Kısa haberler

Independent Türkçe, Türkiye ve dünyadan güncel haberleri okurları için derledi

Fotoğraf: Independent Türkçe

Helikopter kazasında ölen İran Cumhurbaşkanı Reisi Meşhed'teki İmam Rıza Türbesi'nde defnedildi

Helikopter kazasında yaşamını yitiren İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin cenazesi, Meşhed'deki İmam Rıza Türbesi'nde düzenlenen töreninin ardından toprağa verildi. Reisi, Tebriz, Kum, Tahran ve Bircend kentlerinde düzenlenen veda törenleri sonrasında bugün Meşhed kentinde son yolculuğuna uğurlandı. Güney Horasan eyaletine bağlı Bircend kentinde gerçekleştirilen töreninin ardından memleketine getirilen Reisi'ye veda dolayısıyla Meşhed sokaklarında, özellikle de toprağa verildiği İmam Rıza Türbesi çevresinde posterleri ve matemi simgeleyen siyah bayraklar asıldı. Havalimanında karşılanan Reisi ve kazada ölen diğer iki yetkilinin cenazesi daha sonra ülkenin en kutsal mekanı sayılan İmam Rıza Türbesi'ne getirildi. Türbe dışında ve içinde yoğun kalabalığın katılımıyla düzenlenen tören Kur'an- Kerim tilavetiyle başladı. Daha sonra Reisi ve diğer yetkililer için dualar edildi ve mersiyeler okundu. Törene çok sayıda ülkeden üst düzey temsilci ve bakanlar ile İranlı sivil ve askeri yetkililer katıldı. Reisi'nin cenazesi, akşama doğru İmam Rıza Türbesi'nin içinde kendisi için hazırlanan alanda toprağa verildi. İran Cumhurbaşkanı Reisi, 19 Mayıs'ta Azerbaycan sınırında bir baraj açılışının dönüşünde Doğu Azerbaycan eyaletinde geçirdiği helikopter kazasında hayatını kaybetmişti. Reisi ile birlikte aynı helikopterde yaşamını yitiren Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan da Tahran'ın Rey şehrinde toprağa verilmişti.


Fahiş fiyatla mücadelede cezalar arttı

Fahiş fiyat ve stokçulukta cezalar arttı, stokçulukta ısrar edenlere kapatma cezası geldi.Türk Ticaret Kanunu'nda değişiklik öngören kanun teklifi Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi. AK Parti'nin hazırladığı kanunla fahiş fiyat uygulayan işletmelere verilen cezalar 100 bin liradan 1 milyon liraya çıkarıldı. Stokçuluk yapanların cezası da 1 milyon liradan 12 milyon liraya yükseldi. Ayrıca stokçuluktan bir yılda 3 kez ceza alan işletmelere 6 güne kadar kapatma cezası verilecek. Satıştan kaçınan işletmeler için de ürün bedelinin yüzde 10'u kadar ceza uygulanacak.  Düzenlemede aldatıcı reklamlara yönelik yaptırımlar da yer alıyor. Buna göre tüketici etkin bir şekilde korunacak. Reklam Kurulu, aldatıcı reklamlara hızlı bir şekilde erişimin engellenmesine karar verebilecek. 


PFDK'den Ali Koç'a 90 gün hak mahrumiyeti cezası

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu (PFDK), Fenerbahçe Kulübü Başkanı Ali Koç'a 90 gün hak mahrumiyeti cezası verdi. TFF'nin internet sitesinden yapılan açıklamaya göre Ali Koç, Fenerbahçe'nin Galatasaray ile oynadığı karşılaşma sonrasında kulüp resmi sosyal medya hesabından yapmış olduğu beyanlarında yer alan sportmenliğe aykırı hareket nedeniyle 90 gün hak mahrumiyeti ve 780 bin lira para cezası aldı. Sarı-lacivertli kulübün yöneticisi Selahattin Baki'ye de 32 gün hak mahrumiyeti ve 150 bin lira para cezası verildi.

Kurul, Fenerbahçeli futbolcular Mert Hakan Yandaş'a 5, İrfan Can Eğribayat'a 3 ve Jayden Oosterwolde'ye 1 maç men cezası verdi. PFDK, İsmail Kartal'ın oğlu Emre Kartal'a da 1 yıl 90 gün hak mahrumiyeti cezası verildiğini duyurdu.

PFDK, Mondihome Kayserispor Başkanı Ali Çamlı'ya da 21 gün hak mahrumiyeti ve 500 bin lira para cezası, Kayserisporlu futbolcu Duckens Nazon'a da 2 maç men ve 26 bin lira para cezası verdi. Kurul, Fenerbahçe'ye 1 milyon 949 bin 500, Galatasaray'a 520 bin, Beşiktaş Kulübüne 489 bin, TÜMOSAN Konyaspor'a 192 bin, MKE Ankaragücü, Gaziantep FK, RAMS Başakşehir ve Mondihome Kayserispor'a 112'şer bin, Siltaş Yapı Pendikspor'a ise 80 bin lira para cezası verildiğini duyurdu.


62. Türkiye Kupası Beşiktaş'ın

Ziraat Türkiye Kupası finalinde Trabzonspor'u 3-2 mağlup eden Beşiktaş, şampiyon oldu. 

Siyah-beyazlı takım, kupayı 11. kez müzesine götürdü. 54. dakikada Beşiktaş ikinci golü buldu. Muleka'nın ceza yayı solunda çizgi yakınından aşırtma pasında, Salih Uçan'ın altıpasın gerisinden yaptığı kafa vuruşunda meşin yuvarlak filelerle buluştu: 2-1. 

62. dakikada iki takımın da birer şutu direkten döndü. Eren Elmalı'nın soldan ortasında Svensson'a çarparak havalanan topa Visca'nın kafa vuruşunda üst direğe çarpan meşin yuvarlak, altıpasın içinde Onuachu'nun önünde kaldı. Bu oyuncunun yakın mesafeden şutunda kaleci Mert Günok gole izin vermedi. Aynı dakikada Ghezzal'ın ceza sahası dışından çıkardığı şutta meşin yuvarlak direkten döndü.

70. dakikada Visca'nın ceza yayı içinden yaptığı vuruşta kaleci Mert Günok'un parmaklarının ucuyla dokunduğu top, üst direğe çarparak kornere çıktı.

89. dakikada Trabzonspor beraberliği sağladı. Visca'nın sağdan kullandığı kornerde Meunier'nin ceza sahasında yaptığı kafa vuruşunda kaleci Mert Günok'un sağına uzanarak çeldiği top, Pepe'nin önünde kaldı. Bu oyuncunun arka direkte yaptığı tek vuruşta meşin yuvarlak ağlara gitti: 2-2.

90+4. dakikada Al-Musrati Beşiktaş'ı yeniden öne geçirdi. Pepe'nin ceza sahası içinde uzaklaştırmak istediği top kısa düştü. Al-Musrati'nin ceza yayının hemen gerisinden yaptığı sert vuruşta meşin yuvarlak filelerle buluştu: 3-2.

Karşılaşmayı 3-2 kazanan Beşiktaş, Türkiye Kupası'nın sahibi oldu.


Üsküdar'da kafe silahlı çatışma: 3 ölü, 2'si ağır 5 yaralı

Üsküdar'daki bir kafede silahla ateş açılması sonucu 3 kişi öldü,5 kişi yaralandı. Alınan bilgiye göre, Ünalan Mahallesi Ayazma Caddesi'ndeki bir kafede kimliği bilinmeyen kişi ya da kişilerce silahla ateş açıldı.
İstanbul Valiliği yaptığı açıklamada "Bir cafede iki grup arasında çıkan tartışma silahlı çatışmaya dönüşmüştür. Olayda 3 kişi hayatını kaybetmiş, 2’si ağır olmak üzere toplam 5 kişi de yaralanmıştır. Yaralılar çevredeki hastanelere kaldırılarak tedavi altına alınmış olup, olayla ilgili tahkikat devam etmektedir" bilgisini paylaştı.


Hollandalı ırkçı lider Wilders'den İsrail Başbakanı Netanyahu'ya destek telefonu

İslam karşıtı ve aşırı sağcı Özgürlük Partisi (PVV) lideri Geert Wilders, Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Başsavcısı Kerim Han'ın hakkında "yakalama kararı" başvurusu yaptığı İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya destek verdi. Wilders, X sosyal medya platformundan yaptığı paylaşımda, Netanyahu ile telefonda görüştüğünü bildirdi. Başsavcı Han'ın Netanyahu hakkındaki "yakalama kararı" başvurusu hakkında konuştuklarını aktaran Wilders, "İsrail devleti ve Yahudi halkına olan güçlü desteğimi ifade ettim." değerlendirmesini yaptı. Wilders, "UCM savcısının kararı gülünç ve yanlıştır. Halkını nefret ve terör güçlerine karşı savunmamak suçtur." ifadesini kullandı.


Filistin'e destek eylemi yapan 16 Oxford öğrencisine gözaltı

Birleşik Krallık'taki Oxford Üniversitesinin İsrail ile bağlarını kesmesi ve Gazze'de ateşkes talebiyle rektörlük binasında başlatılan oturma eylemine müdahale eden polis 16 öğrenciyi gözaltına aldı. Oxford Action for Palestine (Filistin için Oxford Eylemi) isimli öğrenci grubundan yapılan açıklamaya göre, öğrenciler üniversitenin rektörlük binasında bu sabah oturma eylemi başlattı. Öğrencilerin okulda iki farklı noktada çadırlar kurarak üniversiteyi İsrail ile işbirlikleri nedeniyle protesto ettiği belirtilen açıklamada, "Oturma eylemi, üniversite yönetiminin öğrenci koalisyonuyla görüşmesini talep etmek için yapıldı. Yaptığımız açıklamada oturma eyleminin gerekçeleri sıralandı ve yönetim bir an önce müzakereye çağırıldı." ifadeleri kullanıldı.

Öğrencilerin açıklamasında, Gazze'deki bombardıman, Refah'a yönelik saldırılar, okulların, hastanelerin ve mülteci kamplarının hedef alınması sonrası üniversiteden yapılan açıklamada gelişmeler hakkında, "Gazze'de yaşananlar" ifadesinin kullanılması ve İsrail'in isminin geçmemesi de eleştirildi. Hiçbir engelle karşılaşmadan binaya girerek yapılan oturma eyleminde rektör yardımcısıyla görüşmek isteyen öğrenciler, rektör yardımcısının okula polis çağırıp binayı boşaltma kararı verdiğini açıkladı. Öğrencilerin iddiasına göre rektörlüğe gelen polisin, bina boşaltılmazsa gözaltı işlemi uygulayacağını belirtmesinin ardından eyleme son veren öğrencilere buna rağmen binadan çıkma izni verilmedi. Bina içindeki öğrenciler gözaltına alınırken telefonlarına da el kondu. Gözaltı haberi üzerine rektörlük binasının dışında da eylem başladı. Polis araçları çevresinde oturma eylemi yapan öğrencilere de müdahale eden polis, toplam 16 öğrenciyi gözaltına aldı.


Yurdun dört bir yanında sağanak yağışlar hayatı olumsuz etkiliyor

Isparta'da etkili olan sağanak ve dolu, hayatı olumsuz etkiledi. Kent merkezinde başlayan sağanak, yerini doluya bıraktı. Yaklaşık yarım saat süren dolu ve sağanak, cadde ve sokaklarda taşkınlara neden oldu.

Bursa'nın Gürsu ve Orhangazi ilçelerinde etkili olan sağanak ve dolu, hayatı olumsuz etkiledi. İtfaiye, AFAD, BUSKİ ve Bursa Büyükşehir Belediyesi ile Gürsu Belediyesi ekipleri, binaların içindeki suyun tahliyesi için çalışmalarını sürdürüyor. 

Eskişehir'de şiddetli yağış, ulaşımda aksamalara yol açtı. Sağanak nedeniyle bazı cadde ve sokaklarda oluşan su birikintileri sürücülere ve yayalara zor anlar yaşattı. Tramvay seferlerinde de bir süre aksama oldu.

Balıkesir'in Edremit ilçesinde sağanak etkili oldu. Edremit'te kuvvetli sağanağa hazırlıksız yakalananlar, saçakların altına sığındı. İlçenin farklı bölgelerinde yağış dolayısıyla bazı ev ve iş yerlerini su bastı.


1 Mayıs gözaltıları: 27 kişinin tamamı tutuklandı

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İstanbul Şubesi'nin sosyal medya platformu X'ten (Twitter) yaptığı açıklamada; gözaltına alınan 27 kişinin adliyeye getirildiği ve Savcılık ifadelerinin bittiği duyuruldu. ÇHD, 27 kişinin tamamının tutuklama talebiyle nöbetçi sulh ceza hakimliğine sevk edildiğini belirtti. Sorgular 3 ayrı sulh ceza hakimliğince 9’ar kişilik gruplarla alındı. Mahkemelerin verdiği kararla 21 Mayıs sabahı gözaltına alınan 27 kişinin tamamı tutuklandı.


İsrail Başbakanı Netanyahu: Hizbullah'a karşı "şaşırtıcı planlarımız" var

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hizbullah'a karşı saldırıların devam ettiği Lübnan sınır hattında ordunun sürekli hareket halinde olduğunu belirterek, "Detaylı, önemli, hatta şaşırtıcı planlarımız var." dedi. Başbakanlık Basın Ofisinden yapılan açıklamaya göre, Netanyahu, İsrail Ordusu Kuzey Komutanlığı karargahını ziyaret ederek ordunun Hizbullah'a yönelik saldırılarına ilişkin brifing aldı. Hizbullah'a yönelik saldırıların devam ettiğini kaydeden Netanyahu, "Kuzey cephesinde sürekli faaliyet halindeyiz. Detaylı, önemli, hatta şaşırtıcı planlarımız var." ifadelerini kullandı. Netanyahu, söz konusu planlara ilişkin detay vermeyeceğini aktardı.


Bakan Şimşek duyurdu: Sosyal medyadan "vergi ihbarı" dönemi başlıyor

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vatandaşların daha kolay ve hızlı bir şekilde ihbarda bulunabilmeleri için Gelir İdaresi Başkanlığının (GİB) yeni kanalları devreye aldığını belirterek, "İhbarlara yönelik yapılacak vergi incelemesi sonucu ihbarda verilen bilgiye istinaden tespit edilen vergi ve vergi kaybı cezasının yüzde 10'u tutarında ihbar ikramiyesi ödenebilecek." ifadesini kullandı.

Şimşek, sosyal medya hesabı X'ten, GİB'in yeni devreye aldığı kanallara ilişkin "Vatandaşlarımızın daha kolay ve hızlı bir şekilde ihbarda bulunabilmeleri için Gelir İdaresi Başkanlığımız yeni kanalları devreye aldı. İhbarlara yönelik yapılacak vergi incelemesi sonucu ihbarda verilen bilgiye istinaden tespit edilen vergi ve vergi kaybı cezasının yüzde 10'u tutarında ihbar ikramiyesi ödenebilecek" dedi.

Whatsapp, BİP, X ve Instagramdan ihbar edilebilecek

Gelir İdaresi Başkanlığının internet sitesinde yer alan duyuruya göre, Bakanlıkça yürütülen kayıt dışı ekonomi ile mücadele çalışmaları kapsamında, vatandaşların ihbar ve şikayetlerini kolay, hızlı ve istedikleri her an (7/24) yapabilmelerine imkan sağlamak amacıyla GİB'in internet sayfası, Dijital Vergi Dairesi, GİB Mobil ve Vergi İletişim Merkezi (VİMER) (189) hizmetleri güncellendi. Başkanlık, "BİP Vergi İhbarı Servisi", X ve Instagram ihbar hesapları ("gibihbar" üzerinden "DM-Direkt Mesaj" yoluyla) ve WhatsApp İhbar Hattı (05521890189) yollarını da hizmete açtı. Bu yolları kullanan vatandaşlar, düşük KDV oranı uygulaması, IBAN/PTT çeki yolu ile ödeme talep edilmesi, fiş/fatura verilmemesi, başka işletmenin POS cihazının kullanılması, mükellefiyet kaydının olmaması, sahte/yanıltıcı belge düzenlenmesi veya kullanılması, personel ücretinin elden ödenmesi, kira gelirinin beyan edilmemesi, tapu harcının eksik ödenmesi, kaçak ürün satışının yapılması gibi konu başlıklarında vergi ihbarında bulunabiliyor.


Hamas, İsrail'in "7 Ekim'de öldü" dediği İsrailli komutanı o gün yaralı olarak esir aldıklarını duyurdu

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, İsrail ordusunun Güney Tugayı Gazze Tümeni Komutanı Albay Asaf Hamami'nin 7 Ekim 2023'te Gazze sınırının bitişiğindeki Yahudi yerleşim yerlerine yönelik saldırı sırasında yaralı olarak esir alındığını bildirdi. Kassam Tugaylarının Telegram platformunda yayınladığı videoda, Hamami'nin, 7 Ekim'de esir alındığı ve esir alınması sırasında yaralandığı belirtildi. "Şimdi onun (Hamami'nin) akıbeti nedir?" sorusunun sorulduğu videoda, İsrail yönetiminin askerlerini esaret altında bıraktığı kaydedildi. "Vakit bitiyor, hükümetiniz yalan söylüyor." ifadesinin kullanıldığı videoda, Hamami'nin öldüğüne veya hala yaşadığına dair bilgiye yer verilmedi. İsrail ordusu, 2 Aralık 2023'te yaptığı açıklamada, Güney Tugayı Gazze Tümeni Komutanı Albay Asaf Hamami'nin 7 Ekim'de öldürüldüğünü ve cesedinin Hamas'ın elinde olduğunu duyurmuştu.


Artvin-Erzurum kara yolu heyelan nedeniyle ulaşıma kapandı

Artvin-Erzurum kara yolunda heyelan sebebiyle ulaşım sağlanamıyor. Artvin-Erzurum kara yolunun 48'inci kilometresindeki Esenkaya mevkisinde, yamaçtan kopan kaya ve toprak kütlesi yola sürüklendi. Heyelan sonucu yolun ulaşıma kapanması üzerine bölgeye jandarma ve Karayolları ekipleri sevk edildi. Ekipler, yolun açılması için çalışma başlattı.


Çorum'da 4,4 büyüklüğünde deprem meydana geldi

AFAD'ın internet sitesinde yer alan bilgiye göre, saat 17.57'de merkez üssü Mecitözü olan 4,4 büyüklüğünde yer sarsıntısı kaydedildi. Depremin, 13 kilometre derinlikte meydana geldiği belirlendi.


Metropoll Araştırma: CHP, birinci parti konumuna yükseldi

Metropoll Araştırma'nın son yaptığı ankete göre, CHP 5 puan farkla birinci parti konumunda. AK Parti'nin oy oranı ise yüzde 31 olarak ölçüldü. DEM Parti üçüncü parti konumuna yükselirken, İYİ Parti'deki erime ve Yeniden Refah'taki yükseliş dikkat çekti. Metropoll Araştırma, 17-24 Nisan tarihleri arasında 28 ilde, 2 bin 235 kişiyle yaptığı anket çalışmasının sonucunu açıkladı. Bilgisayar destekli telefonla yapılan ankete göre, 'Bu pazar milletvekili seçimi olsa' partilerin oy oranları şöyle:

CHP yüzde 35,9

AK Parti yüzde 31,1

DEM Parti yüzde 8,4

MHP yüzde 7,9

Yeniden Refah Partisi yüzde 6,1

Zafer Partisi yüzde 4,2


Hakkari Belediye Başkanı Akış'ın 22,5 yıla kadar hapsi istendi

Hakkari'de "2009-2013 yılları arasında PKK/KCK ile bağlantılı oluşumlarda faaliyet gösterdikleri, taşlı ve molotofkokteylli saldırıları organize ettikleri" iddiasıyla haklarında dava açılan,  Hakkari Belediye Başkanı Mehmet Sıddık Akış ve 14 sanığın yargılanması sürdü. Hakkari 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya, tutuksuz yargılanan sanıklar katılmadı, avukatları salonda hazır bulundu. Duruşma savcı esas hakkındaki mütalaasında, sanıklar E.A ve F.D. hakkında çıkarılan yakalama kararının infaz edilememesi nedeniyle sanıklar yönünden dosyanın ayrılarak yargılamaya devam edilmesini istedi.

Sanık Akış'ın, "silahlı terör örgütünün yereldeki sözde yöneticisi" olarak faaliyetlerde bulunduğuna yer verilen mütalaada, Akış'ın aralarında bulunduğu 9 sanığın "silahlı terör örgütünü yönetmek", 4 sanığın da "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçlarından 15 yıldan 22,5 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edildi. Sanık avukatları mütalaaya karşı beyanda bulunmak üzere süre istedi. Mahkeme heyeti, duruşmayı 5 Haziran'a erteledi.

Akış ve diğer sanıklar hakkında 2009-2013 yılları arasında terör örgütü PKK/KCK ile bağlantılı oluşumlarda faaliyet gösterdikleri, taşlı ve molotofkokteylli saldırıları organize ettikleri iddiasıyla dava açılmıştı. Akış, 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nde DEM Parti'den Hakkari Belediye Başkanı seçilmişti.


İstanbul'daki 1 Mayıs gösterilerinde polise saldırdığı sonradan belirlenen 27 zanlıya tutuklama talebi

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, 1 Mayıs'ta polislere saldırdığı sonradan tespit edilen ve gözaltına alınan 27 şüphelinin emniyetteki işlemleri tamamlandı. Şüpheliler, Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi'ne sevk edildi. Savcılıkta ifade veren şüphelilerin tamamı tutuklama talebiyle nöbetçi sulh ceza hakimliğine gönderildi. Şüphelilerin, hakimlikteki işlemleri sürüyor.

49 kişi tutuklanmıştı

İstanbul'daki 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü nedeniyle Taksim Meydanı'na ilerlemeye çalışıp polislere saldırdıkları gerekçesiyle gözaltına alınan 217 şüpheliden 38'i tutuklanmıştı. 5 Mayıs'ta söz konusu gösterilere karıştığı belirlenerek gözaltına alınan 12 şüpheliden 11'inin de tutuklanmasına karar verilmişti. Polis ekiplerince yapılan çalışmaların ardından 1 Mayıs'ta polislere saldırdığı sonradan tespit edilen 39 zanlı hakkında, "Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet" ve "kamu görevlisine mukavemet" suçlarından gözaltı kararı verilmiş, 27 şüpheli yakalanmıştı.


İsrail'in 230 gündür saldırılarını sürdürdüğü Gazze'de can kaybı 35 bin 800'e çıktı

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, İsrail'in Gazze Şeridi'ne 230 gündür sürdürdüğü saldırılara ilişkin bilgi verildi. İsrail ordusunun son 24 saatte Gazze'nin çeşitli bölgelerine düzenlediği saldırılarda 9 katliam gerçekleştirdiği ve bu saldırılarda 91 Filistinlinin daha yaşamını yitirdiği, 210 Filistinlinin de yaralandığı belirtildi.

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda ölenlerin sayısının 35 bin 800'e, yaralı sayısının 80 bin 200'e yükseldiği kaydedildi. Açıklamada ayrıca hâlâ enkaz altında ve yol kenarlarında ölülerin bulunduğu ancak İsrail güçlerinin engellemesi nedeniyle sağlık ekipleri ile sivil savunma görevlilerinin cenazelere ulaşamadığı yinelendi.


Suudi Arabistan’ın Ankara Büyükelçisi, "Mekke Yolu" projesini yerinde ziyaret etti

Suudi Arabistan Ankara Büyükelçisi Fahad bin Assaad Abu Al-Nasr, kutsal topraklara giden hacı adaylarının Suudi Arabistan'daki havalimanlarında prosedürlere tabi tutulmadan otellerine ulaşmalarını sağlayan "Mekke Yolu" projesini yerinde inceledi.

Elçilikten yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:

İki Kutsal Mescid Hizmetkarı’nın Türkiye Büyükelçisi Sn. Fahad Abualnasr bugün Mekke Yolu Girişimi'nin işleyeşini yerinde incelemek için Ankara Havaalanını ziyaret etti.

Programa Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş da katıldı.


Helikopter kazasında ölen İran Dışişleri Bakanı Abdullahiyan’ın naaşı defnedildi

Helikopter kazasında hayatını kaybeden İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan’ın naaşı Tahran’ın güneyindeki Rey kentinde bulunan Şah Abdülazim Hasani Türbesine defnedildi.


CHP Genel Başkanı Özel, BBP Genel Başkanı Destici ile görüştü

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici ile CHP Genel Merkezi’ndeki makamında bir araya geldi.

AA-20240523-34655196-34655189-CHP_GENEL_BASKANI_OZEL_BBP_GENEL_BASKANI_DESTICI_ILE_GORUSTU.jpg
Fotoğraf: AA

CHP'li Taşcıer'den "Büyük Emekli Mitingi" açıklaması: 'Emekliler lütuf değil, hakkını istiyor' diyeceğiz

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Taşcıer, parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, partisi tarafından 26 Mayıs Pazar günü Anadolu Meydanı'nda gerçekleştirilecek "Büyük Emekli Mitingi"ne ilişkin açıklamalarda bulundu. İktidarın yılın başında en düşük emekli aylığını 10 bin liraya tamamladığını belirten Taşcıer, 10 bin lira aylıkla milyonlarca emekli için yoksulluğun bile artık lüks hale getirildiğini savundu.

2024 yılının "Emekliler Yılı" ilan edildiğini anımsatan CHP'li Taşcıer, "İsviçre ve Hollanda'da ortalama emekli maaşı 2 bin avronun üzerinde. Almanya'da 1552 avro olan emekli aylığı ülkemizde sadece 237 avro. Alman Hans, emekli aylığı ile ülkemize gelip en iyi otellerde tatilini yaparken bizim emeklimiz Hasan amca aynı otelin mutfağında bulaşık yıkıyor. Hasan amcamız tatil yapmak istediğinde ise Kredi ve Yurtlar Kurumunun ranzalı 8 kişilik odaları reva görülüyor. Çalışma Bakanı, çıkıp bunu müjde olarak sunmaktan, milyonlarca emeklimizin kalbini kırmaktan çekinmiyor" diye konuştu.

"Tüm emeklilerimizi Tandoğan Meydanı'na bekliyoruz"

"Emeklilerin kaderine terk edildiğini, bu nedenle on binlerce emekliyle omuz omuza aynı talepleri dile getirmek üzere hafta sonu Ankara'da toplanacaklarını" söyleyen Gamze Taşcıer, şunları kaydetti:

Mitingde, 'emekliler lütuf değil, hakkını istiyor' diyeceğiz. En düşük emekli aylığı asgari ücretle aynı seviyede olana dek mücadele edeceğiz. Emekli bayram ikramiyeleri en az asgari ücret düzeyinde olana kadar mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz. Emekli aylıkları arasındaki farklılıkları giderecek intibak yasasını hayata geçirdiğimiz gün, 'kazandık' diyeceğiz. Onurlu yaşam, hakça bölüşüm için tüm emeklilerimizi ve yarının emeklisi olacak tüm emekçileri 26 Mayıs Pazar günü saat 14.00'te Ankara'da Tandoğan (Anadolu) Meydanı'na bekliyoruz.

 

GOQIQqsWYAAWCiw.jpeg
Fotoğraf: X @CHPfotograf

İsrail hükümetinden müzakere heyetine "esir takası ve ateşkes görüşmelerine devam" talimatı

İsrail hükümetinin, müzakere heyetine, Gazze Şeridi'nde ateşkes sağlanması ve esir takası anlaşması yapılması için görüşmelere devam etme talimatı verdiği bildirildi. İsrail devlet televizyonu KAN'da yer alan habere göre, Savaş Kabinesi dün yaklaşık 5 saat süren toplantı düzenledi.

Savaş Kabinesi, toplantıda müzakere heyetine Gazze Şeridi'nde ateşkes sağlanması ve İsrailli esirlerin geri dönüşü için görüşmeleri sürdürmesi talimatını verdi. Ayrıntıları açıklanmayan ve kabine üyelerinin fikir birliğiyle alındığı ifade edilen karar, Hamas ile anlaşmazlık noktalarında uzlaşma talimatı ve İsrail'in birçok konudaki ısrarını da içeriyor.


Interpol'ün kırmızı bültenle aradığı yabancı uyruklu 2 kişi İstanbul'da yakalandı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, hangi büyüklükte olursa olsun, hangi bülten ile aranırsa aransın, Türk halkının huzurunu kaçıran ulusal ve uluslararası organize suç örgütlerine, zehir tacirlerine ve çetelere nefes aldırmayacaklarını belirtti.

Yerlikaya, uyuşturucu madde ticareti başta olmak üzere çeşitli suçlar işlediği tespit edilen ve Fransa tarafından çıkartılan Interpol kırmızı bülteni ile aranan Karadağ uyruklu Sead Dedeic ile Hollanda tarafından çıkartılan Interpol kırmızı difüzyon mesajıyla aranan Hollanda uyruklu Marciano Eugene Ruimwijk'in İstanbul'da düzenlenen operasyonlarla yakalandığını bildirdi.

Operasyonlarda görev alan polisleri tebrik eden Yerlikaya, "28 Şubat 2024 tarihinde Edirne İpsala Kara Hudut kapısından ülkemize giriş yapan ve hakkında 2024 Nisan ayında Interpol kırmızı bülteni yayınlanan Sead Dedeic, düzenlenen bir operasyonla yakalandı. Hakkındaki kırmızı difüzyon mesajı 2024 yılı Nisan ayında yayınlanan Marciano Eugene Ruimwijk de ülkemize giriş yaparken yakalandı" ifadelerini kullandı.

AA-20240523-34653945-34653944-INTERPOLUN_KIRMIZI_BULTENLE_ARADIGI_YABANCI_UYRUKLU_2_KISI_ISTANBULDA_YAKALANDI.jpg
Fotoğraf: AA

Eyüpsultan'daki ölümlü kaza soruşturmasında Eylem Tok ve oğlu hakkında kırmızı bülten çıkarıldı

Eyüpsultan'da, 1 kişinin öldüğü, 4 kişinin yaralandığı kazaya neden olan 17 yaşındaki sürücü T.C. ile firari şüpheli Eylem Tok hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan soruşturma kapsamında kırmızı bülten çıkarıldı.

Eyüpsultan'da 1 Mart'ta seyir halindeki 3 ATV aracından biri arızalanmış, yol kenarına çekilen arızalı araç tamir edilmeye çalışılırken aynı yönde ilerleyen iki araçtan birisi buradaki 3 ATV'ye çarpmıştı. Kazada yaralanan 5 kişi hastaneye kaldırılmış, yaralılardan Oğuz Murat Aci müdahaleye rağmen kurtarılamamıştı. Olay yerinden annesi Eylem Tok  ile birlikte ayrılan 17 yaşındaki sürücü T.C’nin  önce Mısır’a daha sonra ABD’ye kaçtığı belirlenmişti  


Meksika'da devlet başkanı adayı Maynez'in mitinginde dev ekran devrildi, sahnenin çatısı çöktü

Meksika'da 2 Haziran'daki devlet başkanı seçimi öncesi adaylardan Jorge Alvarez Maynez'in mitinginde sahnedeki dev metal ekranın üzerlerine devrilmesi ve sahnenin çatısının çökmesi sonucu biri çocuk 9 kişi hayatını kaybetti, 50'den fazla kişi yaralandı. Nuevo Leon eyaletinde son mitingini gerçekleştiren Yurttaş Hareketinin devlet başkanı adayı Maynez, ekibiyle destekçilerini selamlarken sahnedeki dev metal ekran katılımcıların üzerine düştü. Olayın ardından tedbiren hastaneye kaldırılan Maynez, X hesabındaki açıklamasında, sağlık durumunun iyi olduğunu belirterek, "İyiyim ve olup biteni takip etmek için devlet yetkilileriyle iletişim halindeyim." ifadesini kullandı.

Mitinge katılanlar büyük panik yaşadı

Sosyal medyadaki paylaşımlarda şiddetli rüzgara dayanamayan dev metal ekranın mitingi takip edenlerin üzerine düşmesi yer alıyor. Dev metal ekranın düşmesinin ardından sahnenin çatısının da çöktüğü ve bekleyenlerin büyük panik yaşadığı görülüyor. Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador, X hesabındaki paylaşımında, büyük üzüntü duyduğunu kaydederek, ölenlerin ailelerine başsağlığı diledi.

Nuevo Leon Valisi Samuel Garcia da X sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, trajik bir kaza yaşandığını ve yaralıların hastanelerde tedavi altına alındığını bildirdi. Biri çocuk 9 kişinin yaşamını yitirdiği, 50'den fazla kişinin yaralandığı bilgisini paylaşan Garcia, ölen ve yaralananların aileleri için dua ettiğini belirtti. Garcia, şiddetli rüzgar nedeniyle bölge sakinlerine evlerinde kalmaları uyarısında bulundu.


Rusya, genelkurmay başkan yardımcısını rüşvet iddiasıyla gözaltına aldı

Rusya Genelkurmay Başkan Yardımcısı Korgeneral Vadim Shamarin, büyük miktarda rüşvet aldığı iddiasıyla gözaltına alındı.

Kommersant gazetesi, Shamarin'in dolandırıcılık iddialarıyla bağlantılı olarak gözaltına alındığını ve evinde arama yapıldığını bildirdi. Shamarin, Rusya Savunma Bakanı Yardımcısı Timur İvanov'un rüşvet aldığı iddiasıyla tutuklu yargılanmaya başladığı Nisan ayından bu yana gözaltına alınan üst düzeydeki dördüncü savunma yetkilisi oldu. Nisan'dan bu yana savunma bakanlığı personel dairesi başkanı Korgeneral Yuri Kuznetsov ve Rusya'nın 58. ordusunun eski komutanı Tümgeneral İvan Popov da tutuklandı.


İsrail Ulusal Güvenlik Konseyi: Gazze'deki savaşın stratejik hedeflerinden hiçbirini gerçekleştiremedik

İsrail Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı Tzachi Hanegbi, İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ndeki savaşın stratejik hedeflerinden hiçbirine ulaşamadığını söyledi.

İsrail Kanal 13 televizyonunun haberine göre Hanegbi, parlamentodaki Güvenlik ve Dışişleri Komisyonu Toplantısı'nda, ordunun Gazze Şeridi'nde sürdürdüğü saldırıların durumuyla ilgili bilgi verdi.

Toplantı sırasında konuşan Hanegbi, "Savaşın stratejik hedeflerinden hiçbirine ulaşamadık." dedi. Kaçırılan Gazze'deki İsrailli esirlerin ülkeye geri getirilmesi konusunda anlaşmaya varamadıklarına ve Hamas'ı deviremediklerine işaret eden Hanegbi, Gazze Şeridi çevresinde yaşayanların güvenli şekilde evlerine dönmelerine de izin veremediklerini dile getirdi. Hanegbi, İsrail ordusunun, savaşın hedeflerine ulaşmanın çok uzun bir zaman alacağını, bir yıl değil, yıllar alacağını söylediğini ifade etti.


Mahzen-48 operasyonunda organize suç örgütü çökertildi, 9 şüpheli yakalandı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, İzmir'de düzenlenen Mahzen-48 operasyonunda elebaşılığını cezaevinde bulunan "Kertenkele" lakaplı Batuhan Tok'un yaptığı organize suç örgütünün çökertildiğini belirtti.

Operasyonda organize suç örgütü üyesi 9 şüphelinin yakalandığı bilgisini veren Yerlikaya,  operasyon sonucu 5 ruhsatsız tabanca, 6 ruhsatsız tüfek ve muhtelif miktarda uyuşturucu maddenin ele geçirildiğini belirtti.


Tokat'taki patlamada yaralananlardan birisi hayatını kaybetti

Tokat'ın Erbaa ilçesinde bir bağ evindeki patlamada yaralanan Sefa Can Karaçoban tedavi gördüğü hastanede öldü. Patlamada yaralanarak kaldırıldığı Gaziosmanpaşa Üniversitesi Hastanesi'nde tedavi altına alınan Sefa Can Karaçoban (29) yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Diğer 6 yaralanın tedavileri ise Tokat, Erbaa ve Ankara'daki hastanelerde sürüyor.

Karayaka beldesi Hürmüzlü Mahallesi'ndeki bir bağ evine 18 Mayıs'ta ihbar üzerine jandarma ekibi sevk edilmiş, adrese varan ekipler içeri girdiklerinde patlama meydana gelmişti. 5'i jandarma personeli 7 kişinin yaralandığı olayla ilgili 2 şüpheli tutuklanmıştı.


MSB: Pençe-Kilit operasyon bölgesinde bir asker şehit oldu

Milli Savunma Bakanlığı, Pençe-Kilit operasyonu bölgesinde Piyade Sözleşmeli Er Vedat Zorba'nın şehit olduğunu duyurdu. Bakanlığın açıklaması şöyle:

Pençe-Kilit operasyonu bölgesinde, 22 Mayıs 2024 tarihinde, kahraman silah arkadaşımız P.Söz.Er Vedat ZORBA, bölücü terör örgütü mensupları tarafından önceden yerleştirilen el yapımı patlayıcı maddenin (EYP) patlaması sonucu ağır yaralanmış, derhal hastaneye sevk edilmiş, yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak şehit olmuştur. Bizleri derin bir acı ve üzüntüye boğan bu olayda hayatını kaybeden aziz şehidimize Allah’tan rahmet, kederli ailesine, Türk Silahlı Kuvvetleri ile asil milletimize başsağlığı ve sabır dileriz.


Panathinaikos baş antrenörü Ergin Ataman: Önce Fenerbahçe taraftarları sonra Alman polisinin saldırısına uğradım

Basketbol THY Avrupa Ligi Dörtlü Final organizasyonu için Almanya'nın başkenti Berlin'e gelen Yunanistan ekibi Panathinaikos AKTOR'un başantrenörü Ergin Ataman, polis tarafından tartaklandığını belirtti. Ataman yaşananları şöyle anlattı:

Konaklayacağımız otele girerken ilk önce Fenerbahçe taraftarının saldırısına uğradım. Daha sonra ailemle asansöre binerken bizi koruması gereken polisin beni itmesi sonucunda yere düştüm. Beni tartakladı. Bu olayın görüntüleri ve şahitleri var. Cumhurbaşkanlığımıza, Dışişleri Bakanlığımıza ve Berlin Büyükelçiliğimize haber verdik. Sağ olsun ilgileniyorlar. Şu an lobide bekliyoruz. Odaya çıkmamıza izin vermiyorlar.


Kahramanmaraş'ta boya fabrikasında kazan patlaması sonucu 3 işçi yaralandı

Karacasu Kırım Mahallesi'ndeki bir boya fabrikasının kazan kısmında henüz belirlenemeyen nedenle patlama meydana geldi. Patlamanın etkisiyle fabrikanın bazı bölümlerinde göçük oluştu. Patlamanın ardından bölgeye 112 Acil Servis, AFAD, itfaiye ve polis ekipleri sevk edildi. Patlamada yaralanan 3 işçi, sağlık ekiplerince yapılan ilk müdahalenin ardından çevredeki hastanelere kaldırıldı. Öte yandan göçük meydana gelen bölümdeki enkazda işçi veya işçilerin kalabileceğini değerlendiren ekipler, arama-kurtarma çalışması başlattı.


Blinken: Refah'a saldırı, Gazze'de daha güçlü bir direnişi getirir

 ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail'in Refah'ı işgal etmesi halinde problemin çözülmeyeceğini ve Gazze'de kendisinin sorumlu olacağı büyük bir direnişi miras alacağını söyledi. İsrail'i güvenilir ve uygulanabilir kapsamlı bir plan olmaksızın Refah'a büyük bir saldırı düzenlemesi konusunda bir kez daha uyaran Blinken, bölgede 1,5 milyon civarında Filistinli sivilin bulunduğunu ve böyle bir bölgenin işgal edilmesinin ciddi sonuçlar doğuracağını vurguladı. Blinken, "Eğer İsrail, (Hamas'ın) kalan taburlarını yok etmek için bütünüyle Refah'a girerse problem çözülmeyecek. Böyle bir saldırıdan sonra bile binlerce silahlı Hamas üyesi kalacak. Bu durumda İsrail, Gazze'de, kendisinin sorumlu olacağı büyük bir direnişi miras alacak." değerlendirmesinde bulundu. İsrail'in kendilerine Refah'a saldırıyla ilgili bugüne kadar kapsamlı bir plan sunmadığını hatırlatan Blinken, böyle bir plan olmaksızın ilerlemenin çok zor olacağını, bunun yerine kendilerinin sadece Hamas üyelerini elimine etmek için birtakım planlar sunduklarını belirtti. ABD'nin sunduğu perspektifin sadece Hamas'ı hedef aldığını ve bunun yanı sıra bölgedeki sivillerin daha az zarar görmesini amaçladığını savunan Blinken, İsrail ile Refah konusundaki endişelerini her görüşmelerinde paylaştıklarını söyledi.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU