İran, İsrail'in saldırılarına karşılık vermeye başladı

Tahran yönetimi, İsrail’in düzenlediği geniş çaplı saldırıların ardından misilleme operasyonlarına başladı. Bölgedeki gerilim tırmanıyor

Fotoğraf: AA

İsrail’in İran’a yönelik saldırıları devam ederken, başkent Tahran’da yeniden şiddetli patlama sesleri duyuldu.

İran medyasında yayımlanan görüntülere göre, patlamalar Tahran’ın batı kesiminde meydana geldi.

İsrail, İran’da birçok kenti hedef aldı

Sabahın erken saatlerinde İsrail, İran’ın başkenti Tahran’ın yanı sıra Tebriz, İsfahan’daki Natanz Nükleer Tesisi ile Loristan, Kirmanşah, Şiraz, Huzistan, Hemedan ve Kum kentlerine hava saldırıları düzenledi.

Natanz’daki nükleer tesiste herhangi bir sızıntı olmadığı bildirildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Saldırılarda İran Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Muhammed Bakıri, Devrim Muhafızları Genel Komutanı Tümgeneral Hüseyin Selami, Hatemul Enbiya Merkezi Karargah Komutanı Gulamali Reşid ve Devrim Muhafızları Hava ve Uzay Kuvvetleri Komutanı Tuğgeneral Emir Ali Hacızade ile birlikte 6 nükleer bilim insanının hayatını kaybettiği belirtildi.

Tahran’da düzenlenen saldırılarda sivil yerleşim alanlarının da hedef alındığı, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 78 kişinin yaşamını yitirdiği, 329 kişinin ise yaralandığı açıklandı.

Tebriz’deki saldırılarda ise şu ana kadar 8 kişinin hayatını kaybettiği, 12 kişinin yaralandığı bildirildi.

İsrail, saldırıların süreceğini duyurdu.

İsrail, İran'ın Fordo'daki nükleer tesisini hedef aldı

İran’ın yarı resmi Fars Haber Ajansı, İsrail saldırılarının sürdüğü İran’da, Fordo nükleer tesisinin hedef alındığını bildirdi.

Fars Haber Ajansına göre, kısa süre önce Fordo'daki nükleer saha alanından iki patlama sesi duyuldu ve tesisteki iki nokta hedef alındı.

Başkent Tahran dahil olmak üzere saldırılar aralıklarla devam ediyor.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İran'a saldırı düzenlediklerini belirterek "tehlike ortadan kalkana kadar" saldırıların süreceğini söylemişti.

İsrail Savunma Bakanı Yisrael Katz, ülkede olağanüstü hal ilan ettiklerini duyurmuştu.

İsrail ordusu saldırılara 200’den fazla savaş uçağının katıldığını açıklarken insansız hava araçlarının da kullanıldığı kaydedilmişti.

Netanyahu, düzenledikleri saldırılara İran'ın karşılık vereceğini söyledi

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İran'a ilk etapta nisan sonu için saldırı planladıklarını ancak ertelediklerini belirterek İsraillilere "İran karşılık verecek, füzeler gelecek. Coşkuya kapılmayın, talimatları dinleyin." dedi.

Netanyahu, ulusa sesleniş konuşmasında, Eylül 2024'te düzenledikleri suikastla Hizbullah eski Genel Sekreteri Hasan Nasrallah'ı öldürmelerinin ardından İran'ın nükleer programına hız verdiğini iddia etti.

İsrail Başbakanı, "İran, bu tarihten sonra nükleer silah elde etmek için açıkça adım atmaya başladı. Harekete geçmemiz gerekiyordu. Ben, nisan sonunda operasyon için karar aldım. Farklı nedenlerden dolayı bu gerçekleşmedi. Daha sonra Genelkurmay Başkanı ve Savunma Bakanı ile bugünü belirledik." ifadelerini kullandı.

İran'a saldırıların devam edeceğini bildiren Netanyahu, "Bu ilk ancak tek hedef değil." diye konuştu.

İsrail'in İran'a Ekim 2024'te düzenlediği saldırının ardından Tahran'ın balistik füze programına da hız verdiğini savunan Netanyahu, İran'ın 3 yılda 10 bin füze üretecek kapasite artırımı yaptığını ileri sürerek "daha fazla bekleyemeyeceklerini" dile getirdi.

Netanyahu, İsraillilere seslenerek "İran karşılık verecek, karşı saldırı olacak, bu çok şiddetli olabilir. Füzeler gelecek. Coşkuya kapılmayın, talimatları dinleyin." dedi.

ABD'yi bilgilendirdiklerini de aktaran Netanyahu, şunları kaydetti:

"Amerika'nın pozisyonunu Amerika'ya bırakıyorum. Saldırı hakkında onları bilgilendirdik. Şimdi ne yapacaklar? Bunu Başkan Trump'a bırakıyorum, o, kararlarını bağımsız biçimde alıyor, onun adına konuşamam."

Netanyahu, İran'a "tarihinin belki de tek örnek" saldırısını düzenlediklerini iddia ederek füze rampalarını vurduklarını ancak İran'ın füze üretim tesislerinin asıl hedefleri olduğunu belirtti.

İlerleyen saatlerde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşeceğini açıklayan Netanyahu, İranlılara sesleneceği bir konuşma yapacağını, burada "tarihi fırsat bulunduğunu" savundu.

ABD Başkanı Trump, İsrail'in saldırısının "İran'la anlaşma yapmasına" yardımcı olabileceğini düşünüyor

ABD Başkanı Donald Trump, İsrail'in İran'a yönelik saldırılarının "İran'la nükleer anlaşma yapmasına" yardımcı olabileceğini söyledi.

ABD Başkanı Trump, Beyaz Saray'da Durum Odası'nda gerçekleşen ulusal güvenlik toplantısına girmeden önce Axios'a bir açıklama yaptı.

İsrail'in saldırısının nükleer anlaşmayla ilgili diplomasiyi tehlikeye atıp atmadığı sorusuna yanıt veren Trump, "Öyle düşünmüyorum, belki de tam tersi, belki şimdi ciddi bir şekilde müzakere edeceklerdir." değerlendirmesini yaptı.

ABD Başkanı, "İran'a 60 gün verdim, bugün 61. gün. Şimdiye dek bir anlaşma yapmaları gerekirdi. 60 günde onları bir anlaşmaya ikna edemedim ama anlaşma yapmaları gerekirdi. Belki şimdi yaparlar." şeklinde konuştu.

Tahran'ın merkez ve güney kesimlerine hava saldırılarına savunma sistemleri karşılık verdi

İran'ın başkenti Tahran'da İsrail'in saldırılarına hava savunma sistemleri karşılık verirken gökyüzünde çok sayıda patlama görüldü.

İsrail'in Tahran'daki saldırılarına İran Atom Enerjisi Kurumu'nda konuşlu hava savunma sistemleri tarafından karşılık verildiği bildirildi.

Verilen karşılık sırasında Tahran'ın merkezinden gökyüzünde çok sayıda patlama görüldü.

İran medyasına göre, Tahran'ın merkez ve güney kesimlerine düzenlenen hava saldırıları püskürtüldü.

İran Dini Lideri Hamaney: Siyonist rejim bu suçtan yara almadan kurtulamayacak

 İran’ın Dini Lideri televizyonda yaptığı konuşmada, "İran silahlı kuvvetleri kararlılıkla hareket edecek ve aşağılık Siyonist rejimi diz çöktürecektir." dedi.

İsrail'in İran'a yönelik saldırıları devam ederken İran’ın Dini Lideri Ali Hamaney'den açıklama geldi. Hamney'in açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

"İran silahlı kuvvetleri kararlılıkla hareket edecek ve aşağılık Siyonist rejimi diz çöktürecektir. Siyonist rejim bu suçtan yara almadan kurtulamayacak. İran halkı, bu konuda hiçbir ihmalkârlık olmayacağından emin olabilir."

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU