Çin'in yayımladığı videoda gözleri bağlanmış ve zincirlenmiş Müslümanlar görünüyor

Birleşik Krallık'ın Yabancılar ve Milletler Topluluğu Ofisi videoyu "derinden endişe uyandırıcı" diye nitelendirdi

Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki Müslüman mahkumların gözü bağlı ve zincirlenmiş şekilde tutulduğunu gösteren kamera görüntüleri, anonim olarak internette paylaşılmasının ardından geniş çaplı bir kınama yarattı.

Uluslararası insan hakları grupları War on Fear (Korkuyla Savaş) adlı YouTube kanalında yayımlanan Xinjiang: A New Explanation (Sincan: Yeni bir Açıklama) başlıklı klibi inceliyor.

Çin, batı bölgesinde en az bir milyon Uyguru ve başka Müslüman azınlıkları gözaltında tutuyor.

Klip aynı ismi taşıyan bir hesap tarafından Twitter'da da paylaşıldı.

Kamera görüntülerinde onlarca genç adamın gözleri bağlı ve elleri kelepçeli şekilde bir tren istasyonunda beklediği görülüyor.

Saçları tıraş edilmiş ve birçoğu birbiriyle aynı mor yelekler giymiş. Siyah üniforma içindeki gardiyanlar da nöbet tutarken görülebiliyor.

Birleşik Krallık'ın (BK) Yabancılar ve Milletler Topluluğu Ofisi'nden bir sözcü, "Video son derece endişe uyandırıcı" dedi.

Uygurların ve diğer azınlıkların Sincan'da maruz kaldığı rahatsız edici duruma dair giderek büyüyen bir kanıtlar yığını mevcut. (...) Bakanlar ve üst düzey yetkililer endişelerimizi doğrudan Çin makamlarına iletti. BK aynı zamanda konuyu mütemadiyen BM İnsan Hakları Konseyi'nde belirtmişti. 

Görüntüler insansız hava aracıyla çekilmiş gibi görünüyor.

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün icra direktörü Kenneth Roth Twitter'da, "Gözleri bağlı ve bağlanmış adamların tüyler ürpertici görüntüleri kitlesel Müslüman gözaltılarının (çoğunluğu Uygur) bütün bulguların aksine Çin'in olduğunu iddia ettiği gibi zararsız bir 'mesleki eğitim' gibi görülmesini zorlaştırıyor" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Avustralya Stratejik Politika Enstitüsü Uluslararası Siber Politika Merkezi'nden araştırmacı Nathan Ruser, Twitter üzerinden videonun orijinal olduğunu düşündüğünü söyledi.

Ruser klibin Ağustos 2018'de çekildiğini düşündüğünü de ekledi.

Ruser'ın Twitter'daki yorumları internette hızlıca yayılarak Avustralya Dışişleri Bakanı Marise Payne'i karşılık vermeye teşvik etti.

Payne, news.com.au'ya göre, “İnternette yayımlanan son derece rahatsız edici videonun farkındayım" dedi.

Daha önce Avustralya'nın, Sincan'daki Uygurların ve diğer Müslüman azınlıkların kitlesel gözaltılarına dair endişelerini dile getirmiştim.

İsimsiz bir Avrupa güvenlik kaynağı Sky News'e videonun orijinal olduğuna ve 2019'da çekildiğine inanıldığını söyledi.

Uluslararası Af Örgütü'nün Çin ekibinden araştırmacıların da videoyu incelediği anlaşılıyor.

İnsan hakları yetkilileri daha önce Sincan'daki gözaltı merkezlerinin toplumu yeniden şekillendirme ve kültürel soykırım yönünde sistematik bir kampanyanın parçası olarak "savaş zamanı toplama kampları" gibi işletildiğini iddia etmişti.

Ama Çin hükümeti merkezleri mesleki eğitim sunan "yatılı okullar" olarak tarif etmiş ve işkence ve diğer suistimal ithamlarını "yalan haber" diye reddetmişti.

Eski tutuklular domuz yemeye, siyasi yeniden eğitim derslerine katılmaya ve siyasi şarkılar söylemeye zorlanmanın yanı sıra dövüldüklerini ve kendilerine elektrik verildiğini de iddia etmişti.

Temmuzda yayımlanan bir araştırma da ebeveynleri gözaltına alınmış binlerce çocuğun "zorunlu" yeniden eğitim tesislerine kaydedildiği ithamında bulundu.

 

 

Çin, gözaltı merkezlerinin aşırılıkçılıkla mücadele etme amacı taşıdığını iddia etmişti. BM ve insan hakları uzmanlarıysa defalarca bu açıklamayı reddetti.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Pekin’in Müslümanları gözaltına almasının terörizmle alakası olmadığını ancak azınlık kültür ve dinlerini "silme" teşebbüsü olduğunu söyledi.

Pazar günü New York'ta bir toplantı sonrasında Pompeo, "Şunu açıklığa kavuşturmak istiyorum ki Çin'in Sincan'daki baskıcı kampanyasının terörizmle hiçbir ilgisi yok. (...) Durum Çin'in kendi vatandaşlarını silme teşebbüsüyle ilgili" dedi. 

Pekin, Uygurların kaçtığı ülkeler üzerinde Çin'e iade edilmeleri yönünde baskı kurma çabası güdüyor ama Pompeo bu ülkeleri karşı koymaya çağırdı.

Bütün ülkeleri Çin'in Uygurları ülkeye iade etme talebine karşı koymaya çağırıyoruz.

The Independent yorum yapması için Londra'daki Çin Büyükelçiliğiyle irtibata geçti.

Ajanslardan da yararlanılmıştır

 

 

 *İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/asia

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU