Fırat Kalkanı’nda çocuklar “Sınırsız Şenlik” ile gülüyor

Uluslararası Mülteci Hakları Derneği’nin (UMHD), Suriye'nin kuzeyindeki savaş mağduru çocukların eğitimine katkı sağlamak amacıyla düzenlediği etkinlik 21 Eylül tarihine kadar sürecek

Fırat Kalkanı bölgesindeki okullar yaklaşık 3 yıl boyunca DEAŞ esareti altında büyük hasar almıştı. Eğitim yasaklanırken, okullar terör eylemleri için kullanılmıştı. Bölgede 500'ü aşkın okul Türkiye'nin desteğiyle onarıldı / Fotoğraf: Twitter @multecihakder

Uluslararası Mülteci Hakları Derneği (UMHD) tarafından Suriye'nin kuzeyindeki Fırat Kalkanı Harekatı bölgesinde düzenlenen “Sınırsız Şenlik”in üçüncüsü gerçekleştirildi.  

Azez'in Burakatı köyünde başlayan şenliğin ilk günlerinde savaş mağduru yüzlerce çocuğa kırtasiye malzemesi dağıtılırken, sahne gösterileri, atölyeler, yarışmalar ve oyunlar düzenlendi.  

Kilis Valiliği, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), UMDH ve İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı’nın katkılarıyla, Kilis'in karşısındaki Azez ilçesinin Burakatı Köyü’nde gerçekleştirilen programa Türkiye'den gönüllüler de destek verdi.

 

UMDH 2.jpg
Azez ilçesinin Burakatı Köyü’nde başlayan şenlik Suriye'nin farklı bölgelerinde 21 Eylül’e kadar devam edecek. Şenliğin son gün etkinliği Kilis Elbeyli Geçici Barınma Merkezi’nde gerçekleştirilecek / Fotoğraf: Twitter @multecihakder

 

Çocukların eğitimine katkı sağlamak amaçlanıyor

Etkinliğin proje koordinatörü Eda Nur Aydın, savaş mağduru çocukların eğitimine katkı sağlamak istediklerini belirtti:

Savaş mağduru olmaları eğitimlerinin önüne geçmemeli. Burada çocuklar için gösteriler ve tiyatro oyunları sergiliyoruz.

Suriye'de okula başlayan 5 bin çocuğa kırtasiye malzemesi sağlamayı hedeflediklerini aktaran Aydın, Fırat Kalkanı bölgesindeki 5 okulda buna benzer etkinlikler gerçekleştireceklerini ifade etti.

"İnşallah bu oyunlar benim memleketimde de olur"

Şenliğe katılan 9 yaşındaki İman Hayr'ın isteği, bu oyunları kendi memleketinde de oynayabilmek:

IŞİD'den kaçarak Azez bölgesindeki kampa yerleştik. Türkiye’den gelen abilerin, ablaların yaptığı bu şenlikle çok eğlendik. Bu programı yapanlara ve Türkiye’ye teşekkür ediyorum” dedi. 8 yaşındaki Ayşe El Hasan da ”Ben Halep’tenim. İnşallah bundan sonra hep böyle şenlikler olur. Halep’i çok özledim, evimi çok özledim. Hayatımda ilk defa böyle bir etkinliğe katıldım. İnşallah benim memleketim düzelir ve bu oyunlar orada da olur.

“Çocukların ayakkabısız dolaştığını görmek içimizi burkuyor”

İkinci kez etkinliğe katıldığını aktaran gönüllü Salih Sarı ise şu sözleri söyledi:

Burada Suriye'de farklı yerleşim bölgelerinde köylerde okullarda çocuklarla birlikte eğlenmeye,  onları mutlu etmeye gayret gösteriyoruz. Tabii ki buraya ilk geldiğimizde çocukların zor durumda olduğunu görmek, onların üstündeki kıyafetlerin yırtık olduğunu, ayakkabısız şekilde dolaştığını görmek bizim içimizde bir burukluk oluşturuyor. Onlara yardım etmek için buradayız. Onlarla oyun oynadığınız, dans ettiğiniz zaman mutlu olduklarını görebilmek, onları eğlendirmek, sevindirebilmek, bizim için geleceğe dair bir umut vadediyor.

"Yüzlere tebessüm yerleştirmek için her yıl geliyoruz"

Dernek gönüllülerinden Fatih Alibaz Dursun ise şu sözleri söyledi:

Bu sene üçüncüsünü düzenliyoruz. Tabi bu bölgedeki çocuklar savaş ortamında yaşadıkları için eğlenme imkânları, gülme imkânları, mutlu olma imkanları çok kısıtlı. Sınırsız Şenlik onları bu savaş ortamından çıkarıp bir nebze olsun sevindirmek, bir nebze olsun yüzlerine tebessüm yerleştirmek için buraya geliyor her sene. Tabi çocuklara hediye de dağıtılıyor, ciddi oyunlar da oynanıyor, ben üçünde de görev almış biri olarak çocukların yüzlerindeki gözlerindeki o tebessümü gördüğüm için çok mutluyum o yüzden Sınırsız Şenlik’te görev alıyorum.

Türkiye'nin destekleri

Suriye’deki çatışma bölgelerinden kaçan 2 milyonu aşkın kişi, Türkiye'nin Fırat Kalkanı ve Zeytindalı operasyonlarıyla güvenli hale getirilen bölgelerde yaşam mücadelesini sürdürüyor. 

Sınır bölgesindeki yaklaşık 800 bin çocuğun 400 bini okul çağında. Bu çocukların yaklaşık 200 bini, Türkiye’nin bölgede eğitim için yaptığı faaliyetlerle eğitime kavuştu.

Uluslararası Mülteci Hakları Derneği de 21 Eylül'e kadar sürecek "Sınırsız Şenlik"e ilişkin sosyal medyadan paylaşımlarda bulundu:

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU