Oval Ofis'teki görüşmeye katılan ABD'nin Ankara Büyükelçisi Tom Barrack Donald Trump Ve Recep Tayyip Erdoğan arasındakı görüşmeyi değerlendirdi.
DW Türkçe’den Begüm Dönmez Ersöz’e konuşan ABD Büyükelçisi görüşmeden çıkan en önemli şeyin, her iki tarafta "profesyonel ve hedefe bağlı ekiplerin çalışmasıyla pek çok konuda tutarlı ve güvenilir bir ilişkinin inşa edilmesi" olduğunu söyledi.
Görüşmede S-400, F-35, F-16, Boeing anlaşması, Halkbank ve nükleer mutabakat zaptının konuşulduğunu belirten Barrack görüşmeyi, "Bana kalırsa herkes (liderlerin) birbiriyle ne kadar işbirliği içinde olduğuna çok çok şaşıracak. Gerçekten harika bir toplantıydı. Her iki tarafla da gurur duyuyorum" sözleriyle değerlendirdi.
Hem Ankara-Washington hattındaki görüşmelerde hem de Suriye ile son günlerdeki temaslarda önemli rol oynayan ABD'nin Ankara Büyükelçisi Tom Barrack yıl sonuna kadar somut gelişme görülmesinden umutlu olduğunu kaydetti.
Suriye anlaşmaya yakın
Trump yönetiminin Suriye Özel Temsilciliği görevini de yürüten ve ABD Başkanı Trump'a yakınlığıyla bilinen Büyükelçi Tom Barrack şunları söyledi:
Her anlaşmada olduğu gibi her iki taraf da 'biz uyduk ama onlar uymadı' diyor. Biz de bunun ötesine nasıl geçeriz diye bakıyoruz. Bana kalırsa ötesine geçiyoruz da. Bence bütün taraflar, Kürtler'in, Dürziler'in, Aleviler'in bireyselliğine saygı gösterildiği birleşik bir Suriye'nin önemli olduğunu düşünüyor. Bu kuzeydoğuda daha karmaşık çünkü orada yerleşmiş bir durum var. Ama burada da bir çözüm ortaya çıkıyor. Görüşmeler olumlu.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
“Meşruiyet kavramından kasıt saygı”
Büyükelçi Tom Barrack Türk medyasında çok tartışılan 'meşruiyet' sözlerine açıklık getirdi. Barrack, meşruiyet ifadesiyle "siyasi bir bağlamı değil saygıyı kastettiğini" vurguladı. Barrack şu ifadeleri kullandı:
Ben meseleyi şöyle görüyorum. Genel olarak bizim en büyük müttefiklerimizden biri olan bir Türkiye var. Ancak ne zaman Türkiye'yi görüşsek bizim en büyük NATO müttefikimiz diyoruz. NATO'nun amacı Avrupa'yı Rusya'dan korumak. Onlar (Türkiye) ittifak içinde en büyük ikinci asker ve ekipman sağlayıcısı. Avrupa Birliği ise onları (üye olarak) almıyor. Bu çok sinir bozucu değil mi? Bu saygısızlık.
Başkanımız Türkiye'nin bizim ve NATO için yaptığı her şeye hayran. Bu nedenle meşruiyet kavramından kasıt saygı. ABD Başkanı'nın saygı göstererek onu davet edip sorunlarınız nelerdir anlatın demesi. Türk halkına nasıl yardımcı olabilirim? Bu karmaşık bölgede saygı temelinde nasıl birlikte istikrar oluşturabiliriz? Meşruiyet derken herhangi bir siyasi anlamı değil saygıyı kastettim.
Yazının tamamına buradan ulaşabilirsiniz
DW