Mısır’da internet fiyatlarına yapılan yeni zamlar halkın öfkesine neden oldu

Yeni zam dalgası endişeleri artırırken, hükümetten piyasaları izleme talimatı geldi

Kahire Nil üzerinde binalardan birkaçı / Fotoğraf: Şarku’l Avsat

Mısır'da yeni bir zam dalgası korkusu ve aynı zamanda hükümetin ‘piyasalar üzerindeki kontrolü yoğunlaştırma’ yönündeki talimatları Mısırlıları endişelendirirken, sosyal medya takipçileri yeni zamlara tepki gösterdi. Mısır Parlamentosunda gündeme gelen internet fiyatları şiddetli tartışmalara neden olurken, çok sayıda yetkili, yeni artışla ilgili olarak hükümetten açıklama beklediklerini ifade etti.

Yerel basında çıkan haberlere göre, Mısır Telekom Şirketi (karasal internet hizmetlerinin ana operatörü), Salı günü karasal internet paketlerinin fiyatlarını artırma kararı aldı. Eğitim ve devlet hizmeti veren web sitelerine erişimin ücretsiz olmasıyla birlikte yeni artış 5 Ocak'tan itibaren uygulanmaya başlanacak.

Yeni fiyatlara göre, 140 GB'lık sabit internet paketinin fiyatı 120 cüneyhten 40 cüneyhlik artışla 160 cüneyhe (dolar ortalama yaklaşık 30,90 cüneyhe denk geliyor), 200 GB'lık paketin fiyatı ise 170 cüneyhten 55 cüneyh artışla 225 cüneyhe çıktı. 250 GB'lık paket ise 210 cüneyhten 280 cüneyhe, 400 GB'lık paket 340 cüneyhten 440 cüneyhe çıktı, 600 GB'lık paketin fiyatı 500 cüneyhten 650 cüneyhe çıktı. 1 TB'lık paket 800 cüneyhten 1050 cüneyhe çıkarıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sabit internet fiyatlarındaki yeni artış eleştirilere yol açtı ve sosyal medya platformlarında kararın boykot edilmesi yönünde çağrılar yapıldı. Sosyal medya kullanıcıları yeni fiyatlardan şikâyet ederek, ‘fazla’ olarak tanımladıkları artışı doğru bulmadıklarını, yeni yılın ilk saatlerinde bazı hizmetlerin fiyatlarında artış yaşandığını ifade etti.

Karasal internet fiyatlarındaki artış, Mısır Ulaştırma Bakanlığı'nın metro biletlerinin fiyatlarını yüzde 12,5 ila 33 arasında değişen oranlarda artırmaya karar vermesinden bir gün sonra geldi.

Mısırlı ekonomist Raşit Abduh, ‘ülkenin yeni bir zam dalgasına tanık olacağını’ ifade ederek, Şarku’l Avsat’a ‘Mısır hükümetinin bazı hizmetlerin fiyatlarını artırarak bütçe açığını telafi etmeye çalışabileceğini ve önümüzdeki dönemde fiyatlarda daha fazla artışa şahit olunabileceğini’ söyledi.

Ancak Mısırlı ekonomi uzmanı Vail en-Nahhas, "karasal internet fiyatlarındaki yeni artışı mantıklı" olarak değerlendirdi. Şarku’l Avsat’a “Doların fiyatındaki artış nedeniyle internet hizmeti sağlama maliyetinin arttığını ve fiyatların hareketlenmesini, şirketin iflasını veya zarar etmesini önlemek için doğal olduğunu” söyledi. En-Nahhas, "yeni bir zam dalgasını düşük bir ihtimal gördüğünü ve fiyatlardaki yükselmenin yüksek üretim maliyetinden kaynaklandığını" açıkladı.

Mısır para birimi cüneyhin dolar karşısında değer kaybetmesi ve yüksek enflasyon nedeniyle emtia fiyatlarında geçtiğimiz yıl peş peşe artışlar yaşandı. Mısır Merkez Bankası'nın son verilerine göre ülkede çekirdek enflasyon oranı, geçtiğimiz yılın Ekim ayında yüzde 38,1 olarak gerçekleşirken, Kasım ayında ise bu oran yıllık bazda yüzde 35,9'a geriledi.

Mısır hükümeti ise fiyatların artırılmaması gerektiğini vurguladı. Mısır Başbakanı Mustafa Medbuli, ‘hükümetin piyasaları kontrol etme çabalarının devam ettiğini’ vurguladı. Salı günü Mısır Tedarik Bakanı Ali el-Muselhi ile yaptığı görüşmenin ardından açıklama yapan Başbakan, ‘çeşitli emtiaların sağlanmasının fiyat dengesine katkıda bulunacağını’ söyledi.

Birkaç gün önce Mısır hükümeti, belirlenen yedi ürün (bazı yağlar, fasulye, şeker, pirinç, süt, makarna ve beyaz peynir) için fabrikaların paketlerin üzerine satış fiyatını yazmasını zorunlu kılan bir karar yayınladı.

En-Nahhas, hükümetin fabrikalara paketlerin üzerine satış fiyatını yazma zorunluluğu getirme kararlarının fiyatlar üzerinde olumlu etki yaratacağını ve piyasaların kontrol edilmesine katkıda bulunacağını’ vurgularken, Abduh ise ‘fiyatları kontrol etmeye yönelik hükümet önlemlerinin etkisinin yetersiz kalacağını, piyasaları kontrol etmenin ve tüccarları fiyatları yükseltmemeye zorlamanın kolay olmadığını’ ifade etti.

Öte yandan Mısır Parlamentosu üyesi Seyyid Şemseddin dün, internet fiyatlarının artırılmasına ilişkin Başbakan ve Haberleşme Bakanı'na bazı sorular yönelterek, ‘hükümetin yaşananlara derhal müdahale etmesi ve zamların iptal edilmesi’ çağrısında bulundu.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU