Arjantin lideri Milei, Trump'ı sımsıkı kucakladı

Eski başkan, "O müthiş bir beyefendi... 'Ben MAGA destekçisiyim' dedi ve o zaman bunu gerçekten yapabilecek çok az kişi olduğunu anladım" dedi

Arjantin Devlet Başkanı Javier Milei, Muhafazakar Siyasi Eylem Konferansı (CPAC) kulisinde Donald Trump'ı sımsıkı kucaklayarak karşıladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Trump'ın danışmanı Dan Scavino Jr., hem Trump'ın hem de Milei'nin konferansta konuşma yaptığı cumartesi günü ABD yerel saatiyle 16:00'dan kısa bir süre önce bu etkileşimin kısa videosunu X'ten paylaştı.

Trump konuşması sırasında Milei'yi selamlayarak "muazzam bir grup burada; öncüler, liderler, dünya liderler ve yerel liderler... dünyanın dört bir yanından gelen kişiler şu anda odada bizimle birlikte ve az önce bahsettiğim... çok fazla gündem olan Arjantin Devlet Başkanı" dedi.

Eski Başkan "O müthiş bir beyefendi... 'Ben MAGA destekçisiyim' dedi ve o zaman bunu gerçekten yapabilecek çok az kişi olduğunu anladım" diye ekledi.

Arjantin'i yeniden harika yapacağız. [Javier Milei] Çok teşekkür ederim.

El Salvador Devlet Başkanı Nayib Bukele de cuma günü Maryland eyaletindeki National Harbor'da düzenlenen CPAC'de konuştu. Bu, Latin Amerika'nın önde gelen sağ popülistlerinden ikisinin konferansa katıldığı anlamına geliyor.

Macaristan'dan Viktor Orbán ve Brezilya'dan Jair Bolsonaro gibi diğer sağcı liderler de önceki yıllarda konferansta konuşmuştu. Bu yıl ayrıca eski Birleşik Krallık Başbakanı Liz Truss da etkinliğe katıldı.

Milei, cuma günü ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'i Buenos Aires'te ağırlamıştı. Bu görüşme, Arjantin Devlet Başkanı'nın CPAC'de konuşmak üzere ABD'ye uçmasından sadece birkaç saat önce gerçekleşmişti. 

Motorlu testere sallayan ve köpek klonlayan eksantrik karakterli Arjantin lideri, ülkesini derin bir ekonomik krizden çıkarmaya çalışırken, kendi yönetiminin başarısı için önemli olabileceğinden hem mevcut hem de önceki ABD yönetimlerini etkilemeye çalışıyor.

ABD, Arjantin'in en büyük yabancı yatırımcısı ve en büyük üçüncü ticaret ortağı olmasının yanı sıra 46 milyon nüfuslu Güney Amerika ülkesinin 40 milyar dolar borçlu olduğu Uluslararası Para Fonu (IMF) üzerinde de en fazla etkiye sahip ülke.

Cuma günü Blinken'la yapılan toplantı başlarken Milei şunları söylemişti:

Arjantin; Batı'nın, ilerlemenin, demokrasinin ve hepsinden önemlisi özgürlüğün tarafına dönmeye karar verdi.

Blinken'a, Milei'nin CPAC'ye katılma planları sorulmuştu.

The New York Times, ABD'li üst düzey diplomatın "Bu tamamen kendisine kalmış bir şey" dediğini bildirmişti.

Ancak Arjantin Devlet Başkanı'yla yapılan görüşme hakkında Blinken, "Başkan Biden adına az önce yaptığımız görüşmeden son derece memnun olduğumuzu ifade etmek istiyorum" demişti.

Milei, bir yandan sosyalizm ve sosyal adaletle Batı'ya zarar verdiğini savunduğu uluslararası sola karşı çıkarken diğer yandan da hem Trump hem de Biden yönetimiyle ilişki kurmaya çalışıyor.


* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Gökçe Uçak

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU