Aktivistler: Çeçenistan’da eşcinsellere yönelik “temizlik” operasyonu yapılıyor

Sosyal medyada, tüm korunmasız erkek ve kadınların ülkeyi terk etmesi çağrısında bulunuldu

Çeçenistan’da erkek ve kadın eşcinsellere yönelik yeni bir “temizlik” operasyonunun başladığı ileri sürüldü.

Sosyal medyada perşembe gecesi yayınlanan bir paylaşımda tüm korunmasız erkek ve kadınların ülkeyi terk etmesi uyarısında bulunuldu.

Mesajda “Halen özgür olan herkesin bu mesajı ciddiye almalarını ve ülkeyi en kısa sürede terk etmelerini istiyoruz” ifadeleri kullanıldı.

Konuyla ilgili detaylı bilgilendirme içermeyen mesaj, Çeçenistan’da erkek ve kadın eşcinsellerin kaybolması sürecinin yeniden başladığına işaret ediyor.

Paylaşımın altına gelen yorumlar, Çeçenistanlı LGBT üyelerinin bağlantılarının bir şekilde hükümet yetkililerinin eline geçmesiyle bu sürecin başlamış olabileceğini gösteriyor.  

Geçtiğimiz iki yıl boyunca birçok Çeçen’in güvenliğini sağlamış olan LGBT’nin Başkanı Igor Kochetkov, The Independent’a açıklama yaptı. Kochetkov, güvenilir kaynaklardan ülkede yeni bir baskı sürecinin başladığına dair bilgi edindiklerini vurguladı.

Çeçenistan’da 2017’de erkek eşcinsellerin tutuklanıp işkence gördüğüne dair haberler ortaya çıkmıştı. Yetkililer tarafından resmi olmayan cezaevlerine götürülen eşcinsel erkeklerin elektrik şoku verilerek ve aşağılanarak işkence gördüğü ifade edilmişti. Ülkede 2017’de şubattan marta kadar geçen sürede en az 100 kişinin işkence gördüğü, en az üç kişinin ise öldüğü iddia edilmişti. Birçok eşcinsel erkek ve kadın bölgeyi ve ailelerini terk etmişti.

İnsan Hakları İzleme Komitesi Rusya lideri Tanya Lokshina, Çeçenistan’da “büyük temizliğin” Nisan 2017’de sona erdiğini söyledi. LGBT topluluğuna işkencelerin bu dönemden beri “çok daha az, sistematik olmayan bir seviyede” devam ettiğini ileri süren Lokshina, yeni bir büyük operasyonun başlamakta olduğu yönünde ipuçları olduğunu ifade etti.   

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (OSCE) tarafından Çeçenistan’daki insan hakları ihlalleriyle ilgili olarak aralık ayında açıklanan raporda, LGBT topluluğuna yönelik “açık” ve “inkâr edilemez” suçlar işlendiği vurgulanmıştı.

Çeçenistan Devlet Başkanı Ramazan Kadirov raporla ilgili olarak, Çeçenistan’da hiç eşcinsel olmadığını iddia etmişti. Kadirov, “Eğer varsa, soyumuzu arındırmak için onları bizden uzaklaştırın” ifadesini kullanmıştı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/world/europe

The Independent Türkçe için çeviren: Sezin Bala     

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU