“Ambalajlı sularda kanser alarmı” iddiasına bakanlıktan açıklama geldi

Sağlık Bakanlığı: Ölçümler mevzuat limitleri içinde, sular güvenli şekilde tüketilebilir

Bursa Teknik Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü'nden 4 akademisyen 'Ambalajlı İçme Suyu Örneklerinde Ağır Metal Analizi ve Risk Değerlendirmesi' başlıklı analiz çalışması yaptı. Analiz için 43 farklı markanın ambalajlı içme suları araştırıldı. Değerleri ölçüldü. Sonuçta baryum, kurşun ve stronsiyum gibi ağır metaller, olması gerekenden katbekat fazla çıktığı açıklandı. Bu analiz sonuçlarının basında yer almasının ardından Sağlık Bakanlığı açıklama yaptı. 
 


Sağlık Bakanlığı Açıklamasında, “Bakanlığımız tarafından ruhsatlandırılmış tüm su markalarının gerek piyasa denetimlerinde alınan, gerekse imalathane denetimlerinde alınan son 3 yıllık veriler incelenmiş, yapılan 41 bin 458 analizin tamamının kurşun ve baryum parametreleri açısından mevzuat limitlerine uygun olduğu tespit edilmiştir” denildi. 
 


“Sular güvenli şekilde tüketilebilir”

Haberlerde yer alan analiz sonuçlarına göre 43 farklı markanın içme suyu örneğinde yüksek miktarda baryum, kurşun ve stronsiyum tespit edildiği belirtilmişti. Bakanlık bu ağır metal miktarlarının mevzuat limitleri içinde olduğunu söyledi. 
 

DAHA FAZLA HABER OKU