Rus basınında Gazze savaşı: "40 esirin iadesi karşılığında 42 günlük ateşkes... Artık bunun yapılması gerekiyor"

Independent Türkçe için 18 Mart Pazartesi günü Rus basınında yer alan haber ve analizleri derledik

Görsel: detaly.co.il

Gazze savaşının 164. gününde Rus basını gelişmeleri nasıl görüyor?

Independent Türkçe için 18 Mart Pazartesi günü Rus basınında yer alan haber ve analizleri derledik:
 

TASS:
 

 

Netanyahu, Batı'nın "ahlaki vicdanını kaybettiğini" söyledi

İsrail Başbakanı Netanyahu'ya göre Batılı müttefiklerin seçim düzenleme arzusu, ülkenin Hamas'la mücadelede yenilgiye uğramasına yol açabilir

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Batılı müttefiklerini, ülkeyi Hamas'a karşı mücadelede yenilgiye uğratacak seçimler düzenlemeye çalışmakla suçlayarak sert bir şekilde eleştirdi. Financial Times gazetesinin aktardığına göre ülkenin başbakanı bunu pazar günü duyurdu.

Netanyahu Kudüs'te hükümet bakanlarıyla görüşmesinden önce şunları söyledi:

"Holokost'tan bu yana yaşanan en kötü Yahudi katliamı olan 7 Ekim'i bu kadar çabuk mu unuttunuz? İsrail'in kendisini Hamas canavarlarına karşı savunma hakkını bu kadar çabuk mu reddettiniz? Ahlaki vicdanınızı bu kadar çabuk mu kaybettiniz?" 

Netanyahu, uluslararası toplumdan bazı temsilcilerin "İsrail Savunma Kuvvetleri'ne, İsrail hükümetine ve İsrail Başbakanı'na karşı asılsız suçlamalarda bulunduğunu" da vurguladı. 

Netanyahu'ya göre "seçimlerin artık savaşı durduracağını ve ülkeyi en az 6 ay felç edeceğini" biliyorlar.

Financial Times gazetesi, Netanyahu'nun Amerikalı Senatör Chuck Schumer'e bu sözlerle yanıt verdiğini ancak siyasetçinin adını doğrudan belirtmediğini belirtiyor. 

Daha önce ABD Senatosu'ndaki Demokrat çoğunluğun lideri Chuck Schumer (New York'tan), ülkede seçim yapılması gerektiğini belirterek Netanyahu hükümetini eleştirmişti. 

Senatöre göre Netanyahu hükümeti, radikal Filistin hareketi Hamas'ın militanlarının 7 Ekim 2023'teki saldırısından sonra, "dünya dramatik bir şekilde değiştiğinden artık İsrail halkının taleplerini karşılayamıyor."


Lenta.ru:
 

 

Batılı ülkelerden biri Husilerle gizli görüşmeler yaptı

NRK: Norveç, Kızıldeniz'deki durum hakkında Husilerle gizli görüşmelerde bulundu

Kızıldeniz'deki durumla ilgili olarak Norveç, Yemen Husilerinin Ansar Allah hareketiyle gizli gizli görüşmeler gerçekleştirdi. Norveç Dışişleri Bakanlığı'nın cevabına istinaden bu haberi NRK Ajansı yayımladı.

Bakanlığın aktardığı bilgiye göre, Kızıldeniz'deki sorun ve BM'nin Yemen'deki barış girişimlerinden dolayı Norveç uzun süreden bu yana Husilerle temasta bulundu. Açıklamada aynı zamanda Ansar Allah ile temaslar kurmak için Norveç Dışişleri yetkililerinin defalarca Yemen'in başkenti Sana'ya gittikleri ifade edildi.

Dışişleri cevabına isnat eden Ajans, kurumun Genel Sekreteri Andreas Kravik'in Oman'da defalarca Husilerle buluştuğunu yazdı.


Детали (Detaylar) -İsrail:
 

 

Hamas'ın ciddiyeti test ediliyor: İsrail heyeti Katar'a gidiyor

18 Mart Pazartesi akşamı İsrail müzakere ekibi yeni bir müzakere turu için Doha, Katar'a gidecek. Müzakereciler bakanlar kurulundan yetki aldı.

Konu hakkında bilgisi olan iki kişi, kendilerine çok genel çerçeveler dahilinde müzakere yapma izni verildiğini söyledi. Bu, sadece arabulucuları çeşitli tekliflerle memnun etmek için değil, Hamas'ın müzakerelerde ilerleme yönündeki gerçek arzusunu test etmek amacıyla yapılıyor.

Kanal 12 haber servisine konuşan bir kaynak şunları söyledi: 

"Uzun ve karmaşık bir süreç olacak; müzakereler Sinouar'a doğru gidiyor. Dışarıda Hamas olsa bile karar alma yetkileri yok. Her virgül ve her nokta 24 ila 36 saat sürecektir. Zor olacak."

Kaynağa göre Hamas'ın karşı teklifi İsrail'e yakışmıyor ve bu nedenle her iki tarafın da esneklik göstermesi gerekiyor: 

"Biz net bir talimatla geleceğiz, şekilsiz değil. Müzakere ekiplerinin bakış açısından tablo açık; biz sadece dinlemiyoruz: Neye izin verildiği ve neye izin verilmediği, İsrail'in nerede esnek olmaya istekli olduğu ve neyin olmadığı konusunda bir çalışma planıyla geliyoruz."


Kaynak, "görev, gerçek müzakerelerin başlamasına izin veriyor. Müzakere ekibinin anlaşmaya varmaya kararlı olduğunu" da sözlerine ekledi ve "Çerçeve: 40 rehinenin iadesi karşılığında 42 günlük ateşkes. Artık bunun yapılması gerekiyor" dedi.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU