‘Avrupalı için gamalı haç ne ise, bizim için de yükselen güneş odur’

Güney Kore, Olimpiyat Komitesi’ne başvurdu. 2020 Tokyo Olimpiyatlarında Japonya’nın imparatorluk döneminde kullanılan ‘yükselen güneş’ bayrağının yasaklanmasını istedi. Seul, ‘Avrupa için gamalı haç neyse bizim için de bu bayrak odur’ dedi

Fotoğraf: Reuters

Güney Kore, Uluslararası Olimpiyat Komitesi’ne (IOC) başvurarak, 2020 Tokyo Olimpiyatlarında Japonya'nın imparatorluk döneminde kullanılan yükselen güneş bayrağının yasaklanmasını istedi.

Güney Kore haber ajansı Yonhap'ta yer alan habere göre, Spor Bakanlığı konuyla ilgili IOC Başkanı Thomas Bach'a bir mektup gönderdi. Seul’un mektubunda Tokyo Olimpiyatları Organizasyon Komitesinin, Japonya'nın imparatorluk dönemindeki yükselen güneş bayrağını müsabakalarda kullanmaya yönelik tutumunun kaygılara yol açtığı belirtildi. Bayrağın teşhir edilmesinin yasaklanmasın istendi.

IOC'nin Olimpiyat Şartnamesi'nde yer alan "Olimpiyat mekanlarında, müsabaka merkezleri ve diğer alanlarda hiçbir siyasi, dini ve ırkçı propagandaya izin verilemez" maddesini hatırlatan Seul, mektupta, "Yükselen güneş bayrağının olimpiyat ruhuna aykırı olduğunu savundu.

Yükselen Güneş’i gamalı haça benzettiler

Seul, Olimpiyat Komitesi’ne gönderdiği mektupta, ‘ Avrupa halkları için Nazilerin gamalı haç sembolü ne anlama geliyorsa, yükselen güneş bayrağı Güney Kore ve diğer Asya ülkeleri için aynı anlama geliyor” denildi.

Japon emperyalizminin simgesi

Başvuruyla ilgili Japon Spor Bakanlığı’ndan da bir açıklama geldi. Japonya'nın Asya'da yayılmacı siyaset izlediği, 19. yüzyıldan 20. yüzyılın ilk yarısına kadar geçen dönemde kullanılan bayrağın, Japon militarizminin ve emperyalizminin bir sembolü olduğu belirtildi. Bakanlık, yaptıkları başvuruda bugün de aşırı sağcı gruplar tarafından yabancı düşmanı gösterilerde yükselen güneş bayrağının kullanıldığını anlattıklarını aktardı.

Daha önce Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği, Yükselen güneş bayrağının futbol müsabakalarında kullanılmasını yasaklamıştı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU