CHP’nin 29 Eylül’de düzenleyeceği ‘Uluslararası Suriye Konferansı’nın detayları netleşti

Organizasyonunu CHP Genel Başkan Yardımcıları Veli Ağbaba ve Ünal Çeviköz’ün yaptığı Uluslararası Suriye Konferansı 28 Eylül Cumartesi günü İstanbul’da gerçekleşecek

CHP'nin düzenleyeceği Uluslararası Suriye Konferansı'nın detayları netleşti / Fotoğraf: AA

Uluslararası Suriye Konferansı’nın açılışını, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu yapacak. 
Konferansın konuşmacıları arasında eski TBMM Başkanı Hikmet Çetin, gazeteci Hüsnü Mahalli, emekli Tümgeneral Ahmet Yavuz, çeşitli sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve akademisyenler bulunuyor.

'Konferans, Astana ve Soçi’ye alternatif değil'

İstanbul’da yapılacak konferansın detaylarını açıklayan CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, amaçlarının Astana ve Soçi’ye alternatif üretmek olmadığını, sorununun temel dinamiklerinin komşularıyla birlikte çözümlenmesine yardımcı olmak olduğunu söyledi.

Basın toplantısında Suriye’nin 2011 yılından itibaren iç huzur ve barışını kaybettiğini ifade eden CHP’li Ağbaba, “Ülkede yaşanan istikrarsızlık yalnızca Suriye’yi değil tüm bölgeyi derinden etkilemektedir. 2011’de 21.5 milyon olan ülke nüfusunun yarısından fazlası yer değiştirmek ve 6.5 milyondan fazlası ülkelerini terk etmek zorunda kaldı. Suriye ile 911 km sınırı olan Türkiye, yakın tarihin en büyük insanlık dramının doğal muhatabı oldu” dedi.

'Suriye meselesi tüm boyutlarıyla tartışılacak'

Suriye sorunun çok yönlü tartışılması gereken bir konu olduğunu aktaran CHP’li Ağbaba, devamında şunları söyledi:

Konferansımız ‘Suriye’de Barışa Açılan Kapı’ temasıyla düzenlenecek ve Suriye meselesinin tüm boyutlarını tartışma imkanı sunacaktır. 5 ana panelden oluşacak olan konferansımızda Suriye’ye dair görüşler dile getirilecek. Panel başlıklarımız ise, ‘Suriye sorununun uluslararası boyutu’, ‘Suriyeli sığınmacıların karşılaştıkları sorunlar’, ‘Toplumsal yaşam ve uyum’, ‘Bölgedeki aktörlerin stratejik konumları’ ve ‘Yerel yönetimlerin rolü, sorunlar, öneriler’ olacaktır.

CHP’nin konferansa ABD, Rusya, İran, Irak ve Suriye’den temsilcileri çağırdığı kaydeden Ağbaba, “Konferansın sonunda bir sonuç bildirgesi de kamuoyuna paylaşılacaktır. Türkiye’deki çeşitli siyasi partilerden katılım olacağına dair bir bilgilenmemiz var. Ancak sadece AKP’den şu ana kadar bir cevap alabilmiş değiliz” diye konuştu.

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU