Küba Devlet Başkanı çağrı yaptı: Mazot bitti, taşımacılıkta hayvanları kullanın

Uzun yıllardır yaptırımlarla yaşayan Küba’da dizel yakıt sıkıntısı baş gösterdi. Devlet Başkanı Diaz-Canel, sanayi kuruluşlarının üretime ara vereceğini belirterek, vatandaşlara hayvanlarla taşımacılığın daha yaygın kullanılması çağrısı yaptı

Fotoğraf: Reuters

Küba’da yaşanan mazot sıkıntısı, ülkenin zor günler geçirmesine neden oluyor. Yıllardır ABD’nin uyguladığı yaptırımlarla yaşayan Küba’da enerji krizi yaşanıyor. Devlet Başkanı Miguel Diaz-Canel ve Ekonomi Bakanı Alejandro Gil devlet televizyondan halka seslendi. Kübalıları dizel yakıt yetersizliğine bağlı yaşanacak sıkıntılara karşı hazırlıklı olmaları konusunda uyaran Diaz-Canel, olası aksaklıklar hakkında alacakları önlemleri aktardı.

Adaya petrol taşıyan nakliye firmalarına uygulanan tedbirlerin ve Küba'ya yönelik yaptırımların sertleştiğini söyleyen Diaz-Canel, ülkesindeki yakıt sıkıntısının sorumlusu olarak ABD’yi suçladı.

Sanayi üretimine ara verilecek

Toplu taşımada yaşanan sorunların uzun kuyruklar oluşturduğuna değinen Diaz-Canel, ‘Toplu taşıma, lojistik ve enerji üretiminde, dizel yakıta bağlı problemler olabilir. Bu tür sorunlardan kaçınmak için önlemler almaya çalışıyoruz" dedi.

Devlet tarafından işletilen bazı sanayi kuruluşlarında üretime ara verileceğini belirten Diaz-Canel ve Gil, hayvanlarla taşımacılığın daha yaygın kullanılması çağrısı yaptı. 

Hükümet yetkilileri, ülkedeki dizel yakıt yetersizliğine bağlı enerji krizinde elektrik kesintisi beklenmediğini ifade etti.

Yaptırımlar Trump’la sertleşti

Eski ABD Başkanı Barack Obama’nın 50 yılı aşkın süredir diplomatik bağı bulunmayan ve ekonomik yaptırım uygulanan Küba ile ilişkileri normalleştirme kararı Donald Trump’ın başkan olmasının ardından iptal edildi.

Trump normalleştirme kararını ‘sadece Küba hükümetinin menfaatine olduğu gerekçesiyle’ iptal ettiğini söyledi. Bu kararın ardından Küba’ya yeni yaptırımlar da uygulanmaya başladı.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU