ABD Kongresi’ndeki Demokratlar, Beyaz Saray’dan Ukrayna görüşmesine dair belgeleri istedi

Kısa süre önce de Başkan Yardımcısı Pence’ten elindeki belgeleri 15 Ekim’e kadar teslim etmesi istenmişti

Donald Trump'ın Yardımcısı Mike Pence de ABD Kongresi'nin açıklama beklediği yetkililer arasında yer alıyor (AP) 

ABD’de Başkan Donald Trump’ın Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’le yaptığı telefon konuşmasının yol açtığı siyasi kriz Beyaz Saray’a da uzandı.

Trump’ın söz konusu görüşmede yabancı bir ülkenin liderinden, 2020 ABD başkanlık seçimlerinde rakibi olması beklenen Demokrat Joe Biden ve oğlu Hunter Biden hakkında soruşturma açılmasını istemesi nedeniyle Temsilciler Meclisi tarafından azil süreci başlatılmıştı.

Kongre’deki Demokratlar, süreci bir adım daha ileriye taşıyarak Beyaz Saray’dan telefon konuşmasının detaylarını aydınlatabilecek görüşme belgelerini teslim etmesini istedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Başkan Trump’ı “geciktirme taktiklerine başvurmakla” suçlayan ve bu durumda resmi çağrıda bulunmaktan başka çarelerinin kalmadığını söyleyen Temsilciler Meclisi üyeleri Elijah Cummings, Adam Schiff ve Eliot Engel tarafından imzalanan mektup, Beyaz Saray Özel Kalem Vekili Mick Mulvaney'e iletildi.

Cuma günü geç saatlerde gönderilen çağrı öncesi Beyaz Saray’dan elindeki belgeleri “gönüllü olarak” iletmesi defalarca istenmişti.

Resmi bildiri, Ukrayna görüşmesinin detaylarının Başkan Yardımcısı Mike Pence’ten istenmesinin ardından geldi.

Demokratların kontrolündeki Temsilciler Meclisi'nin üç ayrı komitesi Pence'e mektup yollayarak, 15 Ekim'e kadar Ukrayna soruşturmasıyla ilgili elindeki belgeleri komitelere vermesini talep etmişti.

 

 

Trump'ın, Zelenskiy’le yaptığı telefon görüşmesinde Ukrayna liderine, Biden ve ailesini soruşturması şartıyla yardım edeceğini söylediği ileri sürülmüş, Demokratlar da bu iddia üzerine azil soruşturması başlatmıştı.

ABD Başkanı Trump ise telefon görüşmesinden önce Ukrayna'ya 400 milyon dolarlık (yaklaşık 2,3 milyar TL) yardımların askıya alındığını savunmuştu.

Beyaz Saray, görüşmenin dökümünü yayımlamış ve yardımlarla görüşme arasında ilişki olmadığını savunmuştu.

Ajanslardan da yararlanılmıştır

 

DAHA FAZLA HABER OKU