İsrail kuzeyden sonra Gazze’nin merkezini boşaltıyor

Volker Türk Şarku’l Avsat’a: Gazze Şeridi’nde güvenli yer yok ve yarım milyon Filistinli açlık tehlikesiyle karşı karşıya

Fotoğraf: AFP

İsrail ordusunun dün Gazze’nin merkezindeki kara operasyonlarını yoğunlaştırması, Gazze Şeridi’nin güneyine doğru büyük bir kitlesel göç dalgasına yol açtı. Bu, İsrail ordusunun bölge sakinlerine güneye gitmeleri çağrısında bulunduğu kara operasyonunun ilk haftalarından sonra kuzeyde yaşayanların burayı neredeyse tamamen boşaltmasının ardından gerçekleşti.

Birleşmiş Milletler’e (BM) göre on binlerce kişi, İsrail’in Gazze Şeridi’nin merkezini bombalamasından kaçarak, en güneydeki zaten kalabalık olan Refah beldesine akın etti.

Gazzeliler dün (Cuma) onlarca kişinin öldürüldüğünü, çok sayıda yerinden edilmiş kişinin kamyonlarla veya yaya olarak Refah’a geldiğini ve kalabalık sığınaklarda yer bulamayanların yol kenarlarına çadırlar kurduğunu söylediler.

12 haftadır devam eden savaşta İsrail güçleri Gazze Şeridi’ndeki pek çok binayı moloz yığınına çevirdi. 2,3 milyonluk nüfusun büyük bir kısmı en az bir kez yerlerinden edildi ve pek çoğu da bulunduğu yerden üçüncü ya da dördüncü kez kaçıyor.

Associated Press’e (AP) göre bölge sakinleri İsrail’in güvenli olarak belirlediği bölgelere sığındı ancak buralar da bombalandı. Kapsamı genişleyen İsrail operasyonu, Gazze’nin merkezindeki Bureyc, En-Nuseyrat ve El-Megazi mülteci kamplarına odaklanıyor. İsrail uçakları ve topçuları buralardaki binaları yerle bir etti. BM Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA), savaşın başlangıcından beri Gazze’de yaklaşık 1,9 milyon kişinin yerinden edildiğini duyurdu. Bu sayı, Gazze Şeridi’nin nüfusunun yaklaşık yüzde 80’ini temsil ediyor.

Öte yandan BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, Şarku’l Avsat’a verdiği röportajda, Gazze’de ölenlerin yüzde 70’inin çocuk ve kadın olduğunu belirterek, Gazze Şeridi’nde “güvenli bir yer olmadığını” söyledi. BM Yüksek Komiseri, Gazze’deki gıda güvensizliği konusunda tehlike çanlarını çalarak “Gazze Şeridi’nin bütün nüfusunun bu durumdan etkilendiğini ve yarım milyonunun ise kıtlık riskiyle karşı karşıya olduğunu” vurguladı. Türk, “Gazze’deki acıların boyutunu anlatmaya kelimeler kifayetsiz kalıyor” dedi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU