Afganistan Cumhurbaşkanı Gani’nin seçim mitingine intihar saldırısı

Cumhurbaşkanlığı seçimlerine 11 gün kala Cumhurbaşkanı Eşref Gani’nin Parvan eyaletindeki seçim mitingine bombalı saldırı düzenlendi. Taliban'ın üstlendiği saldırıda en az 26 kişi öldü. Kabil'deki intihar saldırısında da 22 kişi hayatını kaybetti

Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani’nin seçim mitingine bombalı saldırı / Fotoğraf: İHA

Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani'nin katıldığı seçim mitingine bombalı saldırı düzenlendi.

Parvan vilayetinin Cengel Bağ bölgesindeki miting için toplanan kalabalığın arasında gerçekleşen saldırıda ilk belirlemelere göre 26 kişi hayatını kaybetti. 40'dan fazla yaralı var. 

AFP'ye bilgi veren sağlık yetkilisi Abdulkasım Sangin "Ölen ve yaralananlar arasında kadın ve çocuklar da var" dedi.

Cumhurbaşkanı Gani'nin saldırıda yaralanmadığı açıklandı.

Taliban üstlendi

Saldırıyla ilgili bilgi veren İçişleri Bakanlığı sözcüsü Nasrat Rahimi saldırganın motosiklet kullandığını ve miting alanına giden yoldaki ilk kontrol noktasında üzerinde patlayıcıyı infilak ettirdiğini söyledi.

Öte yandan, Afganistan’ın başkenti Kabil’in Ahmed Şah Mesud kavşağında ve ABD Büyükelçiliğinin bulunduğu bölgede bir intihar saldırısı daha yapıldı.

Polis ve sağlık yetkilileri bu saldırıda da 22 kişinin öldüğünü, 38 kişininin yaralandığını duyurdu.

Her iki saldırıyı da Taliban üstlendi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Taliban-ABD barış görüşmeleri sonlanmıştı

ABD ile Taliban arasındaki müzakareler iki hafta önce çökmüştü.

Görüşmelerin daha geniş çaplı yapılacak ve ülkede 40 yıldan uzun süredir devam eden savaşı sonlandıracak barış müzakerelerini öncelemesi umuluyordu.

ABD Başkanı Donald Trump, bir ABD askerinin de öldüğü Kabil'deki saldırı nedeniyle Taliban'la devam eden barış görüşmelerini 8 Eylül'de durdurduğunu açıklamıştı.

Trump ayrıca Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani ve bazı Taliban liderleri ile Camp David'de yapılması planlanan gizli görüşmelerin de iptal edildiğini duyurmuştu.

ABD'nin Afganistan Özel Temsilcisi Zalmay Halilzad, Kabil'de özel bir televizyon kanalına verdiği demeçte, Taliban ile aylar süren görüşmelerin ardından bir taslak anlaşmaya varıldığını, ABD'nin ülkedeki 5 üssünü 135 gün içinde kapatarak 5 bin askerini çekeceğini açıklamıştı.

Taliban sözcüsü Zabihullah Mücahid "Afganistan'daki işgali sonlandırmak için iki yol var. Biri cihad ve savaş, diğeri ise müzakereler. Eğer Trump görüşmelerin durmasını istiyorsa biz ilk yolu izleyeceğiz ve yakında bundan pişman olacaklar" demişti.

18 yılda 2400'den fazla ABD askeri hayatını kaybetti

Son olarak bir ABD askeri de dün yaşanan çatışmalarda hayatını kaybetmişti. Bununla birlikte bu yıl Afganistan'da ölen ABD askeri sayısı 17'te yükselmişti.

Yaklaşık 18 yıldır süren ABD işgali süresince 2400'den fazla ABD askeri yaşamını yitirdi.

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU