Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, ABD/İsrail ile İran arasında başlayan savaşın ardından Hürmüz Boğazı’ndaki gemi trafiğinin büyük ölçüde azaldığını açıkladı.
Günlük basın toplantısında konuşan Dujarric, UNCTAD verilerine göre 28 Şubat’tan bu yana boğazdan gemi geçişlerinin yüzde 95,3 oranında düştüğünü söyledi. Dujarric ayrıca, kısıtlamalar nedeniyle temel gıda fiyatlarının yüzde 6, Avrupa için ham petrol fiyatlarının ise yüzde 53 arttığını belirtti.
Petrol fiyatlarında yükseliş sürüyor
Piyasalarda, Hürmüz Boğazı’ndaki kesintinin uzayacağı beklentisi fiyatlara yansımaya devam ediyor. Dün 102,63 dolara kadar çıkan Brent petrolün varil fiyatı günü 101,69 dolardan kapatırken, bugün itibarıyla yüzde 4 artışla 105,75 dolara yükseldi. Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili ise 101,47 dolardan işlem görüyor.
Uzmanlar, boğazın sekiz haftadan uzun süredir ulaşıma kapalı kalması ve ABD-İran görüşmelerindeki belirsizliklerin fiyatları yukarı yönlü baskıladığını belirtiyor. Savaş öncesinde küresel petrol ve LNG akışının yaklaşık yüzde 20’sinin geçtiği Hürmüz Boğazı’ndaki kesintinin beklenenden uzun sürebileceği değerlendiriliyor.
ABD-İran hattında belirsizlik sürüyor
ABD Başkanı Donald Trump’ın, İran’ın Hürmüz Boğazı’nın açılması için nükleer müzakerelerin ertelenmesine yönelik teklifine sıcak bakmadığı iddia edildi. ABD’nin bu teklife mesafeli yaklaşımı ve devam eden deniz ablukasının arzı kısıtlayarak fiyatları desteklediği ifade ediliyor.
Uzmanlar ayrıca düşük stok seviyeleri ve stratejik rezervlerin yeniden doldurulma ihtiyacının da petrol fiyatlarını önümüzdeki dönemde yukarı yönlü etkilemeye devam edebileceğini öngörüyor.
AA