Kısa haberler

Independent Türkçe, Türkiye ve dünyadan güncel haberleri okurları için derledi

Fotoğraf: Independent Türkçe

S&P Türkiye'nin kredi notunu yükseltti

Standard & Poor's (S&P), Türkiye'nin kredi notunu "B"den "B+"ya yükseltirken, kredi notu görünümünü "pozitif" olarak korudu.


Saadet Partisi lideri Karamollaoğlu: Sağlık sorunlarım arttı, genel başkanlığı bırakıyorum

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, siyasetten tamamen çekilmeyeceğini ancak genel başkanlıktan ayrılacağını belirterek, "Hangi arkadaşımız genel başkan olursa onun en büyük destekçisi, yardımcısı olacağım." dedi. Karamollaoğlu, TV5'te katıldığı canlı yayında, genel başkanlığı bırakacağı yönündeki haberlerle ilgili soruyu yanıtladı. Son dönemde sağlık sorunlarının arttığını bildiren Karamollaoğlu, "Artık sağlığım bu görevi bihakkın yerine getirmeme izin vermiyor. Bu seçim döneminde yalnızca 4 yere gidebildim. Bu bir genel başkan için ciddi bir eksiklik. Gitmek istemediğimden değil sağlığım müsaade etmediği için gidemedim." diye konuştu. 

Partinin kongre tarihinin henüz netleşmediğini ancak 30 Haziran'da yapılabileceğini dile getiren Karamollaoğlu, "Kongre tarihimiz normalde ekim ayında. Ekim ayı biraz bana uzun bir süre gibi geldi. Bundan dolayı arkadaşlarımıza hazırlıklarını yapmalarını, bizim ekimden önce bir olağanüstü kongre yapmamızın daha uygun olacağını söylemiştim." ifadelerini kullandı. Şu an bir aday olmadığını, bu konuda teşkilat mensuplarının kanaatlerini alacaklarını aktaran Karamollaoğlu, "Bir veya iki isim üzerinde mutabakat sağlandığında kongreye gideceğiz." dedi. Karamollaoğlu, genel başkanlık için görevi hakkıyla yerine getirecek bir isim belirleneceğini söyledi. Temel Karamollaoğlu, bir başka soru üzerine, "Siyasetten tamamen çekilme diye bir düşüncem yok. Genel başkanlıktan ayrılacağım, hangi arkadaşımız genel başkan olursa onun en büyük destekçisi, yardımcısı olacağım." diye konuştu.


CIA Direktörü Burns, esir takası görüşmeleri için Kahire'de

İsrail’in Walla haber sitesine göre CIA Direktörü William Burns, İsrail ile Hamas arasında dolaylı olarak devam eden esir takası müzakerelerine katılmak üzere Kahire’ye gitti. Öte yandan İsrail’in Yediot Ahronoth gazetesi de, adı açıklanmayan bir Mısırlı yetkilinin Burns'un bugün erken saatlerde Kahire Havalimanı'na geldiğini bildirdiğini aktardı. Ayrıca adı açıklanmayan İsrailli üst düzey yetkililer de Yedioth Ahronoth'a “Arabulucular iyimser konuşsa da İsrail, Hamas'ın esir değişimi anlaşmasıyla ilgili tutumunu değiştirdiğini henüz duymadı." dedi. Mısır’ın Al-Qahera News televizyonuna konuşan üst düzey bir kaynak, Hamas hareketinden bir heyetin İsrail ile esir değişimi ve Gazze Şeridi'nde ateşkes konusunda görüşmek üzere yarın Kahire'ye geleceğini belirtti. Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye de dün, Hamas'tan bir heyetin Gazze Şeridi'nde ateşkes görüşmelerini tamamlamak üzere Mısır'ı ziyaret edeceğini açıklamıştı.


Saadet Partisi'nden yeni video: İki yüzlü ekonomi

Saadet Partisi sosyal medya hesabından, yaptığı paylaşımda ekonomik krize dikkat çekti. Videoda 200 liranın enflasyon karşısındaki değer kaybına vurgu yapıldı. "Enflasyon karşısında; O eski halinden eser yok şimdi! #İkiYüzlüEkonomi” notuyla paylaşılan videoda; şarkı sözleri ve afişlerle "tereyağı, peynir, et ve akaryakıt" gibi ürünlerin fiyatlarına dikkat çekildi. 200 liranın artık 1 kg peynir etmediği vurgulandı. Saadet Partisi "#İkiYüzlüEkonomi" ifadesiyle 200 TL’nin alım gücünün ne kadar düştüğünü gündeme getirirken aynı zamanda bugün açıklanan enflasyon oranını da tiye aldı.


Gazze'de bu defa yardımlar öldürdü: Açılmayan paraşütler bekleyen Filistinli sivillerin üstüne düştü, çok sayıda kişi hayatını kaybetti

Gazze'nin kuzeyine havadan indirilen insani yardım kutularını taşıyan paraşütlerin açılmaması ve bölgede bekleyen Filistinlilerin üzerine düşmesi sonucu çok sayıda ölen ve yaralanan olduğu bildirildi. Gazze'deki Sivil Savunma Birimi Sözcüsü Mahmud Basal, yayımladığı yazılı açıklamada, Gazze Şeridi'nin kuzeyine yardım taşıyan uçakların havadan indirdiği insani yardım kutularını taşıyan paraşütlerin açılmadığını belirtti. Basal, kutuların bölgede yardım bekleyen bir grup Filistinlinin üzerine düşmesi sonucu çok sayıda kişinin öldüğünü ve yaralandığını kaydetti. Sözcü Basal, ölü ve yaralı sayısı ile yardım bırakan uçakların hangi ülkeye ait olduğuna dair herhangi bir bilgi vermedi. Gazze Şeridi'nde 8 Mart'ta yaşanan benzer bir kazada uçakların havadan indirdiği insani yardım kutularını taşıyan paraşütlerin açılmaması ve bölgede yardım bekleyenlerin üzerine düşmesi sonucu 5 Filistinli hayatını kaybetmiş, çok sayıda kişi de yaralanmıştı.


Rusya şeker ihracatını yasakladı

Rus hükümeti şeker ihracatını geçici olarak yasakladığını bildirdi. Rus hükümetinden yapılan yazılı açıklamada, ülkenin gıda piyasasındaki istikrarın korunması için şeker ihracatına ilişkin tedbir alındığı ifade edildi. Buna göre, şeker ihracatının 31 Ağustos 2024’e kadar yasaklandığı belirtilen açıklamada, Kazakistan, Belarus, Kırgızistan ve Ermenistan’a yönelik ihracata belirli miktarlarda muafiyet tanındığı kaydedildi. Rusya Tarım Bakanlığı verilerine göre ülkede yılda 6 milyon ton şeker tüketilirken bu yıl yaklaşık 6,9 milyon ton şeker üretilmesi bekleniyor.


Suudi Arabistan "kaçak" hac ile mücadele için yeni bir uygulama başlattı

Suudi Arabistan, hac izni olmadan vizesiz Mekke'ye gelenlerle mücadele için yeni bir uygulama başlattığını duyurdu. Suudi Arabistan İçişleri Bakanlığına bağlı Emniyet Genel Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, "kaçak" hac ile mücadelede hac ibadetini düzenleyen yeni talimatların yarın uygulanmaya başlayacağı belirtildi. Söz konusu uygulama Suudi Arabistan'da ikamet eden yabancı vatandaşlarla sınırlı olacak ve Mekke'ye girmek isteyenlerin önceden yetkili makamlardan yazılı izin almaları şart koşulacak. Mekke kentine giden yollara kurulacak kontrol noktalarında izin belgesi olmayan kişilerin kente girişine izin verilmeyecek. Diyanet İşleri Başkanlığı Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdürü Remzi Bircan, vatandaşlardan seyahat vizesi, işçi vizesi veya ticari vizeyle hacca götürme vaadinde bulunanlara itibar etmemelerini istediklerini bildirerek, "Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanlığı bu sene hac vizesi haricindeki seyahat vizesi, işçi vizesi ve ticari vizeyle girenlerin yakalanmaları halinde ülkeden anında deport edileceğini bize iletti." uyarısında bulunmuştu.


İsrail'le diplomatik ilişkileri sonlandıran Kolombiya'nın Cumhurbaşkanı Petro: Kolombiya, soykırımın tarafında olamaz

Kolombiya Cumhurbaşkanı Gustavo Petro, İsrail ile diplomatik ilişkilerin kesildiğine işaret ederek, "Kolombiya, soykırımın tarafında olamaz." ifadesini kullandı. Petro, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, şu değerlendirmede bulundu:

Kolombiya, soykırımın tarafında olamaz. Barbarlığın durdurulması için uluslararası hukuk muhafaza altına alınmalıdır. Bugün, diplomasi, ekonomi ve askeri gücün ifadesidir. Diplomasi ise halkın ortak aklı olmalı ve hedefi, tüm çeşitliliğiyle insanlığın barışına kendini adamalıdır.

Kolombiya, Gazze'de Filistin halkına yönelik devam eden saldırıları gerekçe göstererek bugün İsrail ile diplomatik ilişkileri kestiğini resmen duyurmuştu.


Fransa'da bir tepki de Filistin yanlısı öğrencilere yönelik polis baskısına: Öğrenciler Filistin için birleşti

Paris'te Pantheon Meydanı'nda toplanan Filistin destekçisi öğrenciler, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının son bulmasını istedi. Öğrenciler, Paris, Lille, Toulouse gibi farklı kentlerde üniversite kampüslerindeki Filistin'e destek eylemlerine yönelik polis baskısını protesto etti. Kampüslerdeki baskının sona ermesini isteyen yüzlerce öğrenci, "Yaşasın Filistin" ve "İsrail katil, (Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel) Macron suç ortağı" sloganları attı. Öğrenciler, ellerinde Filistin bayrakları ile "Öğrenciler Filistin için birleşti", "Gazze'yi desteklemek Yahudi karşıtı değil" ve eski Güney Afrika Devlet Başkanı Nelson Mandela'nın "Filistinlilerin özgürlüğü olmadan bizim özgürlüğümüz eksiktir" sözlerinin yazılı olduğu dövizleri taşıdı. İsrail yanlısı bir grup ise aynı meydanda karşıt gösteri düzenleme girişiminde bulundu. Ancak polis müdahale ederek eyleme izin vermedi.


Ankara'da kaza yapan Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Burhan'ın oğlu hayatını kaybetti

Ankara'da yaklaşık 2 ay önce motosikletle geçirdiği trafik kazasında ağır yaralanan Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan'ın oğlu Mohamed A. Fettah el-Burhan Rahman, tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Edinilen bilgiye göre, Mohamed Fatah el-Burhan Rahman, 6 Mart'ta Çankaya'da İncek Şehit Savcı Mehmet Selim Kiraz Bulvarı'nda motosikletiyle bir araca çarparak yaralanmış ve Bilkent Şehir Hastanesi'nde tedavi altına alınmıştı. Rahman, yaklaşık 2 aydır yaşam mücadelesi verdiği hastanede hayatını kaybetti.


ABD'de yaşamını yitiren Yağmur Taktaş için 'fethi kabir' talebi: Tekrar otopsi talep edilecek

ABD'de 28 yaşındaki sosyal medya fenomeni Yağmur Taktaş'ın yaşamını yitirmesiyle ilgili ailenin avukatı, yeni iddialara ilişkin basın toplantısı düzenledi.Taktaş ailesinin avukatı Fethi Öksüz, Yağmur Taktaş'ın 3 Nisan'da ABD'de hayatını kaybetmesine ilişkin soruşturmanın sürdüğünü ve süreci hızlandırmaya dönük çabalarının devam ettiğini belirtti. Yağmur Taktaş'ın ölümüyle ilgili hem ABD hem de Türkiye'de soruşturma yürütüldüğünü anlatan Öksüz, "Her ne kadar ABD'deki soruşturma devam edip bir otopsi işlemi gerçekleştirilse de pazartesi günü Yağmur ile alakalı burada bir 'fethi kabir' işlemi gerçekleştirilip akabinde ayrı bir otopsi süreci ve işlemleri başlayacak." dedi.

Öksüz, ABD'de otopsi sonucunun henüz çıkmadığını ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

ABD'deki adli makamlarca otopsi sonucuna ulaşılmasının 3-4 aylık bir süreç olduğu tarafımıza iletildi. Bununla beraber tabii ki darp veya kanında bir yabancı maddenin olup olmadığıyla alakalı somut bir tespit, varsa bu yabancı maddenin miktarı, cinsi, yoğunluğu, öldürmeye ilişkin elverişli olup olmadığı, bunun yanında aç bırakılıp bırakılmadığı veya başkaca bir şekilde eziyet edilip edilmediğiyle alakalı otopsiden sonuç çıkmasını bekliyoruz. Otopsiyle alakalı süreçlerin hızlı olarak ilerletilmesi lazım. Yağmur, 23 Nisan'da vefat etti. Ölümünden bu yana 33 gün geçti. Bu sebeple Türkiye'de yapılan otopsi ile alakalı sonuçların ne kadar sağlıklı olacağını biz bilemiyoruz fakat en azından aç bırakılıp bırakılmadığı veya kanında yabancı madde olup olmadığıyla alakalı somut şeylerin ortaya çıkabileceğini düşünüyoruz.

Yağmur Taktaş'ın ailesinin, kızlarının ölümüyle ilgili şikayetçi olduğu erkek arkadaşı, ABD vatandaşı A.C.F. aleyhine yeni bilgi, belge ve yazışmalar ilettiğini aktaran Öksüz, "Soruşturmanın selameti açısından şu anda bu bilgi ve belgeleri paylaşmamız uygun olmaz. Fakat Yağmur'un vefat ettiği vakitte şüpheli şahsın yanında bulunduğuna ilişkin elimizde şu anda mevcut bir delil var. Bunu soruşturmaya bugün itibarıyla aksettireceğiz." dedi. 


İddia: İsrail, Hamas'a ateşkes için bir hafta süre tanıdı

İsrail'in Hamas'a esir takası mutabakatı için bir hafta süre verdiği, anlaşma olmaması halinde Refah'a kara saldırısı başlatacağı iddia edildi. Hamas yönetiminin esir takası için Gazze’de kalıcı ateşkes şartında ısrar ettiği, İsrail’in ise buna karşı çıktığı belirtiliyor. Tel Aviv’in kalıcı ateşkes yerine bir kısım esirin serbest bırakılması karşılığında 40 günlük geçici ateşkes önerdiği ifade ediliyor. The Wall Street Journal, adı açıklanmayan Mısırlı yetkililere dayandırdığı haberinde, Hamas’ın Gazze’de saldırılarını sürdüren İsrail ile uzun vadeli bir ateşkes istediğini yazdı. Mısırlı yetkililer, Hamas’ın, İsrail’in olası ateşkese saygı göstereceği konusunda ABD’den garanti istediğini kaydetti. İsrail’in mutabakata varılması durumunda Refah’a saldırıyı süresiz olarak ertelemeyi düşündüğünü belirten Mısırlı yetkililer, Tel Aviv’in Hamas’a bir hafta süre tanıdığını, aksi halde Refah’a kara saldırısı başlatacağını da ifade etti.


Seçil Erzan davasında müşteki sayısı 26'ya, Erzan hakkında istenen hapis cezası 275 yıla çıktı

Kamuoyunda "yüksek karlı gizli fon" adıyla bilinen dolandırıcılık davasında 5 müştekinin şikayetleri üzerine hazırlanan iki yeni iddianame, İstanbul 41. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki ana dava dosyasıyla birleştirildi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca birleştirme talepli hazırlanan, Hacer Çorbacı ve Hasan Çorbacı'nın "müşteki" olarak yer aldığı ilk iddianamede, müştekilerin Çorlu'da pazarcılıkla geçimlerini sağladıkları, sanık Erzan ile babasının pazarcı olması nedeniyle tanıştıkları aktarıldı. İddianamede, Erzan'ın müştekilerden 82 bin lira aldığı, ardından müştekilere 43 bin lira kredi çektirerek bu parayı da sanık Hüseyin Eligül'ün hesabına gönderttiği ifade edildi. Sanıklar Erzan ve Eligül'ün 3'er yıldan 10'ar yıla kadar hapisle cezalandırılmaları istenen iddianame, İstanbul 41. Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edildi. Savcılıkça hazırlanan ve müştekiler Kaan Sinih, Sevgi Sinih ve Tursun Sinih'in yer aldığı diğer iddianamede ise sanıklar Nazlı Can ve Seçil Erzan'ın müştekileri bankada yatırım yapacağını söyleyerek söz konusu fona para yatırmaya ikna ettiği kaydedildi. İddianamede, sanıklar Can ve Erzan'ın, müştekilerden toplam 2 milyon 250 bin lira ve 150 bin dolar aldığı aktarılarak, bu paranın 1 milyon 550 bin lirasının müştekilere geri ödendiği belirtildi. Sanıklar Erzan ve Can'ın "dolandırıcılık" ve "özel belgede sahtecilik" suçlarından 4'er yıldan 13'er yıla kadar hapisle cezalandırılmaları istenen bu iddianame de mahkemece kabul edildi. Sanık Seçil Erzan hakkında istenen hapis cezası, hazırlanan son iddianamelerle 275 yıla çıktı.


AK Partili Tuğrul Türkeş'ten "Osman Kavala" açıklaması

AK Parti Ankara Milletvekili Tuğrul Türkeş, Hürriye yazarı Abdulkadir Selvi'nin Osman Kavala'nın serbest bırakılması yönünde kaleme aldığı yazı sonrası sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, davada uluslararası arenada Türkiye'yi zor duruma soktuğunu belirtti.

Tuğrul Türkeş şunları söyledi:

Türkiye'nin hem uluslararası alanda hem de iç hukuk açısından önemli bir davası olan 'Osman Kavala' davasının avukatları, yargılamanın yenilenmesi dilekçesi vermişler.  Malumunuz Osman Kavala 2 yıldır yargılanıyor ve tutuklu. Konu medyada yer aldı.  Bir sürü  (hukukçu) ve hukukçu sıfatı taşımayan kişiler davaya vakıf değilken ve en önemlisi dilekçenin tümünü görmeden konunun aleyhine fikir beyan etmeye başladılar.  Ben şahsen merak ediyorum bu kişiler neye dayanarak ve neye karşı çıktılar. 

A- Abdulkadir Selvi'nin meseleyi yazmış olmasına mı?

B- Osman Kavala'nın nihayet tahliye olma ihtimalinin yüksek olmasına mı?

C- Türkiye'nin uluslararası arenada haksız ithamlardan kurtulmasına mı?

D- Kendilerinin bunu akıl edememesine mi?

E- Onların oluşturmaya çalıştıkları gri ortamdan sislerin dağılıyor olmasına mı?

F- Düşünmek bile istemiyorum ama; acaba konunun iç hukuk ile çözülmesi ihtimali mi bazı çevreleri rahatsız ediyor?


Birleşik Krallık'ta bir okul daha Filistin için ayakta

Columbia Üniversitesinde başlayan ve birçok üniversiteye yayılan Filistin destekçisi gösterilere Birleşik Krallık'ın başkenti Londra'daki University College London (UCL) öğrencileri de katıldı. Birleşik Krallık'ın önemli okulları arasında yer alan UCL'in öğrencileri, ana kampüsteki açık alanda toplanıp çok sayıda çadır kurarak ABD başta olmak üzere diğer ülkelerdeki Filistin destekçisi öğrenci gruplarına dahil oldu. Dün geceden bu yana çadırlarda kalan öğrenciler, UCL'nin İsrail’e mali destek sağlayan şirket ve bankalarla işbirliğini sonlandırması ve üniversitenin, İsrail’in Gazze’deki savaş suçlarını kınaması çağrısında bulundu. Üniversite yönetimi, bugün öğrenci ve çalışanlara gönderdikleri e-postada, kampüsteki güvenlik önlemlerini artırdıklarını duyurarak kimlik kartı olmayan öğrenci ve çalışanların kampüse girişine izin vermedi.


Özel ve Kılıçdaroğlu buluştu

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile Çankaya Belediyesi Ahlatlıbel Sosyal Tesisleri'nde bir araya geldi.


Reuters:  Enflasyon raporu bilgilendirme toplantısı 9 Mayıs'ta Ankara'da yapılacak

Merkez Bankası'nın (TCMB), yılın ikinci enflasyon raporuna ilişkin bilgilendirme toplantısı 9 Mayıs'ta Ankara'da gerçekleşecek. TCMB'den yapılan açıklamaya göre, TCMB Başkanı Fatih Karahan Enflasyon Raporu'nun tanıtımı amacıyla 9 Mayıs 2024 Perşembe günü saat 1030'da TCMB İdare Merkezi'nde bilgilendirme toplantısı düzenleyecek. Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) Nisan'da yıllık bazda yüzde 70'e yaklaşırken hem ekonomi yönetimi hem de ekonomistler Mayıs'taki %75 ile zirve yapacağı düşünülen enflasyonda keskin düşüş başlayacağı konusunda hemfikir. Merkez Bankası yıl sonunda bu düşüşün yüzde 36'ya ulaşacağını öngörürken piyasa beklentisi bu düşüşün %43.5'te kalacağı yönünde. Bu kapsamda TCMB'nin önümüzdeki hafta enflasyon raporunda vereceği mesajlar piyasada yakından takip edilecek.


Huzurevi'nden çıkarılmak istenen 65 yaşındaki zanlı diğer yaşlılara saldırdı: İki kişi hayatını kaybetti

Antalya Büyükşehir Belediyesine ait huzurevinde kalan kişinin, diğer huzurevi sakinlerine bıçakla saldırması sonucu 2 kişi öldü, 1 kişi yaralandı. Döşemealtı ilçesi Yeşilbayır Mahallesi'ndeki Halil Akyüz Huzurevi'nde kalan 65 yaşındaki İ.S, dün gece, aralarında daha önce tartışma yaşanan bazı huzurevi sakinlerine bıçakla saldırdı. Olayda Selçuk Goncegül (73), Ali Serdar Batır (66) ve A.Ö. (74) bıçaklandı. İhbar üzerine huzurevine gelen sağlık ekipleri, Goncegül ve Batır'ın hayatını kaybettiğini belirledi. Yaralı A.Ö. hastaneye kaldırıldı. Olayın ardından kaçan İ.S, sabaha karşı ilçedeki Atatürk Caddesi'nde yürürken gözaltına alındı. Cenazeler, polis ekiplerinin incelemesinin ardından Antalya Adli Tıp Kurumu morguna kaldırıldı. Yaklaşık 5 yıldır huzurevinde kalan İ.S'nin, hakkındaki şikayetler nedeniyle çıkışının yapılmasına karar verildiği, şüphelinin olaydan önce huzurevinden bugün çıkış yapmak üzere eşyalarını topladığı öğrenildi.


Erbakan’dan İsrail ile ticaretin kesilmesine ilişkin değerlendirme

Yeniden Refah Partisi Genel Fatih Başkanı Fatih Erbakan, Erzurum’a gerçekleştirdiği ziyarette gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Ticaret Bakanlığı’nın İsrail ile ilgili ihracat ve ithalat işlemlerinin tüm ürünleri kapsayacak şekilde durdurulması kararına ilişkin değerlendirmede bulunan Erbakan, şunları kaydetti:

Bu adımı son derece olumlu değerlendiriyoruz, geç de olsa böyle adımın atılması son derece önemli. Bundan sonra yine daha ileri adımların atılması halinde bu adımlara destek olacağız ve hükümetin yanında olacağız. Parti olarak aylardır, özelikle seçim döneminde bunu ifade etmiştik, yani orada (Gazze'de) minicik yavrulara bir damla suyu bile çok gören bu siyonist rejime bizim de bir damla suyu bile vermememiz lazım. Asrın vahşeti diyoruz, asrın vahşeti uygulandı. Böyle tablo karşısında bireysel olarak, devlet olarak elimizden geleni ardımıza koymamamız lazım.


İYİ Parti'de yeni Başkanlık Divanı belli oldu

27 Nisan'da olağanüstü kurultay yapan İYİ Parti'de, Genel İdare Kurulu toplantısı yapıldı. Genel Başkan Müsavat Dervişoğlu başkanlığında yapılan toplantıda, yeni Başkanlık Divanı da belirlendi.

Buna göre, Siyasi İşler Başkanlığına Enver Yılmaz getirilirken, partinin Genel Sekreteri Uğur Poyraz oldu. Teşkilat Başkanlığı'na Hasan Toktaş, Mali İşler Başkanlığı'na Ersin Beyaz atandı. Süleyman Nevzat Korkmaz, Ali Coşkun ve Mümtaz Çoban, başdanışmanlık görevine getirildi. 


Beyoğlu'nda okul inşaatında havan mermileri bulundu

İstanbul Valiliği’nden yapılan açıklamada, bugün saat 10.30 sıralarında Örnektepe Mahallesi İmrahor Caddesi'nde devam eden Beyoğlu İmam Hatip Ortaokulu'nun inşaat alanında 30 askeri mühimmat bulunduğu belirtildi.

Açıklamada, "Korozyona uğrayan havan topu olduğu değerlendirilen mühimmat, savcılık talimatıyla bertaraf edilmek üzere emniyet birimlerimizce muhafaza altına alınmıştır" bilgisi verildi.

GMplRE6XUAAPrrp.jpeg
Fotoğraf: AA

Şimşek’ten enflasyon açıklaması: Keskin bir şekilde düşmeye başlayacak

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamayla nisan ayı enflasyon verilerini değerlendirdi.

Nisanda enflasyonun yüzde 3,18 ile beklentiler doğrultusunda gerçekleştiğine dikkati çeken Şimşek, şunları kaydetti:

Programımız sayesinde ekonomideki dengelenme ve azalan cari açık, yeniden tesis edilen bütçe disiplini, uluslararası kaynak girişindeki güçlü artış ve yurt içi portföy tercihlerinin Türk lirasına yönelmesi, enflasyonla mücadeleyi destekliyor. Yıllık enflasyon mayıs ayında tepe noktasına ulaştıktan sonra öngörülerimiz doğrultusunda keskin bir şekilde düşmeye başlayacak. Böylece enflasyonla mücadelede geçiş dönemi sonlanacak ve dezenflasyon sürecine gireceğiz. Dezenflasyonla birlikte beklentilerde iyileşme daha da belirginleşecek ve bu da enflasyondaki düşüşü destekleyecek.


DİSK’ten TÜİK önünde enflasyon protestosu: Gerçekleri açıkla, ekmeğimle oynama

Ankara’da DİSK enflasyon rakamlarına TÜİK binası önünde tepki gösterdi. İşçiler “Gerçekleri açıkla, ekmeğimle oynama!” sloganı attı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) nisan enflasyonunu aylık yüzde 3.18, yıllık ise yüzde 69.80 olarak açıklamıştı. Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Ankara’da enflasyon rakamlarına TÜİK binası önünde tepki gösterdi.  DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu “1 Mayıs’ta Taksim’de olmamızı engelleyen siyasi iktidar ‘TÜİK’in düzmece enflasyon rakamlarıyla sizi açlığa yoksulluğa mahkum edeceğim’ demiştir” ifadesini kullandı.


İYİ Parti Genel Başkanı Dervişoğlu'ndan "3 Mayıs" paylaşımı

İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu, "Bu büyük mücadelenin bayraktarı olarak bizler, 3 Mayıs şuuruyla, Türk devletini, Türk milletini ve Türk kültürünü her alanda yükseltme idealinden asla vazgeçmeyeceğiz." ifadelerini kullandı.

Dervişoğlu, 3 Mayıs Türkçüler Günü dolayısıyla yayımladığı mesajında şunları kaydetti:

Türk milletinin varoluş mücadelesini temsil eden 3 Mayıs Türkçüler Günü, şanlı bir yolculuğun ve şanlı bir uyanışın vücut bulmuş halidir. Bu büyük mücadelenin bayraktarı olarak bizler, 3 Mayıs şuuruyla, Türk devletini, Türk milletini ve Türk kültürünü her alanda yükseltme idealinden asla vazgeçmeyeceğiz. 3 Mayıs Türkçüler Günü'müz kutlu olsun.


Lüks makam odası iddiaları: Eski başkanın toplantısında gerginlik yaşandı

Manisa’da  eski Yunusemre Belediye Başkanı AK Parti’li Mehmet Çerçi’nin Yunusemre Belediye Başkanı CHP’li Semih Balaban’ın iddialarına yanıt vermek için düzenlediği basın toplantısında gergin anlar yaşandı.

Manisa Kulis Haber’den Özkan Çelik’in haberine göre, Çerçi'nin makam odasındaki bazı eşyaları kendisinin aldığını açıklamasının ardından bir katılımcı,  belediyenin özel şirketlere kestiği faturalar ile ilgili usulsüzlük iddialarını gündeme getirdi.

Soru soran vatandaşı provokasyon yapmakla suçlayan Çerçi “Sen bir sabatörsün, bu arkadaşın niyeti başka. Sen gazeteci değilsin kardeşim. Çık dışarı” İfadelerini kullandı. Soru soran vatandaş partililer tarafından toplantıdan çıkartıldı.


Halkbank aleyhine ABD'de görülen Hughes davası askıya alındı

Halkbank HALKB.IS geçen yıl aleyhine ABD'de açılan tazminat davasında yargılamanın, banka hakkında temyiz mahkemesinde görülen ceza davası sonuçlanana kadar durdurulduğunu açıkladı. Bankanın dün akşamki KAP açıklamasında "Bankamız hakkındaki ceza davasında nihai karar verilene kadar ikinci hukuk davası (Hughes davası) askıya alınmıştır" denildi.

Halkbank hakkında ABD'de birden fazla dava açıldı. Davaların en yakından izleneni İran yaptırımlarını deldiği iddiasıyla Manhattan'daki temyiz mahkemesinde görülen dava. Bu davada Halkbank dokunulmazlık iddiasında bulunarak aleyhindeki davalardan vazgeçilmesini istedi. Bu davanın Şubat ayında yapılan son duruşmasından bu yana mahkeme karar açıklamadı.  Aleyhine açılan hukuk davalarından Owens davasının Ocak ayında lehine sonuçlandığını hatırlatan banka, Manhattan temyiz mahkemesinde görülen davaya atıfta bulunarak, "(mahkemenin) Halkbank lehine bir karar vermesi halinde dava yargılamaya gitmeden düşecektir. Aleyhte karar vermesi durumunda ise Bankamız yasal itiraz haklarını kullanacaktır" dedi.


ABD üniversitelerindeki Filistin'e destek protestolarında en az 2 bin kişi gözaltına alındı

Associated Press'in (AP) kendi kaynaklarını kullanarak elde ettiği bilgilere göre, bu protestolarda aralarında birçok öğretim görevlisi ve profesörün de bulunduğu en az 2 bin gösterici gözaltına alındı. Ülkenin dört bir tarafındaki üniversite kampüslerinde kurulan Gazze ile dayanışma kampları, üniversite yönetimlerinin baskısı ve polisin sert müdahalesiyle dağıtılırken, California eyaletindeki üniversite kampüsleri, son 24 saatte en çok hareketliliğin yaşandığı protesto alanlarından oldu. Los Angeles California Üniversitesi'nde (UCLA), günün erken saatlerinde özel polis birliklerinin öğrencilere müdahalesinde "kaotik sahneler" yaşandı. Eyalet polisi, UCLA'daki polis baskınında en az 200 kişinin gözaltına alındığını ve bu kişilerin Los Angeles merkezindeki ilçe hapishanesinde tutulduğunu açıkladı. New Hampshire, Kuzey Arizona ve Tulane üniversitelerinde de protesto kampları dağıtıldı, öğrenciler gözaltına alındı. Gazze ile dayanışma kamplarının öncüsü olan New York'ta, Columbia Üniversitesinden sonra City College, Stony Brook, Buffalo ve Fordham üniversitelerindeki protestolarda da eylemciler polisin sert müdahalesiyle dağıtıldı.


Elazığ'da 4 büyüklüğünde deprem

Elazığ'ın Sivrice ilçesinde saat 23.57'de 4 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanlığının internet sitesinde yer alan bilgiye göre, merkez üssü Sivrice ilçesi olan 4 büyüklüğündeki sarsıntının 8,77 kilometre derinlikte meydana geldiği belirlendi.


MEB, proje okullarına öğretmen atama kılavuzunu yayımladı

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB), Özel Program ve Proje Uygulayan Eğitim Kurumlarına Öğretmen Atamasına ilişkin kılavuz yayımlandı. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, adayların başvuru yapabilmeleri için okul ve kurumlarda memur ve sözleşmeli personel kapsamında öğretmen olarak görev yapmış olmaları, adaylık süresi dahil en az 4 yıl öğretmenlik yapmaları, zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen yerler dışındaki proje okullarına atanacakların ise zorunlu çalışma yükümlülüğünü tamamlamış, erteletmiş ya da bu yükümlülükten muaf tutulmuş olmaları gerekiyor. Öğretmen ihtiyacının adaylık süresi dahil en az 4 yıl öğretmenlik yapmış olanlardan karşılanamaması durumunda bu süre dikkate alınmaksızın diğer şartlara göre, bu şekilde de ihtiyacın karşılanamaması halinde ilk atama yoluyla karşılanabilecek. Öğretmen ihtiyacı, öncelikle proje okulunun bulunduğu ildeki okul/kurumlarda görev yapan öğretmenler arasından atama yapılarak karşılanacak. Başvurular, 3-6 Mayıs tarihlerinde, "mebbis.meb.gov.tr" veya "personel.meb.gov.tr" adreslerinde yer alan elektronik başvuru formu doldurularak yapılacak.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU