Hindistan'da iki çocuk "kamusal alanda dışkısını yaptığı için" dövülerek öldürüldü

Saldırı, tam da Narendra Modi'nin Hindistan genelinde 100 milyon tuvalet yapma kampanyası üzerine Gates Vakfı ödülünü aldığı sırada gerçekleşti

Hindistan Başbakanı Narendra Modi, New York'taki Bloomberg Küresel İş Forumu'nda konuşuyor. Modi daha önce, 2019 yılı için Gates Vakfı'nın dört küresel bekçisinden biri olarak seçilmişti (AP) 

Polis teşkilatının bildirdiğine göre, Hindistan'da iki çocuk köy meclisine ait bir binanın yakınındaki açık alana dışkıladığı için dövülerek öldürüldü.

Kurbanlar, daha önce Dokunulmazlar olarak bilinen Dalit topluluğu (kast sisteminde en altta yer alan kesim -çn) mensubu iki kuzen olan 12 yaşındaki Roşni ve 10 yaşındaki Avinaş'tı. Daha üst bir kast olan Yadav topluluğundan iki yetişkin erkek kardeş, cinayet şüphesiyle tutuklandı.

Saldırı sabah saat 6.30’da, Madhya Pradesh eyaletinin Bhavkhedi köyünde, kısmen hassas bir anda; Hindistan’dan yaklaşık 12 bin km ötede, Başbakan Narendra Modi, Bill ve Melinda Gates Vakfı’ndan kamusal alanda dışkılamayı ortadan kaldırmak için yaptığı çalışmalar adına ödül alırken gerçekleşti.

Bhavkhedi saldırısındaki kurbanların ailesi, muhabirlere evlerinde tuvalet bulunmadığını ve şartları sağlamalarına rağmen Modi'nin büyük projesi, Swachh Bharat (Temiz Hindistan) programından yardım alamadığını söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hindistan'da yaşayan milyonlarca insan gibi onların da, kadınları ve çocukları riske attığı bilinen bir uygulama olan kamusal alana dışkılamaktan başka bir seçeneği yoktu.

Yerel istasyon şefi R. S. Dakad'ın Hindustan Times'a yaptığı açıklamaya göre polis, saldırganların "sopalarla ve acımasızca ölümüne dövmeden önce" çocukların fotoğraflarını çektiğine inanıyor.

Çocuklar hızla hastaneye kaldırılsa da yolda öldükleri bildirildi.

Avinaş'ın işçi olan babası Manoj Balmiki, Dalitlerin köyde istismar edildiğini ve ayrımcılığa maruz kaldığını, tutuklanan iki kardeşin de geçmişte birkaç farklı vakada çocukları azarlamış olduğunu söyledi.

Balmiki, polisin isimlerini Hakim Yadav ve Rameşvar Yadav olarak açıkladığı iki kardeşe ait bahçenin yanında, bir ağacın dalını kestiği için ikiliyle kavga ettiğini anlattı.

32 yaşındaki Balmiki, Reuters'a verdiği demeçte, "Bizim köyümüzde değinilmeyen çok fazla sorun var" dedi ve iki aile arasındaki önceki tartışmaların “kasta dair hakaretler” içerdiğini söyledi. “Çocuklarımız, onların çocuklarıyla oynayamaz” diye ekledi.

Polis şefi Şivpuri Rajeş Çandel, cinayetlerin kamusal dışkılamaya dair "batıl inançlarla" veya “dokunulmazlıkla” ilgili olup olmadığına dair soruşturmaların devam ettiğini aktardı. Vaka, Dalitleri ve ayrımcılığa maruz kalan diğer kast ve aşiret topluluklarını korumak için tasarlanmış yasaların ihlali olarak değerlendiriliyor.

Fakat cinayetler, Modi'nin 2014'te ilk seçim zaferinin ardından başlattığı, 2 Ekim 2019'a kadar -Mahatma Gandhi'nin yaklaşan 150. doğum günü- bütün Hindistan'ı "kamusal alanda dışkılamadan" arındırmayı amaçlayan hıfzıssıhha programınının yetersizliğini de vurguluyor.

 

 

Hükümet, son beş yıl içinde 100 milyondan fazla haneye tuvalet inşa edilmesi konusunda yardım ettiğini söylüyor. Swachh Bharat programını takip etmek için tasarlanan bir internet sitesindeyse, yaklaşık 600 bin köyün “kamusal alanda dışkılamadan arındırıldığı” belirtiliyor.

Bölgenin en yetkili memuru Anugraha P.'ye göre, 2018'de “kamusal dışkılamadan arındırıldığı” ilan edilen Bhavkhedi de bu köyler arasında.

Buna karşın kırsal alanlarda birçok hanenin hala tuvalet erişimi olmadığını söyleyen sivil toplum grupları, hükümeti kendi ilerleyişini takip etmekten aciz olmakla eleştiriyor.

Bağımsız bir kuruluş olan Compassionate Economics Araştırma Enstitüsü (RICE) tarafından yapılan Ocak 2019 tarihli bir araştırma, incelenen kırsal okulların yüzde 23'ünün su yokluğu nedeniyle veya bakım sağlanamadığı için kullanılamayan tuvaletlere sahip olduğunu aktarmıştı. Dört eyaleti kapsayan çalışma, kırsal nüfusun yüzde 44'ünün “hala kamusal alanda dışkılamak” zorunda olduğu sonucuna varmıştı.

New York'ta salı gecesi 2019 Küresel Bekçi ödülüne layık görülen dört kişiden biri olan Başbakan Modi'nin ödülünü almak için katıldığı etkinlikte konuşan Bill Gates, Hindistan'ın çabalarının diğer ülkeler için bir "örnek" teşkil edebileceğini söyledikten sonra, "insan atıklarının idare edilmesinin dünyanın en eski ve en zorlu mücadelelerinden biri olduğunu" belirtmişti.

Gates, “Çoğu liderin hıfzıssıhha hakkında konuşmaya istekli olmadığını söyleyebilirim, çünkü çözümler hiç de kolay değil” demişti.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/asia

Independent Türkçe için çeviren:  Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU