Akkuyu Nükleer Santrali'ne giden CHP Genel Başkan Yardımcısı: İnşaatı derhal durdurun

Mersin'de inşaatı devam eden Akkuyu Nükleer Güç Santrali'ni ziyaret eden Biçer Karaca, "Projeyi yol yakınken iptal edin" dedi

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, "Nükleer santral (Akkuyu Nükleer Güç Santrali) inşaatını yeniden gözden geçirin ve derhal durdurun. İnşaata ilişkin anlaşmayı da yol yakınken iptal edin." dedi. 

Karaca, Mersin'in Gülnar ilçesinde yapımı devam eden Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin (NGS) önünde düzenlenen basın açıklamasında, projenin, insan ve doğa sağlığı açısından tehdit oluşturduğunu ifade etti.

İnşaatın durdurulması konusunda çağrı yapmak için çevre gönüllüleriyle bölgeye geldiklerini belirten Karaca, katılımcılara teşekkür etti.

"Burada bizim vatandaşlarımız değil Rus vatandaşları çalışacak"

Karaca, projede Türk vatandaşlarının istihdamına imkan verilmeyeceğini iddia ederek, şöyle konuştu:

"Bu bölgede yaşayan vatandaşlarımıza, santralde 7-8 bin kişi gibi afaki rakamlarda iş olanağı sağlanacağı iddia ediliyor. İnşaatta amele olarak çalışabilirsiniz ama yine yapılan sözleşme uyarınca bu nükleer santral tamamlanıp, reaktörler devreye girdiğinde o sözleşmeye göre burada sadece ve sadece Rus vatandaşları çalışacak. Bizim vatandaşlarımızdan bir birey dahi iş imkanına sahip olamayacak"

akkuyu-2-AA.jpg

Basın açıklamasına CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen, Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere, Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin ve Hatay Milletvekili Suzan Şahin ile Mersin Çevre ve Doğa Derneği Başkanı Sabahat Aslan ile çeşitli derneklerin üyeleri katıldı / Fotoğraf: AA

 

"Bütün aletler Rusya'dan"

Projenin inşaatında yerli ürünlerin kullanılmayacağını öne süren Karaca, "Anlaşmaya göre burada yapılan inşaata Türkiye'de üretilen bir tek çivi dahi çakılmayacak. Tamamı Rusya'dan gelecek. İnşaat bittikten sonra da bütün yedek parçalar, aletler Rusya'dan gelecek. Bunu, sözleşmeden biliyoruz." dedi.

"İnşaatı derhal durdurun"

Karaca, santral anlaşmasında eksikliklerin olduğunu savunarak, alternatif enerji kaynaklarına yönelinmesi gerektiğini dile getirdi. 

Projenin durdurulmasını istediklerini kaydeden Karaca, "Nükleer santral inşaatını yeniden gözden geçirin ve derhal durdurun. İnşaata ilişkin anlaşmayı da yol yakınken iptal edin." ifadesini kullandı.

 

AA

DAHA FAZLA HABER OKU