Türkiye Gazetesi’nin haberine göre, AK Parti’nin üst düzey yöneticileri ve güvenlik kaynaklarından edinilen bilgilere göre, PKK geçtiğimiz hafta kongresini topladı ve fesih ile silah bırakma kararı aldı.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Kaynaklara göre, örgütün aldığı kararın geçtiğimiz hafta sonu kamuoyuna duyurulması planlandı ancak, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) İmralı Heyeti üyesi, sinemacı ve yazar Sırrı Süreyya Önder’in vefatı nedeniyle açıklamanın ertelendiği ifade edildi. Güvenlik kaynakları, örgütün kongrede aldığı kararların bir-iki gün içinde kamuoyuna açıklanacağını bildirdi.
Hukuki taslak hazır
Haberde, AK Parti ve devletin ilgili birimleri tarafından önümüzdeki sürece ilişkin atılacak adımlara yönelik bir taslak programın hazırlandığı da belirtildi. Güvenlik birimlerinin bu hazırlıklar kapsamında Abdullah Öcalan’la da görüştüğü kaydedildi. AK Parti kaynakları, “Buradaki kritik eşik silah bırakılması ve fesihti. Bu aşama geride kaldıktan sonra artık önümüze bakacağız. Biz bir süredir hukuki konularda atılacak adımlarla ilgili çalışıyorduk. Elimizde hazır bir taslak var. Ne yapacağımız belli. Örgütten gelecek açıklamadan sonra biz de masaya yatıracağız” dedi.
Öcalan serbest mi kalacak?
AK Parti kurmayları, Abdullah Öcalan’ın İmralı’dan çıkarılmasına yönelik herhangi bir başlığın gündemde olmadığını ifade ederek, “Ancak idari bazı adımlar atılacak. İmralı’da kendisine yardımcı olacak bir görevli bulunacak. Cezaevi şartları esnetilecek. Görüşmek istediği kişilere izin verilecek. DEM’den ve ailesinden de daha sık ziyaretler olacak. Devletle görüşmelerinde ‘İmralı’dan çıkmak istemediğini’ bizzat kendisi söyledi. Çıktığında bir güvenlik sorunu yaşayacağını biliyor. Sonuçta birçok istihbarat örgütü ile çalışmış bir adamdan bahsediyoruz. Dışarıda nefes aldırmazlar” değerlendirmesinde bulundu.
‘Süreç çok hassas’
Öte yandan, AK Parti’nin süreci yönetmekle görevlendirdiği heyetin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı toplantıda, kamuoyuna yapılacak açıklamalarda dikkatli olunması gerektiği vurgulandı. AK Parti kurmayları, “Cumhurbaşkanı ile bu konular konuşuldu. Milletvekilleri, teşkilatlar, parti yönetiminden gelecek her açıklama başka bir tartışmaya yol açabilir. Bu konuda görevlendirilmiş arkadaşlar var. Süreç Cumhurbaşkanı’mız, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Genel Başkan Vekili Efkan Âlâ, Parti Sözcüsü Ömer Çelik’in açıklamaları çerçevesinde yürütülecek. Çünkü bu süreç çok hassas. Aynı hassasiyeti DEM Parti tarafı da gösterecek” dedi.
Türkiye Gazetesi