Türkiye'de Yeşiller Meclisi kuruldu

Türkiye'de 31 yıl önce başlayan "Yeşil Hareket", 29 Eylül'de yapılan basın açıklamasıyla ilk kez bir meclis çatısı altında toplandı

Türkiye Yeşil Hareketi üyeleri 29 Eylül’de Hrant Dink Vakfı’nda gerçekleştirdikleri basın toplantısı ile “Yeşiller Meclisi”nin kurulduğunu duyurdu. 

Bugüne kadar farklı mecralarda devam eden çalışmalarını ortak bir çatı altında toplayan Meclis, demokrasi, barış, acil iklim eylem planlarının hazırlanması, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması gibi taleplerini güçlendirerek, iklim ve ekoloji politikalarına ve politik üretim sürecine yeni bir soluk getirmeyi hedefliyor. 

Independent Türkçe’ye konuşan Yeşiller Meclisi Üyesi Emine Özkan, “Sadece insanların refahını gözetmeye çalıştığımız bir düzen yok. Bütün canlıların haklarını savunmak gibi bir yerden yola çıkıyoruz” diyerek şu açıklamayı yaptı: 

Yeşiller Meclisi, Türkiye’de yeşil hareketin içinden gelen ve bir geleneği kuşaklar arası sürdüren insanların dünya çapında yaşanan iklim krizine Türkiye yerelinde nasıl cevap verebileceği, konuya nasıl çözümler getirebilecekleri sorularına yanıt arıyor.

Emek sömürüsünden tutun da yoksullukla mücadeleye ve göç dalgasına kadar birçok sorunu ekolojik bir zeminden değerlendirmeye çalışıyoruz. 

Somut olarak yapılacaklara baktığımızda en başta fosil yakıtların ortadan kalkmasına ihtiyacımız var.


Toplantıya katılan Avrupa Yeşiller Partisi Eş Başkanı Monica Frassoni ise Türkiye’deki Yeşil Sol Partisi ile birlikte çevreci hareketleri, partileri güçlendirecek inisiyatifleri destekleyeceklerini söyledi. 

Frassoni, “Biz her zaman ‘Katılım süreci, hukuk düzeni ve demokrasi’, ‘İç sorunlarla baş edebilme kapasitesi’ ve ‘İklim değişikliği ve çevreyi’ birbirleriyle ilişkilendiriyoruz. Bu üç element kesinlikle bizim için birbirine bağlı” ifadelerini kullandı. 

Türkiye'de Yeşil Hareket'in geçmişi 

Türkiye’de ilk kez 1988’de kurulan Yeşiller Partisi, 1994’te Anayasa Mahkemesi tarafından kapatılmıştı. 

Parti’ye başkanlık yapan Bilge Cantepe, 2010’da verdiği bir röportajda partisinin kapatılma gerekçesini “79 liralık bir harcamayı belgeleyememek” olarak açıklamıştı. 

Partinin kapatılmasının ardından başta nükleer karşıtlığı olmak üzere birçok ekolojik eylemle yola devam eden yeşil hareketin savunucuları, 2002’de yeni bir parti kurma çalışmalarına başladı. 

Türkiye Yeşilleri, 2005’te Avrupa Yeşil Partisi’ne gözlemci üye olarak kabul edildi. 

Yeşiller Partisi, ikinci kez 2008 yılında kuruldu ve Türkiye’de ekoloji siyaseti yapmaya yoğunlaştı. 

Tarihler 2012’yi gösterdiğinde bu parti, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi’nin de kurucuları arasında yer aldı. Ancak 2016’da bu partiden ayrılıp, farklı yapılar içerisinde birlikte faaliyetler yürüttükleri bir yol izledi. 
 

DAHA FAZLA HABER OKU