Trump, dini özgürlük toplantısını yönetmek için BM zirvesindeki iklim krizi müzakerelerini kaçıracak

Bu hamle, küresel çaptaki gösterilere karşın ABD başkanının iklim değişikliğine değinmekle ilgilenmediğinin son göstergesi

(AFP)

Bir BM yetkilisine göre Donald Trump, dini özgürlük konulu kendi toplantısına başkanlık etmek için pazartesi günü Birleşmiş Milletler'de gerçekleştirilecek kritik iklim zirvesi görüşmelerini kaçıracak.

Trump'ın bu hamlesi, 800'ü ABD'de düzenlenen geniş çaplı küresel gösterilere rağmen, iklim değişikliğine değinmekle ilgilenmediğinin son göstergesi.

Bu hafta gerçekleştirilecek BM toplantısına, İngiltere başbakanı da dahil olmak üzere dünyanın dört bir yanından 60 temsilci katılacak ve iklim değişikliği konusunda eyleme geçme taahhüdünde bulunacak.

The Guardian'a konuşan üst düzey bir yetkili, ABD başkanının aynı gün düzenlenecek Dini Özgürlükleri Korumak İçin Küresel Çağrı adlı bir etkinlik için son anda büyük bir toplantı odası rezervasyonu yaptığını doğruladı.

Trump, çevre konusunda kötü bir sicile sahip. Daha önce de ABD’yi Paris İklim Anlaşması'ndan çıkaracağını söylemişti.

BM yetkilileri, Trump'ın iklim kriziyle nasıl başa çıkılacağı konusunda diğer temsilcilerle etkileşime geçme ihtimalinin her halükarda düşük olduğunu ama aynı gün için farklı bir etkinlik planlama hamlesinin kışkırtıcı olduğunu söyledi.

Eski İrlanda Cumhurbaşkanı Mary Robinson, “İklim zirvesine gitmeyecek ve sanırım dikkat dağıtmak istiyor" dedi.

Beyaz Saray basın sekreterliğinden yapılan açıklamada, dini özgürlükleri koruma etkinliğinde Trump’ı Başkan Yardımcısı Mike Pence'in takdim edeceği belirtildi. Dini özgürlükler konusunun Trump'ın esas Hristiyan seçmenleri için önemli olduğu düşünülüyor.

Açıklamada ayrıca, “Başkan Trump, insanlara inançları üzerinden zulmedilirken, devlet ve devlet dışı aktörler tarafından ibadethanelere yapılan saldırıların sayısı artarken, dini özgürlükleri koruma çabalarına dönük uluslararası desteği büyütmek için çalışıyor" ifadeleri yer aldı.

 

 

Bir ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü The Independent'a şunları söyledi:

İklim değişikliği karmaşık bir küresel mücadele. ABD, ekonomik büyümeyi destekleyen ve çevreyi korurken enerji güvenliğini artıran dengeli bir yaklaşımdan yana.

Zirve ayrıca, dünya çapında milyonlarca öğrencinin ve göstericinin sokaklara döküldüğü ve tarihteki en büyük iklim protestosu olduğuna inanılan küresel iklim değişikliği protestolarını takip ediyor.

150'den fazla ülkede öğrenciler okullarını asarak hükümetleri sera gazı emisyonlarıyla mücadeleye ikna etmek amacıyla düzenlenen yaklaşık 2 bin 500 protestoya katıldı.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, ülkeleri iklim için daha çok çabalamaya çağırdı ve liderlere “süslü konuşmalarla değil, somut taahhütlerle gelmelerini” söyledi.

Guterres şöyle dedi: “İnsanlar çözümler, taahhütler ve eylem istiyor. Önümüzdeki 10 yılda emisyonları önemli ölçüde azaltma ve 2050 yılına kadar karbon nötr olmak için bir dizi anlamlı planın duyurulması ve açıklanmasını bekliyorum.”

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

BM’de bu hafta düzenlenecek küresel ısınma konferansı öncesinde Avustralya Devlet Başkanı Alexander Van der Bellen tarafından dolaşıma sokulan iklim değişikliğiyle mücadelede daha fazla eylem çağrısına 30'dan fazla devlet ve hükümet başkanı imza attı.

Ancak görünen o ki Trump yönetimi tam tersi yönde gidiyor.

Trump geçen ay, petrol ve gaz sondaj operasyonlarından kaynaklanan tehlikeli metan sızıntılarını önlemek için Obama döneminde çıkarılan düzenlemeleri iptal etme planını duyurmuştu.

Haberlere göre Trump, Alaska’da bulunan dünyanın en büyük bozulmamış ılıman yağmur ormanlarının yarısından fazlasını ormancılık, enerji ve madencilik projelerine açmak için Clinton dönemi yasalarını da ortadan kaldırmak istiyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/environment

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU