"Büyük Lider"... Kim’in kızının lakabı, onun Kuzey Kore liderinin yerine geçeceğini mi gösteriyor?

KCNA, Kim ve kızının bir fotoğrafı eşliğinde verdiği haberde “İki büyük lider, parti, hükümet ve ordudan kadroların eşliğinde çiftliği gezdi” ifadelerini kullandı

Ju-ae, babası Kim Jong-un ile birlikte askerlerin paraşütle atlama eğitimini izledi / Fotoğraf: AFP

Kuzey Kore resmi haber ajansı KCNA bugün (Cumartesi), lider Kim Jong-un'un genç kızını ‘Büyük Lider’ olarak tanımladı. Bu tabirin genellikle üst düzey liderler için kullanıldığını öne süren analistler, Ju-ae’nin gelecekte babasının yerine geçebileceğini öne sürdü.

KCNA'nın Kim ve kızının bir çiftliğe yaptığı ziyaretle ilgili haberinin hem İngilizce hem de Korece versiyonlarında bu unvan ikinci şahıs olarak kullanıldı ve her ikisini de kapsıyor şeklinde yorumlandı.

KCNA, Kim ve kızının bir fotoğrafı eşliğinde verdiği haberde “İki büyük lider, parti, hükümet ve ordudan kadroların eşliğinde çiftliği gezdi” ifadelerini kullandı.

Analistler, Kuzey Kore devlet medyasının Kim'in kızını ilk kez bu şekilde tanımladığını söyledi. Pyongyang medyasında adı hiç anılmadı ama Güney Kore istihbaratı onu Ju-ae olarak tanımladı.

Seul'deki Kuzey Kore Çalışmaları Üniversitesi (The University of North Korean Studies) Başkanı Yang Moo-jin AFP'ye yaptığı açıklamada, “Kim Ju-ae ilk kez 'lider' rütbesine terfi etti” dedi.

Sejong Enstitüsü Kore Yarımadası Strateji Merkezi Direktörü Cheong Seong-chang, Kuzey Kore'de lider anlamına gelen ‘hyangdo’ teriminin sadece rejimin ‘kıdemli liderleri ya da halefleri’ için kullanıldığını söyledi. Seong-chang, “Kim Ju-ae'nin bu statüye yükseltilmesi, Kuzey Kore'nin gelecekteki lideri olarak Kim Jong-un'un yerini alacağını güçlü bir şekilde gösteriyor” dedi.

Güney Kore Ulusal İstihbarat Servisi’ne (NIS) göre, Kuzey Kore'nin kurucu lideri Kim İl-sung'un torunu ve ülkeyi yöneten Kim ailesinin üçüncü kuşağından olan Kim Jong-un, 2009 yılında Ri Sol-ju ile evlendi.

Ju-ae, 2022 yılında Pyongyang'da devlet medyası aracılığıyla ilk kez babasına kıtalararası balistik füze fırlatma törenine eşlik ettiğinde tanıtıldı.

O zamandan beri babasıyla birlikte bir tatbikat, bir askerî geçit töreni, bir silah fabrikası ve bir tavuk çiftliği ziyareti de dahil olmak üzere birçok resmi etkinlikte görüldü.

Cumartesi günü Pyongyang tarafından yayınlanan bir fotoğrafta Ju-ae'nin paraşütçü eğitimini izlemek için babası ve üst düzey askeri yetkililerin yanında durduğu görüldü.

2022'den önce Ju-ae’nin varlığına dair tek doğrulama 2013 yılında Kuzey Kore'yi ziyaret eden ve Kim'in en küçük kızı Ju-ae ile tanıştığını söyleyen eski NBA yıldızı Dennis Rodman'dan gelmişti.

Seul başlangıçta Kim ve eşi Ri'nin 2010 yılında bir erkek çocuk sahibi olduklarını ve Ju-ae'nin ikinci çocukları olduğunu bildirmişti. Ancak Güney Kore Birleşme Bakanı geçen yıl hükümetin bir erkek çocuğun varlığını ‘doğrulayamadığını’ söyledi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU