Sevilay Yılman: Arınç, Cumhurbaşkanı'nın bilgisi dahilinde konuştu, iyi polis rolünü oynuyor

Habertürk yazarı, Arınç'ın çıkışına ilişkin dört farklı tezin olduğunu söylediği yazısında, Arınç'ın Ahmet Davutoğlu'nun karşılaştığı gibi bir sonuç yaşama ihtimali olduğunu da söyledi

Fotoğraf: AA

Habertürk yazarı Sevilay Yılman, Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Bülent Arınç'ın katıldığı televizyon programındaki sözlerini değerlendirdi.

Yılman'a göre, Bülent Arınç, dikkat çeken açıklamalarını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bilgisi dahilinde yaptı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Arınç'ın iyi polis rolünü oynadığını ileri süren Yılman, yazısında Arınç'ın çıkışı hakkında dört farklı tez olduğunu belirterek şunları söyledi:

Bir kısma göre... Arınç, partisinin toplum nezdindeki algısınını 'dengeleme' maksadı ile bu tavrı sergiledi...
Onlara göre danışıklı dövüş söz konusu... Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bilgisi dahilinde oldu her şey. Yani bir anlamda iyi polis rolünü oynuyor Bülent Bey.
Bazıları ise tam tersi tezi savunuyor...

Onlar da Arınç'ın kurucuları arasında olduğu partisinin kuruluş felsefesinden fazlasıyla uzaklaştığını ve partinin lideri Erdoğan ve kurmaylarına bu uzaklaşmanın pek hayra olmadığını göstermek, işaret etmek için bu ekstrem çıkışı yaptığını düşünüyor.

Diyorlar ki; 'Tipik Bülent Arınç! Kimseye sormamıştır... Kimseyle konuşmamıştır... Sonucunun neye mal olacağını, nasıl bir reaksiyona neden olacağını hesaplamadan kendi kendine almıştır bu tavrı... Ona göre AK Parti son dönemde freni patlamış bir kamyon gibi uçuruma doğru sürükleniyor. Bir ağabeyin, eski ama usta bir kaptan olan kendisinin de yapması gereken şey hızla gitmekten olan kamyona atlayıp el frenini çekip, kamyonu mümkün olduğunca erken durdurmak!'

Bir kısma göre ise, 'gemileri yaktı' Bülent Arınç!
O da artık bir yol ayrımında ve ayrılmadan evvel de ne niyette, ne görüşte olduğunu kamuoyuna açıkça deklare edip öyle gitmek istedi.

Bir küçük grup ise diyor ki; 'Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kafasında AK Parti genel başkanlığını başka bir isme devretmek gibi bir proje var... Eğer Erdoğan bu projeyi hayata geçirme kararını verirse partinin liderinin kim olacağını da genel kurul üyelerine bırakacak. Yani emanetçi bir genel başkan değil, seçilmiş bir genel başkana devredecek koltuğu... Arınç, Erdoğan'ın yakın gelecekte hayata geçireceği bu projeye dahil olmak istediği için bu çıkışları yapıyor!'

"Davutoğlu gibi ihracı istenebilir"

Yılman, dört tezin içinde kendisine en yakın gelenin, Arınç'ın Cumhurbaşkanı'nın bilgisi dahilinde konuşması olduğunu söylerken, diğer tezlerden birinin doğru olması halinde, eski Başbakan Ahmet Davutoğlu gibi ihracının istenmesi gerektiğini ifade etti.

 

Independent Türkçe, Habertürk

DAHA FAZLA HABER OKU