Merkez Bankası Başkanı Karahan: Sıkı para politikasını devam ettireceğiz, TL'nin değer kazanmasını bekliyoruz

“Yaptığımız düzenlemeler, fazla TL likiditesinin sterilize edilmesine, TL mevduata geçişin desteklenmesine ve aşırı kredi büyümesinin önlenmesine imkan sağlayacak”

Fotoğraf: AA

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan Arap Bankacılık Zirvesi’nde konuştu.

Karahan, “Ülkeler arası yerel para cinsi ile yapılan ticaret kısıtlı, bu da ekonomileri şoklara karşı kırılgan hale getiriyor. Manşet enflasyonda Haziran ile ciddi bir gerileme bekliyoruz. Sıkı para politikası devam ettirilecek. TL'nin reel olarak değer kazanmasını bekliyoruz” dedi.

Karahan'ın konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

Enflasyonun mayıs ayında yüzde 75 ile zirveye ulaşmasını ve manşet enflasyonda haziran ayı itibarıyla ciddi bir gerileme bekliyoruz. Aylık bazda enflasyon trendinin aşağı doğru gelmesini bekliyoruz. Önümüzdeki dönemde sıkı para politikasını devam ettireceğiz. TL'nin reel olarak değer kazanmasını bekliyoruz.

"Dezenflasyon sürecinden bankalar da faydalanacak"

Bankacılık sektörü dezenflasyon sürecinden fayda sağlayan sektörler arasında yer alacak. Normalleşme gerçekleştikçe bankaların bilançolarını yönetmelerinde daha fazla yük üstlenmeleri gerekecek. Bankacılık sisteminde TL mevduatının payı 2023 yılı Ağustos ayındaki yüzde 31 seviyesinden yüzde 45 seviyesine kadar yükseldi.

Yüksek enflasyon ortamına rağmen bankacılık sektörü karlılığını devam ettiriyor. Sektörün büyümesi için uygun bir ortam var. Para politikası yaklaşımımız bankacılık sektörünü desteklemeye devam edecek.Katılım bankacılığının büyümesi için daha fazla alan var. Katılım bankacılığında büyümenin Türkiye ekonomisi üzerinde olumlu etkilerini görüyoruz.Yaptığımız düzenlemeler, fazla TL likiditesinin sterilize edilmesine, TL mevduata geçişin desteklenmesine ve aşırı kredi büyümesinin önlenmesine imkan sağlayacak.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU