avrupa Birliği’ne seslendi.

Erdoğan, AB’nin Suriye’ye yönelik Barış Pınarı Harekatı’nı işgal olarak nitelemeye devam etmeleri durumunda sınır kapılarını açıp Türkiye’deki sığınmacılarını göndereceklerini söyledi.

Partisinin Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'nda konuşan Erdoğan, şunları söyledi:

Ey AB kendinize gelin. Bizim operasyonumuzu bir işgal hareketi diye nitelendirmeye çalışırsanız işimiz kolay. Kapıları açarız 3,6 milyon mülteciyi sizlere göndeririz. Kalkmışlar para hesabı yapıyorlar. İkinci taksit olan 3 milyar euroyu göndermeyeceklermiş. Siz verdiğiniz sözü şu ana kadar yerine getirdiniz mi? 40 milyar doları biz harcadık. O kadar daha harcar yolumuza devam ederiz ama kapıları da açarız. Siz 63'ten bu yana bizi oyaladınız. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Eleştiri kabul etmiyoruz”

Suriye topraklarında, üzerinde onlarca yabancı gücün cirit attığı dönemde Türkiye'nin terör yapılanmasını önlemek için başlattığı bu harekata yönelik eleştirileri kabul etmiyoruz.

"Tek tek saymayacağım ama bazı ülkelerin adını zikredeceğim" diyen Erdoğan, şu ifadeleri kullandı:

Önce Suudi Arabistan'dan başlayacağım, Suudi Arabistan aynaya baksın. Yemen'i bu hale kimler getirdi? Hele Mısır, sen hiç konuşamazsın. Sen ülkende demokrasi katili olan bir ülkesin. Yüzde 52'yle seçilmiş Mursi'yi mahkemede çırpınarak ölmesine sen neden oldun. Sen katilsin. Sisi operasyonu kınamış. Ya kınasan ne yazar, kınamasan ne yazar?

Erdoğan, saat 13.35’te yaptığı açıklamada “109 terörist öldürüldü, tabii yaralılar da var” dedi.

“Bu yılanların başını kısa sürede ezeceğiz”

“Kara propaganda makinesine karşı gerekli tedbirleri aldık” diyen Erdoğan, şunları söyledi:

Askerimizin karşısına çıkacak yüreği olmayanlar boş buldukları yerlerde sivillere saldırarak gerçek yüzlerini ortaya koydu. Çocuk katili sizsiniz. Kadınlara saldıran sizsiniz. Biz öyle bir milletiz ki bizim savunma imkanı olmayanlara, kadına, çocuğa asla elimiz kalkmaz. Ama inşallah bu yılanların hepsinin başını en kısa sürede ezeceğiz hiç endişeniz olmasın. Suriyeli kardeşlerimizin huzuru için, Kürt kardeşlerimizin huzuru için bunu başaracağız.  Daha önceki harekatlarımızda ne yaptıysak bu sefer de onu yapacağız. Yani gittiğimiz yerlere huzur ve barışı götüreceğiz. 

Toplantıda harekata destek veren MHP, İYİ Parti ve CHP’ye teşekkür eden Erdoğan, “Terör örgütünün desteği ile Meclis'e girmiş olan sözde siyasi partiye sesleniyorum. Benim ordumu işgal gücü olarak gösteremezsin. Bu ahlaksızlığın, edepsizliğin daniskasıdır. İşgal varsa o sizin marifetiniz” dedi.

IŞİD'lilere ne olacak?

Erdoğan, bölgedeki IŞİD'lilere ne olacağı konusunda da şu bilgileri verdi:

IŞİD'lilere ne yapılması gerkeiyorsa onu yapacağız. Cezaevinde tutulması gerekenleri cezavinde tutacağız. Uyruğu olduğu ülkelere gidebilecekleri kabul edilmeleri halinde oraya göndereceğiz. Türkiye bu bölgenin kontrolünü eline aldıktan sonra DEAŞ'ın bölgede varlık gösteremeyeceğinden emin olması lazım.

Erdoğan ayrıca YPG’ye zorla katılanlara “Kucağımız açıktır” diyerek seslendi.

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU